Ouderling doet schriftlezing
B.S. van Groningen | 5 reacties | 02-07-2019| 12:31
Vraag
Wat is de reden dat in de (Oud) Gereformeerde Gemeenten de schriftlezing en de wet/geloofsbelijdenis door een ouderling wordt gedaan? In een Hervormde gemeente is dat namelijk niet zo en doet de dominee dit zelf.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagsteller,
Jouw vraag is niet direct te beantwoorden, want dit is een zaak van de plaatselijke kerkenraad en heeft geen principiële achtergrond. Trouwens het is niet helemaal correct, wat je schreef, want ook bij Hervormde gemeenten zijn er plaatsen waar de ouderling de schriftlezing doen en wet/geloofsbelijdenis voorleest. Bijvoorbeeld in Arnemuiden las afgelopen zondag de ouderling (of diaken) wet, schriftlezing voor.
Bij ons in de Ger. Gem. van Ambacht weet ik niet beter dat een diaken deze taak vervult. Iedere gemeente zal daar bepaalde redenen voor hebben. Vroeger had je in de kerk een voorlezer die dit deed. In een enkele plaats is dat nog traditie.
Hopend jou voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht dat niet zo zijn, dat wil ik e.e.a. nog nader onderzoeken.
Met hartelijke groet,
B. S. van Groningen
Dit artikel is beantwoord door
B.S. van Groningen
- Geboortedatum:25-04-1951
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Hendrik-Ido-Ambacht
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Oud-godsdienstleraar Wartburg College, docent Cursus Godsdienst Onderwijs (Bijbelkunde) en ouderling.
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Een van de redenen daarvoor zal zijn geweest dat steeds vaker eerst het gebed gedaan wordt en dan pas de bijbeltekst.
Maar het lezen door de ouderling geeft vooral aan dat het de kerkenraad is die de dienst organiseert en leidt en niet de predikant.
Ik ken echter helaas wel voorbeelden van niet al te geletterde ouderlingen die moeilijke teksten maar moeilijk uit de mond kregen.
Principieel vind ik het echter een goede gewoonte. Ook zou ik het goed vinden als gemeenteleden de wet en de bijbelteksten zouden lezen.
In dit geval is het gewoon een gebruik dat niet op een principe is terug te voeren. De predikant maakt overigens ook deel uit van de kerkenraad en is daarin ouderling met een bijzondere taak.
In onze kerk spreekt een ouderling vaak het "gemeentegebed" met daarin de voorbeden uit dat direct aansluit op dat van de voorganger wanneer dat niet onze eigen predikant is. Ze staan dan dus samen op de kansel.