Te pessimistisch en te perfectionistisch

drs. E.J. (Els) van Dijk | Geen reacties | 19-06-2004| 00:00

Vraag

De laatste weken zit ik nogal met mezelf in de knoop. Op school presteer ik een stuk minder en ik zit onder de stress, vooral net voor (praktijk)tentamens. Daardoor heb ik ook al wat tentamens verprutst. Door te praten met docenten en met o.a. mijn vriend heb ik voor mezelf wat helderder gekregen dat ik te negatief ben over mezelf en dat ik te pessimistisch ben... en deels ook te perfectionistisch. Ik eis zo nu en dan teveel van mezelf, waardoor ik zeer gestresst raak en daardoor niet meer kan presteren wanneer er met een praktijktentamen zo op me gelet wordt.

Echt een reden voor dat alles heb ik niet kunnen vinden, al is dat ook niet het belangrijkste. Belangrijker is het dat ik weer wat evenwichtiger en objectiever naar mezelf toe word en niet bij het minste of geringste al in tranen ben. Ik heb niet de indruk dat het ernstig genoeg is om een psycholoog er bij te moeten halen, maar zelf lukt het me niet om er verandering in te brengen. Nu was ik op zoek gegaan op internet naar handige boekjes met tips, maar ik vind alleen maar van die zweverige dingen. Hopelijk heeft u wat titels voor me waar ik even mee vooruit kan en waarmee ik hopelijk weer meer op een normaal spoor terecht kom.


Antwoord

Je hebt een probleem waar veel jongeren mee worstelen. En daar hoeft inderdaad lang niet altijd een psycholoog bij aan te pas te komen. Het gaat erom dat je jezelf vanuit een ander perspectief leert benaderen. Het gaat er niet om wat jij presteert of wat anderen van je vinden. Je stabiliteit mag een ander fundament hebben. Je waarde zit veel meer in wie jij bent in Gods ogen. Wat dat betreft zou je om te beginnen Psalm 139 eerst eens moeten lezen. Overal waar in die psalm ik of mij staat moet je je eigen naam eens invullen.
 
In het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool komen we ook altijd studenten tegen die met soortgelijke problemen als jij worstelen. Wij gebruiken in onze lessen het boekje van Nico van der Voet: “Waarom moet ik altijd helpen?” Veel van onze studenten hebben er erg veel baat bij als zij dat boekje lezen (en de lessen volgen). Een ander boekje dat ik je kan aanbevelen is het boekje van Wil Doornenbal: “Leven met jezelf... en anderen”. Van deze zelfde auteur kan ik je ook het boekje “Geloven zoals je bent” aanbevelen. Verder denk ik aan Henri Nouwen: “Bevrijd je verdriet". Nu ik denk dat je voorlopig met deze literatuur uit de voeten kunt. Zo niet, dan moet je maar eens laten weten waarom niet. In elk geval veel sterkte en wijsheid gewenst!

Drs. Els van Dijk

Dit artikel is beantwoord door

drs. E.J. (Els) van Dijk

  • Geboortedatum:
    28-01-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
213 artikelen
drs. E.J. (Els) van Dijk

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Evangelische Hogeschool. Nu begeleiding en advies.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Landleven

Onze kinderen spelen graag het spel Landleven op internet. Is dit spel wel verantwoord?
1 reactie
19-06-2012

Verschil in prediking Ger. Gem.

Ds. Vreugedenhil, ik vind uw prediking nogal verschillen vergeleken met die van andere Ger. Gem.-dominees. Hoe komt dat?
22 reacties
19-06-2009

De Heere en Zijn onveranderlijkheid

Een dringende vraag over de Heere en Zijn onveranderlijkheid. Ik loop soms met de vraag Hoe en Wat is onveranderlijk als ik lees in 1 Samuël 2:30? Maar in het Nieuwe Testament staat volgens mij ergens...
Geen reacties
19-06-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering