Kans op zwangerschap na je menstruatie

drs. J. de Jongh-van Hoof | Geen reacties | 11-12-2017| 07:58

Vraag

Hoe groot is de kans dat je zwanger wordt wanneer je één dag na je menstruatie gemeenschap hebt?


Antwoord

Kans op zwangerschap is afhankelijk van meer factoren dan alleen van wanneer je gemeenschap hebt: denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de vrouw,  hoe ouder hoe minder vruchtbaar ook al heb je een regelmatige cyclus. Medicatiegebruik etc.

Maar stel dat je jong en vruchtbaar bent en er verder geen andere aandoeningen een rol spelen, je geen pil slikt, dan speelt ook de duur van je cyclus een rol. Meestal is de eisprong twee weken vóór de verwachte menstruatie. Dus als je een cyclus van drie weken hebt dan is de verwachte eisprong op dag 7 na de eerste dag van je menstruatie (dus net na de menstruatie). Heb je een cyclus van vier weken dan is dat 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie. En heb je een cyclus van 5 weken dan is dat drie weken na de eerste dag van de menstruatie. Wanneer je cyclus niet geheel voorspelbaar is, is de eisprong ook niet heel goed te voorspellen.

Wanneer we uitgaan van goed zaad – dan kan dat wel drie dagen leven in de vagina, baarmoeder en eileiders van de vrouw nadat je gemeenschap hebt gehad. Een eicel leeft ongeveer een dag... Met behulp van een ovulatietest kan je ongeveer nagaan wanneer de eisprong (net geweest) is/komt.
Met behulp van basaal temperatuur curve kan je ook nagaan wanneer de eisprong net geweest is... Dan meet je elke ochtend voor het opstaan de rectale temperatuur. Na de eisprong stijgt de temperatuur ongeveer een halve tot hele graad. De temperatuur kan je uitzetten in een temperatuurcurve.

Een kans op zwangerschap is dus hoger wanneer je gemeenschap hebt vlak voor en tijdens de periode van een verwachte eisprong, Wanneer men regelmatig gemeenschap heeft is de kans op zwangerschap bij jonge vrouwen 80 procent in één jaar. Vrij je buiten de vruchtbare periode om, is de kans lager, maar dit is niet nul.  

Wanneer je de pil gebruikt – maakt het niet uit of je gemeenschap hebt in de stopweek of tijdens de periode dat je de pil slikt.

Conclusie: het is al met al ‘veiliger’ (als er geen kinderwens is) om vlak voor de verwachte menstruatie gemeenschap te hebben dan net na de menstruatie. Dit geldt zeker voor vrouwen met een korte cyclus.

José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

vruchtbaarheid
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
272 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Simon de tovenaar

Ik heb een vraag over Simon de tovenaar (Handelingen 8: 9-13). Er staat beschreven dat er een grote groep mensen bij hem was, van klein tot groot. Na inmenging van Filippus staat dat zij zich lieten d...
Geen reacties
07-12-2018

Agressief rond menstruatie

Ik ben heel erg gespannen en word agressief rondom mijn menstruatie. Hoe kan ik dit oplossen? De huisarts neemt mij niet serieus. Is er bijvoorbeeld een dieet voor, een rustgevend middel of iets derge...
6 reacties
07-12-2021

Het scheppen van de mens

Waarom heeft God ons geschapen?
2 reacties
07-12-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering