De slechte en goede eigenschappen van chocolade
drs. N. Wolswinkel | 2 reacties | 08-12-2017| 08:08
Vraag
Ik ben 20 jaar en eet enorm veel chocola. Het begon heel onschuldig, maar vanaf m’n puber jaren ben ik steeds meer gaan snoepen. Ik merk aan mijn lichaam dat het er ook steeds behoefte aan heeft. En dan blijft het niet bij één stukje, maar dan eet ik gerust 1, 2 of 3 hele repen op een dag. Ik heb geen overgewicht o.i.d., maar ik geloof niet dat het goed is. Vooral ook omdat ik merk dat m’n lichaam er behoefte aan heeft. En heb ik het niet in huis, dan haal ik het vroeg of laat alsnog. Soms heb ik ook een naar hard/stekend gevoel links in m’n buik. Kan dat hier mee te maken hebben? Wat zijn de gevolgen van teveel chocolade eten? En hoe kom ik hier vanaf?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Hieronder staan wat eigenschappen van chocolade. Goede regel blijft: alles met mate.
De buikklachten zijn niet direct door de chocolade te verklaren en kunnen dus een goede reden zijn een keer naar de huisarts te gaan.
Zo te lezen is het belangrijk dat je mindert met de hoeveelheid chocolade. Daarvoor bestaat geen tovermiddel; je zult het met zelfdiscipline moeten oplossen en mogelijk anderen er bij moeten inschakelen. Het is ook belangrijk om na te gaan op welke momenten je er behoefte aan hebt, wat de valkuilen zijn en wat je kan ondersteunen. Stel je ook de vraag: wat denk je te bereiken door steeds zo veel chocolade te blijven gebruiken. Wanneer je er niet mee verder komt kun je met de huisarts overleggen wat voor jou een goede vervolgstap zou kunnen zijn.
De goede eigenschappen van chocolade
Chocolade heeft bepaalde positieve voedingskundige eigenschappen. Hierbij de voordelen van chocola voor de gezondheid op een rijtje:
• Chocola bevat lecithine dat een gunstig effect heeft op de cholesterolgehaltes van het bloed.
• Chocolade is rijk aan polifenolen. Een polifenol is een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.
• Cacao is rijk aan magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, de zenuwprikkeloverdracht en de spierfunctionaliteit.
• Er zijn aanwijzingen dat pure chocolade bloeddrukverlagend werkt.
• Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen.
• De smaakervaring van chocola zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en onderdrukt pijn.
• Chocola bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken.
De slechte eigenschappen van chocola
Chocola kent niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Hierbij de negatieve voedingskundige eigenschappen van chocolade:
• Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker. Van een overschot aan suikers word je dik; daarnaast is suiker slecht voor je tanden.
• Voornamelijk witte chocola –maar ook melkchocolade– bevat grote hoeveelheden cacaoboter (theobromineolie). Cacaoboter bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, maar is hoe dan ook extreem vet.
• Chocola bevat melk, suiker en vet. Deze combinatie is in bepaalde samenstellingen slecht verteerbaar door het menselijk gestel.
• Vette chocolade is erg calorierijk. Sommige chocoladesoorten bevatten tot ruim 600 kilocalorieën per 100 gram. Chocolade maakt dus dik en dient met mate te worden gegeten.
• Cacao bevat tannines. Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van de ijzerabsorptie, van de eiwitbeschikbaarheid en van bepaalde goede bacteriën in het menselijk lichaam, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
• Chocola bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam. Een ‘mineralenrover’ dus.
• Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen.
• Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie van onder meer: theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, ocotpramine, ethylamine en isobutylamine.
• Chocola kan negatief uitwerken op reuma(patiënten).
• Cacao is erg belastend voor de lever.
Drs. N. Wolswinkel
Dit artikel is beantwoord door
drs. N. Wolswinkel
- Geboortedatum:02-02-1957
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Veenendaal
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Huisarts