Hem loven op blijde snaren met de tamboerijn

Ds. A.T. Vergunst | Geen reacties | 02-09-2004| 00:00

Vraag

Ik heb verschillende antwoorden over gospelmuziek gelezen in de vragenrubriek van o.a. ds. Vreugdenhil en ds. Vergunst. Gospelrock wordt afgekeurd door hen, omdat het uiteindelijk wereldse muziek zou zijn. Maar gaat het er in wezen niet om dat wij doen wat God gebiedt? Dus Hem loven op de blijde snaren en met de tamboerijn en wat dies meer zij? God zal ons toch niet gebieden snaarinstrumenten te bespelen wanneer dit Hem niet bevalt?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Al die muziekinstrumenten die in Gods’ Woord worden genoemd in het kader van Zijn eredienst en het loven en prijzen van Zijn Naam zijn toelaatbaar om te gebruiken. Het is prachtig om al die verscheidene instrumenten te gebruiken om God te dienen. Daar is niets verkeerd mee. In zekere zin hebben we veel van die instrumenten gecombineerd in het orgel, alhoewel de kwaliteit natuurlijk nog ver weg is van die individuele instrumenten.

Het probleem met gospelmuziek is niet zozeer de instrumenten die gebruikt worden. Er is principieel geen verschil tussen een elektrische gitaar en een Johannusorgel. Ik kan ze allebei op een goede en verantwoorde manier gebruiken, maar ook op een goddeloze of onverantwoorde manier. Mijn afwijzing van gospelmuziek betreft ook niet zozeer de manier waarop de muziek wordt gebracht, maar de hele sfeer en de eenzijdige boodschap daarvan.

Afgelopen vrijdagavond was het mijn beurt om hier in ons dorp toezicht te houden in een poging om de losgeslagen jeugd in deze omgeving wat leiding te geven. Het gaat niet uit van onze kerkelijke gemeente, maar ik participeer daarin eens per vijf weken om zodoende wat contact te leggen met de plaatselijke jeugd. Wel, ik kreeg iets te zien en te horen (?) van gospelmuziek. Het lawaai dat ze maakten was ten eerste zo oorverdovend dat ik niks kon horen van de woorden die gezongen (geschreeuwd?) werden. Maar vooral de manier en de hele indruk die daar gemaakt wordt, is oneerbiedig. Je voelt niets meer van de heiligheid van God. Het heeft een totaal wereldse smaak. En dan heb ik niet zozeer over de instrumenten die misbruikt worden, maar het betreft de presentatie van de Gospel. Ik kan geen zinnig woord zeggen over de woorden van het gezang, omdat ik het helemaal niet kon verstaan.

Voor de rest hoef ik me niet te herhalen. De andere redenen waarom ik de gospelmuziek afwijs kun je ergens anders nog wel lezen, in een vroegere bijdrage.
 
Ds. A. T. Vergunst

Lees meer artikelen over:

gospel
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.T. Vergunst

  • Geboortedatum:
    22-09-1961
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Carterton (Nieuw-Zeeland)
  • Status:
    Actief
169 artikelen
Ds. A.T. Vergunst

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Sacred Harp

Wat is de achtergrond van het zingen op de manier van Sacred Harp? Persoonlijk vind ik het erg mooi. Wordt in Nederland ook in koren op dergelijke wijze gezongen?  
2 reacties
02-09-2024

Schuld kennen

Aan ds. N. den Ouden. Hoe leer ik mijn schuld kennen zoals God mij ziet? Ik blijf een vroom mens, maar God kan niets met mijn werken. Hij wil dat ik mij schuldig ken voor Hem, maar ik ken mijzelf niet...
7 reacties
02-09-2009

(In)correcte vertaling van NBV

Bij het lezen van de Bijbel (NBV) kwam ik het volgend vers in de Kolossenzenbrief tegen: “Ik ben blij dat ik nu voor u lijd en dat ik in mijn lichaam mag aanvullen wat er nog aan Christus' lijden ontb...
Geen reacties
02-09-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering