Weerklank in vergelijking met andere bundels

Redactie Refoweb | Geen reacties | 27-06-2017| 12:10

Vraag

We zijn in onze Hervormde gemeente Herwijnen bezig met een bezinning over de liturgie. Zodoende komt de bundel Weerklank in beeld. Maar ook Liedboek 1973 of Liedboek 2013 worden in deze discussie meegenomen. Is bij jullie bekend hoeveel en welke liederen in Weerklank ook in het Nieuwe Liedboek 2013 voorkomen? Vanwege de andere nummering is het zo lastig zoeken.


Antwoord

Beste vraagsteller, bedankt voor deze vraag. Uw vraag is erg herkenbaar, want wij merken dat er op dit moment in meerdere gemeenten en kerkenraden een bezinning op de gemeentezang plaatsvindt. Daarbij wordt uw vraag naar de vergelijking tussen Weerklank en andere bundels ook meermalen gesteld. Dat is ook begrijpelijk, want andere bundels kent men soms al langer; en bepaalde liederen daaruit zijn geliefd geworden. Dat maakt dat men weliswaar dankbaar is voor het verschijnen van Weerklank, maar dat men ook benieuwd is hoe dat zit met de overlap aan liederen. Daarom hebben wij op de site www.weerklank.nl een uitgebreid antwoord op deze vraag gegeven. Samenvattend noem ik drie getallen: 

-Vanuit de beide Liedboeken (1973 en 2013) namen we 187 liederen over; 
-Vanuit de beide bundels Op Toonhoogte (2005 en 2015) namen we 166 liederen over;
-Vanuit de beide bundels Evangelische Liedbundel en Hemelhoog (1999 en 2015) namen we 115 liederen over.  

Uit deze grote aantallen blijkt al dat men niet snel bang hoeft te zijn dat men met Weerklank ‘terug gaat achter de voorgaande bundel’; of: dat men met een keuze voor Weerklank wat míst vanuit die andere bundel. Want vanuit de Liedboeken (en ELB en Hh) zijn vrijwel alle liederen die passen bij het gereformeerd belijden overgenomen in Weerklank. En vanuit de bundels Op Toonhoogte (en ELB en Hh) zijn vrijwel alle liederen die passen bij de gereformeerde liturgie overgenomen in Weerklank. Kortom: waarschijnlijk staat 99 procent van de liederen die uw voorganger vanuit die genoemde bundels verkiezen zou, ook in Weerklank. Waarbij het aantrekkelijke van Weerklank is dat daarin dus meerdere liedtradities sámenkomen: en het klassieke kerklied en het meer recentere lied. Vergeet trouwens ook niet de rijkdom van veel liederen uit ándere bronnen dan de genoemde bundels! 

Zie een uitgebreider overzicht op de site van Weerklank. Daar vindt u ook omnummertabellen, zodat u per lied en per liedbundel een antwoord op uw vraag kunt vinden.

Met een hartelijke groet, 
Ds. A. Schroten

Lees meer artikelen over:

gezangenliederen
Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2490 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Het aanbod voor de uitverkorenen

Een vraag voor ds. G. Hoogerland uit de Gereformeerde Gemeenten of een dominee van de Ger. Gem. die van dezelfde ligging is. Wat is het wezenlijke leerverschil tussen de Ger. Gem. of de Gereformeerde ...
Geen reacties
27-06-2022

'Komen tot Jezus Christus' - John Bunyan

Bunyan zegt in zijn boek "Komen tot Jezus Christus" bij een tegenwerping met welk doel (het eeuwige leven te ontvangen) men tot Jezus zou gaan, het volgende: "Welnu, laat mij u mogen zeggen, dat het k...
Geen reacties
27-06-2003

Satan, vader van de leugen

“De duivel staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader der leugen” (Johannes 8:44). Kie...
Geen reacties
27-06-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering