Gods macht bewonderen

Dr. G.A. van den Brink | Geen reacties | 14-01-2019| 10:21

Vraag

Een vraag gericht aan ds. G. A. van den Brink. Beste dominee, enerzijds wordt beleden dat God “spreekt en het is er, gebiedt en het staat er”. Hij heeft de wereld door Zijn scheppende Woord tot stand gebracht. Anderzijds staan er verschillende teksten in de Bijbel waarin bijvoorbeeld het volk Israël wordt voorgehouden dat God voor hen zal strijden en dat God Zelf de overwinning zal behalen etc. Dat vind ik moeilijk samen te zien. Wanneer God almachtig zou zijn en kan spreken en het is er, zou je toch verwachten dat God niet een strijd hoeft te voeren waar Hij als overwinnaar uit komt, maar dat Hij (met eerbied gesproken) kan blijven zitten, met Zijn vingers kan klikken en vanuit zijn macht een woord kan spreken waarmee de overwinning is behaald?

Ik weet dat het soms ook zo wordt voorgesteld, bijvoorbeeld wanneer ‘s nachts een compleet leger min of meer ‘uitsterft’, maar toch vind ik het ingewikkeld. Volgens mij wordt bijvoorbeeld bij de tien plagen in Egypte ook zoiets gezegd als dat God Zijn macht gaat laten zien, terwijl dat een beetje het gevoel oproept: hoe moeilijk en indrukwekkend is het, als je kunt spreken en het is er, om een overwinning te behalen tegen een volkje op een aarde die door Hemzelf gemaakt is?


Antwoord

Beste vragensteller,

Dankjewel voor deze vraag. Als ik het goed zie, maak je de volgende vergelijking. Je gaat ervan uit dat mensen die een bepaalde inspanning of strijd voeren om iets te bereiken, onze bewondering en waardering waard zijn, omdat zij namelijk die moeite hebben doorstaan en niet tussentijds hebben opgegeven. Zulke bewondering is voor God niet mogelijk, omdat geen enkele daad Hem inspanning, strijd, moeite of volharding kost. Dus, is er wel reden om Gods macht te bewonderen?

Het gaat hier echter eerder om een tegenstelling tussen God en mens dan om een vergelijking. Wat wij met moeite en inspanning uiteindelijk weten te bereiken, is voor God eenvoudig te bewerkstelligen. Wat wij slechts ternauwernood en onvolmaakt kunnen bewerkstelligen, brengt Hij onmiddellijk en volmaakt tot stand. Dus, als de kracht van mensen die uiteindelijk iets bewerkstelligen al onze waardering en bewondering waard zijn, hoeveel te meer de kracht van God.

Met hartelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink

Lees meer artikelen over:

almachtig
Dit artikel is beantwoord door

Dr. G.A. van den Brink

  • Geboortedatum:
    05-01-1974
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Actief
248 artikelen
Dr. G.A. van den Brink

Bijzonderheden:

-Hoofddocent kerkgeschiedenis en docent filosofie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn

-Bekijk ook:

 

 

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Twee kerkdiensten per zondag

Waar komt het eigenlijk vandaan dat er op zondag twee keer een kerkdienst is? Waarom niet één keer, drie keer of meer?
Geen reacties
12-01-2023

Wijziging Joodse jaartelling

Beste prof. Paul, hoe dien ik dit artikel over Daniel 9 te beoordelen? Is het Joodse woord משיח ~ Moshiach, correct vertaald in Messias (versus gezalfde)? Gebruiken de Joden dezelfde brontekst als bij...
Geen reacties
12-01-2016

Bevestigen of gestand doen

Weer een vraag over de HSV. In 1 Koningen 6: 12 staat in de SV het woord 'bevestigen'. In de HSV wordt dit vertaald met 'gestand doen'. Vanwaar deze keuze? De HSV gebruikt op deze manier ouderwetser t...
4 reacties
12-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering