Ten hemelopneming van Maria
Ds. P.D.J. Buijs | 2 reacties | 01-08-2017| 13:00
Vraag
Is Maria de moeder van Jezus opgenomen net zo als Elia? Hier zegt de Bijbel natuurlijk niets over, maar zijn er andere (historische) geschriften die hier wel over schrijven? Of zijn er juist geschriften die haar dood beschrijven? Ik geloof zelf dat ze een natuurlijke dood gestorven is maar in een gesprek met een rooms-katholiek persoon kwam dit aan de orde. Ik had er nog niet eerder van gehoord, dus ben wel benieuwd.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste lezer,
Hier heb je inderdaad een belangrijk verschil tussen de Rooms-Katholieke Kerk en het protestantisme. Een Rooms-Katholiek kent naast de Bijbel een tweede bron van openbaring: de Traditie (met opzet met een hoofdletter geschreven). Zij weten net zo goed als wij dat de Bijbel niets zegt over een ten hemelopneming van Maria of over haar sterven. Maar, zo zegt men dan, onze Traditie zegt er wel wat over en die is net zo waar als de Bijbel.
Dit is een fundamenteel verschil tussen de RKK en ons en we zullen het daar ook wel nooit over eens worden. Dat maakt het onderlinge gesprek ook zo lastig: je baseert je op verschillende bronnen en kent daar een verschillend gezag aan toe. Wij wijzen de gedachten over Maria af, omdat Gods onfeilbaar Woord er niets over zegt. En daar alleen hebben we ons aan te houden.
Met een hartelijke groet,
Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is beantwoord door
Ds. P.D.J. Buijs
- Geboortedatum:02-11-1961
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Nunspeet
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Deze mythe wil men om economische reden in stand houden. Een heuse industrie van kerkelijke santenkraam is ontstaan doordat 'pelgrims' diverse oorden bezoeken. En wat goed is voor de kerkelijke kas moet ook goed zijn voor de mens. Het laatste is een traditie voortzetten in de kerk die dit propageert.
In de 16e eeuw zien we dat de monnik Tetzel op een schandelijke wijze de kas van de kerk weet te spekken. U kent de uitspraak daarbij: zodra het muntje in het kistje klinkt het zieltje in de hemel springt. Het resultaat is verbluffend en zichtbaar: de Sint Pieter in Rome is met deze muntjes gebouwd. Mede aan dit beschamende gedrag is gelukkig de reformatie ontstaan.