Hoe denkt u over samenwonen?
Ds. P.D.J. Buijs | Geen reacties | 01-10-2001| 00:00
Vraag
Hoe denkt u over samenwonen?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Ongehuwd samenwonen is typisch een verschijnsel dat in onze cultuur past. De mens veroorlooft zichzelf een steeds grotere vrijheid in de beleving van zijn gedragsvormen. Het belang van een instituut als de overheid, maar evengoed de kerk, wordt gerelativeerd. Het individu laat zich niet aan banden leggen. Nu is er natuurlijk wel verschil in de motivatie van samenwonenden. Het ene stel zal dat doen om financiële redenen, het andere om elkaar eerst maar eens te leren kennen, het derde om seksueel te experimenteren, het vierde omdat men traumatische ervaringen heeft opgedaan vanwege het scheiden van de ouders, het vijfde uit onwetendheid en omdat men nu eenmaal klakkeloos de heersende cultuur volgt. En zo is er nog wel meer te bedenken. Maar beslissend is wat de Schrift zegt. Een paar dingen zetten we op een rij.
1.Het huwelijk is geen uitvinding van mensen, maar een instelling van de Heere. Zie Gen. 2:24, Matt. 19:4-6 en Ef. 5:22-33.
2.Opvallend is de volgorde in Gen. 2:24: eerst zal de man zijn vader en moeder verlaten, vervolgens zijn vrouw aankleven (ze worden dus aan elkaar verbonden) en pas daarna zullen ze een vlees worden (de totale levensgemeenschap, inclusief de geslachtsgemeenschap). Deze volgorde is onomkeerbaar!
3. In Maleachi 2:13 en 14 wordt gesproken (letterlijk) over de "vrouw van uw verbond". Het huwelijk is een verbond! Daarmee is het bedoeld als een afspiegeling van het verbond tussen de Heere en Zijn volk; een verbond waarin Zijn liefde en trouw de pijlers zijn. Zie ook Ef.5! God de Heere ging niet samenwonen met Zijn volk, zodat Hij weer makkelijk van hen af kon, maar Hij trouwde Zijn volk (zie Jer. 3:14). Daar ligt het belangrijkste argument tegen samenwonen: het weerspiegelt niet wie de Heere voor Zijn volk wil zijn.
4. Op meer dan een plaats in Gods Woord komt naar voren, dat het huwelijk als trouwverbond alleen rechtsgeldigheid heeft wanneer het onder getuigen tot stand is gekomen. Zie Gen. 24 en 29, Ruth 4, Joh. 2, Matt. 19. Wanneer de Heere Jezus spreekt over echtscheiding veronderstelt dat uiteraard een officieel tot stand gekomen huwelijk. Er zijn nog andere zaken te noemen, zoals de verkeerde voorbeeldwerking die van samenwonen uitgaat, het niet erkennen van de overheid als Gods dienares, enz. Maar beslissend is het bovenstaande.
Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is beantwoord door
Ds. P.D.J. Buijs
- Geboortedatum:02-11-1961
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Nunspeet
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Bekijk ook: