Eigen volk eerst

Ds. K. van den Geest | 2 reacties | 13-12-2017| 15:04

Vraag

Is nationalisme (of chauvinisme) eigenlijk wel Bijbels? Mag je wel zeggen “eigen volk eerst!”? Of moeten we meer kosmopolitisch zijn? Mag je in termen van Nederlanders, eigen volk, en eigen cultuur denken?


Antwoord

Een christen is iemand die door geloof verbonden is met Christus. Dus maak je deel uit van zijn koninkrijk, Hij is je Koning. Een christen is niet langer thuis in deze wereld, maar zijn thuis ligt in dat koninkrijk der hemelen. Filippenzen 3:20: “Ons burgerschap is echter in de hemelen, waaruit wij ook de Zaligmaker verwachten, namelijk Heere Jezus Christus” (HSV).

Dit maakt dat een christen een ‘dubbel paspoort’ heeft. Je bent in deze wereld, maar hoort niet meer bij deze wereld. Een christen heeft een ‘gemengde loyaliteit’. Je kunt je nooit geheel vereenzelvigen met de aardse instituties. Een christen is gezagsgetrouw, zal de overheid eerbiedigen, zelfs overheidsfuncties aanvaarden. Tegelijk vertrouwen wij niet op aardse macht en machthebbers.

Dit zelfde karakteriseert ook je houding tegenover ‘bloed, ras en bodem’. Die combinatie op zich is al levensgevaarlijk. Dat komt doordat mensen die niet geloven geen heldere identiteit meer hebben en deze dan moeten ontlenen aan ‘bloed, ras en bodem’. Zonder geloof heb je nergens houvast aan, alleen in verafgoding van menselijke zekerheden. Nationalisme is verheerlijking van eigen land en volk en als zodanig dus een afgod.

Chauvinisme daarentegen kan een iets mildere en vriendelijkere variant daarvan zijn, onschuldige trots op je eigen land. Er is ook bij een christen plaats voor gepaste vaderlandsliefde, trots op je land en volk. Als nationale sporters winnen, juich dan mee. Als we Koningsdag vieren, wees dan mede blij met je landgenoten. Maar verabsoluteer nooit zo genaamde Nederlandse culturele waarden of onvervreemdbaar nationaal erfgoed! Zwarte Piet is echt geen halszaak, maar een kinderspel. Maak een kinderfeestje niet tot een volwassenensteekspel.

Kortom, nationalisme zal zo maar kunnen ontsporen. Een christen heeft een hemels vaderland, de stad met de fundamenten (Hebr. 11!). Je eindbestemming is niet de Nederlandse natie, maar het Huis van onze Vader!

Ds. K. van den Geest

Lees meer artikelen over:

Nederland
Dit artikel is beantwoord door

Ds. K. van den Geest

  • Geboortedatum:
    12-10-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Nederlandse Gereformeerde Kerken
  • Woon/standplaats:
    Deventer
  • Status:
    Actief
127 artikelen
Ds. K. van den Geest

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Katwijker
13-12-2017 / 16:55
Maar sinds de toren van Babel heeft God toch iedereen zijn eigen plek, en daarmee dus ook een eigen cultuur gegeven?

''Daarom noemde men haar naam Babel; want aldaar verwarde de HEERE de spraak der ganse aarde, en van daar verstrooide hen de HEERE over de ganse aarde'' (Gen 11:9)
CrA
13-12-2017 / 17:23
Klopt @ Katwijker en je ziet dat die de geest van hoogmoed(Gen 11: 4) niet verdwenen is, want een ieder maakt van zijn koninkrijkje weer zijn eigen Babel.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Verlangen om God te zoeken

De laatste tijd worstel ik veel met het feit dat het nu de tijd is om God te zoeken, mede door de omstandigheden van deze tijd. Nu heb ik verlangen in mijn hart gekregen om God te zoeken. Hierdoor wil...
Geen reacties
13-12-2021

Negatief over reformatorische mensen

Ik vraag me vaak af waarom er nu vaak zo negatief wordt gedacht over reformatorische mensen! Waarom moet je je eerst 'bewijzen' voordat ze je geloof accepteren? Hoe moet ik er mee omgaan als mensen hi...
Geen reacties
13-12-2006

(...) al dat uit het geloof niet is, dat is zonde. Hoe zit het dan als ik een rok aandoe, niet omdat ik vind dat het perse van mijn geloof moet (...)

Ik las laatst in Rom.14. Hier gaat het over handelen uit geloof. Nu staat er: al dat uit het geloof niet is, dat is zonde. Hoe zit het dan als ik een rok aandoe, niet omdat ik vind dat het perse van m...
Geen reacties
13-12-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering