Zwangerschap afgeraden vanwege epilepsiemedicijnen
drs. J. de Jongh-van Hoof | 1 reactie | 21-07-2018| 10:07
Vraag
Sinds drie jaar ben ik aan de pil. Nu is het zo dat ik buikgriep gehad heb en de pil (mogelijk) in week één van de strip eenmaal en in week twee van de strip eenmaal niet goed opgenomen is geweest. Ik heb één keer gemeenschap gehad, een dag na de laatste (eventueel niet goed opgenomen) pil. Hierbij is er geen condoom gebruikt maar er was wel sprake van coïtus interruptus.
Volgens de site van “thuisarts” loop ik geen risico zwanger te raken. Echter, dit zou ik graag van een deskundige horen. Is uw advies om alsnog een morning after pil te slikken of is dit, zoals “thuisarts” aangeeft, niet nodig? Vanwege zware epilepsiemedicijnen is een zwangerschap afgeraden en dus schadelijk voor het kind.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Als ik het goed begrijp twijfel je aan de opname van één tablet (in week 1) en één tablet (in week 2) vanwege buikgriep. Je hebt ze wel ingenomen. Daarbij is van belang: heb je moeten braken? Heb je diarree? Zo ja, hoe dun en hoe vaak heb je diarree? Je was niet zo ziek dat je geen zin had in vrijen. Mag ik daaruit afleiden dat je niet heel ziek was?
Wanneer er geen sprake is van braken of van veel en vaak diarree, worden aanvullende maatregelen niet geadviseerd bij vrouwen die verder geen anti-epileptica gebruiken.
Voor de meeste vrouwen die anti-epileptica gebruiken geldt overigens dat geadviseerd wordt om geen pil te gebruiken als anticonceptie. Dit omdat de pil minder betrouwbaar wordt door de werking van de anti-epileptica. Ook de hormonale pleister, de vaginale ring worden niet geadviseerd. De prikpil, hormoonspiraal of koperspiraal kan wel worden geadviseerd. Mocht de vrouw die anti-epileptica gebruikt toch een sterke voorkeur hebt voor de pil, moet ze een zware pil krijgen. En als ze hierop toch tussendoor vloeit, is dubbele dosering hiervan nodig.
Als een zwangerschap zo afgeraden wordt, lijkt het me overigens wijs altijd condooms te gebruiken naast de pil. De pil garandeert namelijk niet 100 procent dat er geen zwangerschap optreedt. De kans op een zwangerschap is wel uitermate laag bij trouw gebruik, namelijk drie zwangerschappen per 1000 vrouwen per jaar. Maar in geval van gebruik van anti-epileptica zullen de cijfers hoger zijn.
Overigens is Thuisarts.nl een goede site en is deze gemaakt door professionals.
Jose de Jongh
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. de Jongh-van Hoof
- Geboortedatum:30-11-1967
- Kerkelijke gezindte:Zevende-dags Adventist
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Huisarts