Bidden voor pleegkinderen
Ds. H. Paul | 12 reacties | 24-05-2017| 10:04
Vraag
Deze vraag is aan een Ger. Gem.-dominee. Hoe kan het dat onze dominees nooit -of zeer uitzonderlijk maar- bidden voor pleegkinderen en of kinderen die moeite hebben met hun ouders. Tijdens doop- en belijdenisdiensten wordt hier nauwelijks aandacht aan geschonken, maar juist eenzijdig de andere kant belicht. Terwijl in de rapporten van jeugdinstellingen de cijfers er niet om liegen dat er meer kerkelijke pleegkinderen zijn dan anderen. Het verbaast en irriteert me elke zondag weer dat er voor van alles en nog wat bij naam en toenaam gebeden wordt. Alles wordt genoemd. Voor dit grote probleem binnen onze gemeenten wordt er niet gebeden. Is het omdat predikanten het lastig vinden? Graag willen doen alsof het er niet is? Hoe zit dit? Pastoraal gezien komen deze kinderen binnen de Ger. Gem. ook alles tekort! En de ervaring is dat je, als je het aangeeft, er een keer voor gebeden wordt maar daarna gerust een jaar lang -of langer- niet. Ik ben van mening dat elke predikant hier weet van heeft, maar ze blijven halsstarrig het probleem negeren. Waarom is dat?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Geachte vraagstel(ler)ster,
Uw vraag is voor mij nieuw. Ik ben niet uit ervaring op de hoogte van dit probleem. U doet er goed aan deze vraag aan ds. Labee te stellen voor de Saambinder. Dan wordt hij door iedereen gelezen. Het is heus geen onwil dit probleem de Heere voor te leggen, maar onkunde door gebrek aan ervaringskennis.
Ds. H. Paul
Naschrift redactie: Ds. Labee is te bereiken via de site van de Ger. Gem.
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Paul
- Geboortedatum:16-07-1928
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Moerkapelle
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Vraagsteller het probleem is vooral de zorg voor kinderen die niet gezien op begrepen worden, daar is de kennis en kunde niet voor omdat het steeds complexer word. Als je ds Labee mailt noem gerust gezinshuis de scheepsbel in den ilp. Wij zijn proffesionele opvoeders en graag adviseren wij ouders en kerkenraden over de problematiek en kunnen zij dit ook in hun gebeden meenemen. Wij zijn ook Ger gem lid. Wat gebeden betreft laten we vooral voor al onze naasten bidden kerks of onkerks een ieder heeft het nodig.
Er zullen ouders in de kerk zitten wiens kind (al dan niet vrijwillig) uit huis geplaatst is. Met alle emotie, ontkenning en soms zelfs boosheid van dien.
Er zullen pleegkinderen in de kerk zijn die het nog best lastig vinden in een andere omgeving te moeten verblijven, en graag nog wat onder de radar blijven. En deze pleegkinderen hebben ook recht op hun privacy!
Het is behoorlijk ingrijpend voor deze kinderen!!
Als laatste zijn er natuurlijk de pleegouders die hun huis en hun hart hebben opengesteld voor een een pleegkind (hulde aan deze mensen!)
Het is dus nog niet zo eenvoudig in een voorbede recht te doen aan al deze betrokkenen! Dus ik snap de terughoudendheid wel.
Dat staat natuurlijk niemand in de weg deze pleegkinderen en hun (pleeg)ouders in het persoonlijk gebed een plek te geven!
Dat kwets je niemand, het blijft wat algemeen.
Het is erg als je met kromme tenen zit na het gebed. Als je luistert wat er in het gebed gebeden wordt dan kun je toch niet met kromme tenen zitten? Of ga je het gebed in met: worden pleegouders deze x wel genoemd? Noemen wij in onze gebeden alle problemen die in onze gemeenten voorkomen? Ik niet, ik probeer maar iedereen mee te nemen die hulp en kracht nodig heeft. Dan heb ik vgens mij iedereen genoemd. En als er op dat moment bijzondere zorgen zijn, noem ik dat bij name.
Mn beste vriendin is al jaren pleegouderr, toen ze t een x heel moeilijk had heb ik daar specifiek voor gebeden. Voor de rest bid ik juist voor de pleegkinderen, wat een weg hebben zij te gaan!
Oftewel: de vraag waarom wordt er niet gebeden voor... is een gebed zonder eind.
We kunnen bidden voor vervolgde Christenen in 10 landen, (en ze alle 10 noemen) maar ook die landen achterwege laten.
Omega zegt het misschien wat 'lomp', maar ik vind er wel een kern van waarheid inzitten.
Ook herken ik het beeld niet dat er tijdens doopdiensten hier geen aandacht aan besteed worden. De consulent en diverse gastpredikanten die bij ons voorgaan, doen dat altijd.