Hypnobirthing

drs. A. Meijer | 5 reacties | 09-06-2017| 11:58

Vraag

Tijdens mijn eerste bevalling kreeg ik een paniekaanval bij elke wee. Ik was heel moe na een aantal slapeloze nachten met voorweeën. De hele bevalling kwam een tekst uit Jesaja 37 in mijn gedachten: “De kinderen staan op het punt om geboren te worden, maar er is geen kracht om te baren.” Een tweede kindje is welkom en ik zie uit naar een nieuwe zwangerschap, maar niet naar een tweede bevalling!!!

De eerste keer was het een traumatische ervaring. Om te zien dat een bevalling ook anders kan verlopen, ben ik op internet positieve bevallingsverhalen gaan lezen. Het viel me op dat bijna al deze vrouwen zich hebben voorbereid d.m.v. hypnobirthing, daar had ik nog nooit van gehoord. Ik heb opgezocht wat het is en veel dingen spreken me aan: de ademhalingstechnieken, vertrouwen in je eigen lichaam houden, focussen tijdens de bevalling, natuurlijke ontspanning.

Tegelijkertijd staat het hypnose-element me tegen. Hoe zou ik me wel op een verantwoorde manier kunnen voorbereiden op een tweede bevalling? De eerste keer heb ik ook allerlei informatieavonden vanuit de verloskundigenpraktijk bijgewoond, maar daar had ik op het moment zelf niets meer aan. Of ga ik voorbij aan de zondeval en het ‘met smart kinderen krijgen’ als ik me verdiep in manieren om tijdens de bevalling te ontspannen en niet in paniek te raken? Ik heb ook aan mensen om me heen gevraagd hoe zij zich op een bevalling voorbereiden, maar niemand is zo onzeker en gespannen als ik, zo lijkt het.


Antwoord

Beste vragenstelster, 

Een bevalling is en blijft met smart. Gelukkig kan het wel veel minder traumatisch dan jouw eerste bevalling. De verhalen die je leest op internet over zaken als hypnobirthing geven meestal niet zo'n reëel beeld van de werkelijkheid. Ik heb even gekeken in de digitale bibliotheek waar wetenschappelijke resultaten verzameld en geordend worden (de Cochrane Library). Daaruit begrijp ik dat er nog onvoldoende bewijs is dat hypnobirthing echt effectief is. 

Ik geloof overigens wel dat ademhalingstechnieken kunnen helpen te ontspannen. Dat is overigens de basis van hypnobirthing en heeft weinig met hypnose te maken. Ademhalingsoefeningen doen is ook iets wat in de oude christelijke traditie voorkomt en niet perse onverantwoord is. Wellicht kun je dit element eruit halen. En als de traumatische bevalling je erg bezighoudt dan kan het ook verstandig zijn dit te verwerken m.b.v. een psycholoog (bijv. middels EMDR). 

Vriendelijke groet,
A. Meijer

Lees meer artikelen over:

bevallinghypnose
Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
284 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Leanne123
09-06-2017 / 14:44
Heftig verhaal! Zou pijnstilling in jouw geval niet verstandig zijn (als optie B, wanneer het met ademhaling etc toch niet lukt voldoende te ontspannen)? Zelf heb ik een ruggenprik gehad na een nacht heftige weeen zonder vorderende ontsluiting, om zo genoeg op krachten te kunnen komen voor het einde van de bevalling. En uit ervaring kan ik zeggen dat er zelfs met zo'n rigoureus middel als een ruggenprik nog genoeg smart overblijft...

Niet dat ik hier een pleidooi wil houden voor de ruggenprik, die heeft zeker ook z'n nadelen. Het gaat me erom dat pijnstilling (in welke vorm dan ook) wel net die verlichting kan geven die je nodig hebt.
Lekkerbek
09-06-2017 / 18:35
Je kunt bij de huisarts een verwijsbrief vragen voor een preconceptioneeel consult. Dit is voor vrouwen die bv medicatie gebruiken en willen weten hoe ze dit moeten afbouwen voor ze zwanger worden. Maar op de poli zien we ook soms vrouwen die net als jij een traumatische bevalling hebben gehad. Er wordt naar de oorzaak gekeken en hoe dit voorkomen kan worden. Bij een evt volgende zwangerschap wordt dit in het bevalplan opgenomen.
Het is zeker de moeite waard om zo'n consult aan te vragen!
AHHK76
09-06-2017 / 21:24
Volgens mij kun je in zo'n geval ook een keizersnee krijgen. Maar ik denk dat je sowieso eerst de eerste bevalling verwerken. Paniek is heel naar... en zwaar. Sterkte!
teddyjet
10-06-2017 / 12:37
Ik heb veel baat gehad bij hypnobirthing. Ik zou het zeker aanraden en ik vond er niets "zweverigs" aan. Het heeft voornamelijk te maken met ademhalingsoefeningen en visualisatie. Door "naar je kindje toe te ademen" gaat je aandacht en energie "in je lichaam/buik" zitten en niet "in je hoofd". Dit zorgt weer voor ontspanning van de baarmoeder wat een betere bloeddoorstroming tot gevolg heeft en in mijn geval een voorspoedigere bevalling.
bootje
11-06-2017 / 14:03
Inderdaad informeer tzt ook naar pijnbestrijdingingsmiddelen. Ik weet dat de visie daarop ook wisselt per ziekenhuis en praktijk. Ik zelf ben zonder bevallen maar in jou geval denk ik...'wat zou jou dat rust geven' En een keizersnee in dit geval lijkt me echt geen optie, zelfs bij en medisch dilemma gaat de voorkeur zo lang mogelijk uit naar de natuurlijke bevalling.
Sterkte. En laat je niet 'gek' maken door alle verhalen over de bevalling op zich, iedereen beleefd het zo anders. Prima om met vriendinnen over te praten maar op het internet lees je vaak de extreem bijzonder positieve of negatieve verhalen.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Verhouding curatorium en plaatselijke kerkenraad

De Heere Jezus zegt dat geen profeet geliefd is in zijn vaderland. Toch worden er door kerkenraden velen doorgestuurd naar het curatorium omdat de kerkenraad meent dat er sprake is van roeping en bekw...
Geen reacties
09-06-2021

Moeite met praten over geloofsleven

Ik ben een jonge vrouw uit de Gereformeerde Gemeenten en heb een paar weken geleden belijdenis gedaan. Zondags hoor ik vaak vertellen van de preekstoel hoe het in mijn leven is: een zondaar voor God...
7 reacties
09-06-2022

Geen kinderwens

De meeste van onze vrienden en kennisen verlangen er naar om vader of moeder te worden. Al in de verkeringstijd hebben ze het er over. Als het dan zover is zijn ze helemaal in de wolken. Wij, getrouwd...
Geen reacties
09-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering