De gelukkige zonde (2)

Dr. G.A. van den Brink | Geen reacties | 22-03-2017| 09:58

Vraag

Geachte dominee Van den Brink. Dank u wel voor het beantwoorden van mijn vraag over “de gelukkige zonde”. Er is dus inderdaad sprake van een theologische gedachte/visie/theorie/leer? Het verraste me de naam van Rutherford te lezen. Was hij ook degene die het eerst met deze gedachte kwam? Mijn laatste vraag “hoe hier mee om te gaan” is niet beantwoord. Uw antwoord leek wat objectief te zijn. Mag ik nog vragen of we de mening van Rutherford kunnen/moeten onderschrijven of kunnen we er beter afstand van nemen?


Antwoord

Beste vragensteller,

Dankjewel voor je vervolgvraag.

Er is in de gereformeerde traditie uitvoerig gesproken over de vraag hoe we de verhouding moeten zien tussen Gods uitverkiezing en de val van de mens. Sommige theologen stellen dat Gods uitverkiezing betrekking heeft op mensen die gevallen zijn. Anderen daarentegen menen dat Zijn verkiezing betrekking heeft op mensen die zouden gaan vallen. De eerste positie heeft infralapsarisme, de tweede supralapsarisme. 

De gedachte van de felix culpa kun je in principe tegenkomen bij alle voorstanders van het supralapsarisme. Enkele voorstanders daarvan zijn Beza, Gomarus, Voetius, Witsius, Comrie; en onder de Engelse theologen Perkins, Rutherford, Goodwin, Owen. Rutherford was dus zeker niet de eerste. De uitdrukking komt expliciet voor bij Wolfgang Musculus, in zijn Loci Communes (1599).
 
Het is gebruikelijk de Dordtse Leerregels zo te lezen alsof zij het infralapsarische standpunt verwoorden. Echter, de formulering is bewust zo gekozen dat ook supralapsariërs de Leerregels kunnen ondertekenen. Elk van beide posities valt dus binnen de bandbreedte van het gereformeerde belijden.

Dus of je wel of niet de gedachte van de “gelukkige zonde” aanvaardt, hangt samen met je opvatting over supra- of infralapsarisme. Als je afziet van een keuze daarin (wat mij wijs lijkt in het geval van ieder die niet goed thuis is in de gereformeerde theologie van de zeventiende eeuw) hoef je ook niet te beslissen of je wel of niet instemt met het felix culpa.

Met vriendelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink

Lees meer artikelen over:

lapsarismezondeval
Dit artikel is beantwoord door

Dr. G.A. van den Brink

  • Geboortedatum:
    05-01-1974
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Actief
248 artikelen
Dr. G.A. van den Brink

Bijzonderheden:

-Hoofddocent kerkgeschiedenis en docent filosofie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn

-Bekijk ook:

 

 

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Oma wil kleinkinderen graag (vaak) zien

Mijn vraag gaat over de relatie met mijn schoonouders. Er zijn al wel vragen hierover gesteld op Refoweb, maar mijn vraag zag ik er niet tussen staan. Enige tijd geleden heeft mijn man via een brief t...
Geen reacties
21-03-2024

Hooggevoeligheid

Ik heb een vraag m.b.t. hooggevoeligheid, dat ik herken in mezelf. Ik heb een relatie met een lieve jongen die expressief is en leeft 'bij het moment'. Dit zorgt nogal eens voor onbegrip tussen ons. M...
4 reacties
21-03-2015

Gods beloften (niet) serieus nemen

Volgens ds. Budding leert ook de Ger. Gem. dat we mogen pleiten op Gods beloften. Ik zie dat echter zo niet bij ons terug. Ik ben er heel veel mee bezig: hoe word ik bekeerd. De dominee zegt dat we Go...
1 reactie
21-03-2025
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering