Sterrenlicht

prof. dr. M.J. Paul | Geen reacties | 30-08-2017| 09:55

Vraag

Hoe kunnen wij sterrenlicht zien van sterren die op meer dan 6000 lichtjaar van ons af staan als het heelal volgens creationisten maar zo oud is? Ik weet dat sommige creationisten zeggen dat de lichtfotonen van deze sterren er gewoon bij geschapen zijn zodat de sterren gelijk te zien waren, echter ben ik hierdoor nog niet overtuigd. Stel je voor dat astronomen een supernova waarnemen van een ster die op een miljoen lichtjaar afstand stond. Is deze ster volgens creationisten dan wel ontploft, aangezien de lichtfotonen van deze supernova geschapen zijn? Trouwens, hoe kunnen sterren überhaupt ontploffen als ze maar 6000 jaar oud zijn? De levensduur van een ster is veel langer.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je stelt een ingewikkeld probleem aan de orde. Er is door creationistische wetenschappers flink over nagedacht en er zijn diverse theorieën ontwikkeld. Het is mijn vakgebied niet, maar voor wie zich wil verdiepen in deze zaken is het mogelijk via de onderstaande literatuur en websites verder te komen. Zie ook mijn boek “Oorsprong. Overwegingen bij schepping en evolutie”, par. 14.6.3 Astronomie/Kosmologie. Het is een wat zakelijker antwoord dan meestal gegeven wordt op deze website, maar sommige vraagstellers hebben juist behoefte aan concrete adviezen.

John Byl, “God en de kosmos. Een christelijke visie op tijd, ruimte en heelal”, Kampen 2002. Op zijn blog gaat deze kosmoloog nader in op deze kwesties.

Alex Williams en John Hartnett, “Dismantling the Big Bang. God’s Universe Rediscovered”, Green Forest 2005.

Jason Lisle, “Taking Back Astronomy”, Green Forest 2006.

John Hartnett, “Starlight, Time and the New Physics”, Australia 2007.

Don Batten e.a., “Hoe bestaat het! 60 vragen over schepping, evolutie en de Bijbel”, Apeldoorn 2009, hoofdstuk 5 “Hoe kunnen we verafgelegen sterren zien in een jong heelal?”

Danny R. Faulkner, “A Proposal for a New Solution to the Light Travel Time Problem, Answers Research Journal 6” (2013) 279-284.

Barry Setterfield, “Cosmology and the Zero Point Energy”, Natural Philosophy Alliance Monograph Series 2013. Een Nederlandstalige samenvatting vind je hier.

Norbert Pailer en Alfred Krabbe, “Der vermessene Kosmos. Ursprungsfragen kritisch betrachtet“, Holzgerlingen 2016.

Prof. dr.  M. J. Paul

Lees meer artikelen over:

creationisme
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
270 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Stoppen met zelfbevrediging

Ik heb een vraag aan mevrouw Rots. Er is op deze website al veel geschreven over zelfbevrediging. Toch kom ik er niet uit. Ik voel voor mezelf dat het fout is (ik weet dat er ook mensen zijn die het n...
Geen reacties
30-08-2018

Goede muziek

Voor ds. Pieters. Ik ben een meisje uit de Christelijk Gereformeerde Kerk en ik luister veel naar gospel en opwekking. Zou u mij kunnen vertellen hoe je nou kunt weten welke muziek goed is?
Geen reacties
30-08-2007

Hertaalde versie klassieke formulieren

Waarom blijven we gebruik maken van de ouderwetse formulieren? In bijvoorbeeld de PKN wordt al jaren gebruik gemaakt van een hertaalde versie van de klassieke formulieren. Waarom wordt daar bij ons ge...
Geen reacties
30-08-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering