Tucht
Redactie Refoweb | 14 reacties | 15-11-2018| 15:00
Vraag
Aan een Ger. Gem.-dominee of kerkenraadslid. Als iemand in je gemeente belijdenis heeft gedaan en zijn kinderen gedoopt, zijn vrouw deelneemt aan het Heilig avondmaal, maar hijzelf een baan heeft waarbij hij moet werken op zondag (niet binnen de bekende beroepen die op zondag wel geoorloofd zijn), moet daar niet volgens de kerkorde de tucht op worden toegepast? Heel de gemeente inclusief de kerkenraad weet dit, maar er wordt niks aan gedaan. Hoe kan dit? Juist binnen de Ger. Gem. is de zondagsheiliging een groot goed heb ik altijd begrepen.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Ons ontbreken alle gegevens om hier een zinnig antwoord op te kunnen geven. Om welk beroep gaat het? Wat zijn de overwegingen van deze man om op zondag te werken? Zijn die bij de kerkenraad bekend? Zijn deze zaken tijdens het huisbezoek ter sprake gebracht? Is er misschien al sprake van stille censuur? Enzovoort. Kortom, hier kunnen we weinig mee.
Dit artikel is beantwoord door
Redactie Refoweb
Bijzonderheden:
Mailadres: vragen@refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik zou zeggen spreek desbetreffende persoon/vrouw er op aan of stap naar je kerkenraad.
Zijn er geen andere dingen waar we ons mee bezig kunnen/moeten houden
Nu heb ik persoonlijk niets tegen werken op zondag, als dat zo uitkomt, maar ik zou er liever niet voor kiezen omdat ik dan liever ergens anders aktief aanwezig ben, maar ik kan me er iets bij indenken dat deze broeder wellicht niet anders kan dan werken en dan ook soms op de zondag of geen werk.
Als het die persoon echt aan het hart gaat dat er gewerkt moet worden door deze broeder op de zondag zou de persoon in kwestie beter kunnen nagaan of er in zijn vrienden of bekenden kring of werkkring wellicht ander werk te vinden is voor deze broeder en dat aan hem laten aanbieden.
Veroordelen is de weg van de zwakste weerstand, en er zou beter constructief meegedacht en meegeholpen kunnen worden maar dan altijd in samenspraak met de betreffende broeder.
Maar vooral: ga er niet bovenstaan maar sta naast de persoon. We hebben allemaal fouten en gebreken, de makkelijkste weg is naar de ander te wijzen.
Echt niet alleen in de zorg of bij de politie.
Denk bijvoorbeeld aan de ICT. Stel dat er een grote ICT storing is bij een bedrijf als KPN, of Yarden uitvaartzorg, of Sligro voor het bevoorraden van supermarkten, dat kan enorme gevolgen hebben en kan ook levens in gevaar brengen.
Of storingsmonteur van CV installaties, of monteur van het riool, er zijn zoveel beroepen waar op zondag gewerkt kan/moet worden, of waar het op z'n minst discutabel is.
De huidige economie is afhankelijk van zoveel verschillende systemen die 24x7 door moeten draaien wat anders enorme gevolgen kan hebben, dat het helaas noodzakelijk is dat er veel werkzaamheden op zondag ook doorgaan.
Praat met de betrokkenen en respecteer hun uitleg. De één acht de ene dag boven de andere, de ander acht ze allemaal gelijk. Laat je meetlat dan maar gewoon thuis.
Ik vind het erg goedkoop om dan maar te zeggen: zeg je baan of je werk op. Wat zou de Eeuwige met ons voor hebben dat Hij ons iets speciaals heeft gegeven? Wie zijn wij dan om te zeggen: nee bedankt, want het kan niet door de beugel van wie dan ook.
Nu lees ik dat men vrij makkelijk denkt over zondags werken ICT of bevoorraden winkels, hier wil men als Christen toch niet aan meewerken, of je nu de zondag of sabbat houd of welke dag ook, God heeft een rustdag geboden om die dag volledig aan Hem te besteden!! Je kunt niet de wereld en God dienen als je gelovig bent tenminste niet als je Christus als je Borg mag kennen. Verkoop alles wat u hebt en volg
Waarom vragen ze het de persoon in kwestie niet? Waarom via een vragenrubriek? Als je zo erg mee zit?
God heeft de sabbath geboden, sie houden we geen van allen, wij komen samen op de dag des Heeren.
Dit is echt anders dan het sabbaht gebod.
Hier worden er wel oordelen uitgesproken.
Er wordt niets aan gedaan zegt de persoon, wat doet ze zelf als ze het zo erg vindt?
Zo lijkt de vraag er al helemaal op om iemand te oordelen en niet om iemand liefdevol voor een ( mogelijk ) verkeerd pad te willen behoeden.
Dit... Het maakt me triest. Jezus, onze Heiland, plukte ook aren, genas zieken tegen de verzonnen regeltjes van de Farizeeën, herhaalt de geschiedenis zich?
Vragen we ook aan die persoon die zondag hard werkt voor zijn gezin of hij blij is met onze Heer en zo ja, zijn we dan ook blij voor hem?