Kyleena-spiraaltje
drs. J. de Jongh-van Hoof | Geen reacties | 16-01-2018| 07:54
Vraag
Wegens omstandigheden moet ik de pil gaan gebruiken of een spiraaltje (Mirena) laten plaatsen. Eigenlijk wil ik helemaal geen hormonen in mijn lichaam, maar de hormonale situatie loopt uit de hand. De opname van de pil gaat helemaal door de bloedbaan, de spiraal geeft enkel hormonen af in de baarmoeder. Beiden staan me niet aan, maar ik heb geen andere keus. Dus zal ik alle bijwerkingen op de koop toe moeten gaan nemen.
Nu las ik dat er na de Mirena ook een ander spiraaltje op de markt is gekomen, namelijk de Kyleena. Deze zou vele malen minder hormoon afgeven aan de baarmoeder, maar toch met dezelfde werking. Echter kan ik er maar weinig van op internet vinden. Naar mijn idee is deze er nog helemaal niet zo lang?
En ben ik dan soort van proefkonijn als ik die zou nemen? Is deze Kyleena aan te raden en veilig? Alvast bedankt voor uw antwoord. En misschien kunnen lezers ook wel hun ervaringen met mirena of kyleena geven...
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
De producent van Mirena (een hormoonafgevend spiraal met 52 mg levonorgestrel) heeft in de afgelopen jaren twee andere hormoonspiralen geregistreerd waarvan alleen de Kyleena, een spiraal met 19,5 mg levonorgestrel op de markt is gebracht. Het Geneesmiddelenbulletin heeft recent (2017, nummer 11) hieraan een artikel gewijd. De Kyleena spiraal geeft een kleinere hoeveelheid levonorgestrel af dan de Mirena. Er is echter onvoldoende (onafhankelijk) onderzoek gedaan naar de verschillen tussen deze twee spiralen. Het Geneesmiddelenbulletin concludeert dan ook dat er geen reden is te starten met, of over te schakelen naar, de laaggedoseerde spiraal omdat hiermee minder ervaring is opgedaan dan met de klassieke hormoonspiraal.
Levonorgestrel is een hormoon uit de prosgestageen groep. Vrouwen maken ook progestagenen. Daarnaast maken zij ook oestrogenen. De Mirena en Kyleena bestaan alleen uit prostagenen.
Groet,
José de Jongh
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. de Jongh-van Hoof
- Geboortedatum:30-11-1967
- Kerkelijke gezindte:Zevende-dags Adventist
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Huisarts