Het verwerken van onrecht

drs. J(oke) Ronner-Wattel | Geen reacties | 02-03-2017| 11:38

Vraag

Hoe verhouden “in het moment leven” en “verwerken” zich tot elkaar? Stel: Iemand doet mij onrecht aan, ik voel me vernederd en het knaagt aan mijn zelfvertrouwen. Als ik de “best practice” vanuit de psychologie volg moet ik “in het moment leven”, niet alsmaar malen over het verleden en de toekomst. Verfrissend. Nadeel: de situatie blijft oppoppen in mij gedachten. Het lijkt wel of ik het niet kan accepteren. Als ik de “verwerkmethode” kies lijk ik het op den duur een plekje te kunnen geven. Ik denk en praat erover. Nadeel: Hoe kan ik het aangedane onrecht verwerken zonder de aanstichter te verwijten? Het principe “praat en denk over je naaste alsof hij/zij er zelf bij is” zou ik ook hoog in het vaandel moeten hebben staan, maar lijkt ook een belemmering voor verwerking.


Antwoord

Het klopt dat als je een situatie niet verwerkt, deze in negatieve zin een rol kan blijven spelen in je leven. Onder verwerken versta ik dat je de gebeurtenis een dusdanige plaats in je leven kunt geven dat die weinig tot geen invloed meer heeft op je dagelijks doen en laten. 

Maar waarom zou je als je een gebeurtenis verwerkt geen verwijten mogen hebben naar de aanstichter, de dader ervan? Hij heeft het onrecht toch veroorzaakt? Sterker, ik denk dat een verwijt, boosheid, helemaal op zijn plaats is en dat dat nodig is om tot goede verwerking te komen. Boosheid is op zichzelf geen verkeerde emotie, de manier waarop je er mee omgaat kan dat wel zijn. Voorbeeld: als een vriend mij bedriegt of kwaad spreekt over mij, mag ik daar boos op zijn, hem daar ook mee confronteren, maar ik moet niet vervolgens over hem met al mijn vrienden gaan roddelen of zijn spullen vernielen. Na boosheid kan er ook ruimte komen voor vergeving. Volgens mij is dat de juiste weg om te kunnen verwerken. 

Drs. Joke Ronner-Wattel

Lees meer artikelen over:

traumaverwerking
Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
151 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

(...) Nu is het zo dat ik met mijn ex-verloofde en zijn familie nog een gesprek wil hebben, omdat alles zo vervelend is gelopen (...)

Mijn relatie is kortgeleden (na drie jaar) uit geraakt. Twee jaar verkering gehad en een jaar verloofd. Nu is het zo dat ik met mijn ex-verloofde en zijn familie nog een gesprek wil hebben, omdat alle...
Geen reacties
02-03-2006

(...) Maar is het normaal dat je verkering beklemmend kan worden? En is het soort een depressiviteit dat ik heb?

Wij hebben al 3,5 jaar verkering en ik ben nog maar 17. We zitten er aan te denken om te verloven. Maar sinds november beklemd het me heel erg als ik maar aan trouwen ofzo denk. Dan twijfel ik of hij ...
Geen reacties
02-03-2006

(...) maar hij heeft mij behoorlijk gemeen behandeld. Nu wil hij weer verkering met mij. Wat moet ik doen?

Ik heb vorig jaar drie weken verkering gehad met een jongen van 16 en ik hou nog steeds van hem, maar hij heeft mij behoorlijk gemeen behandeld. Nu wil hij weer verkering met mij. Wat moet ik doen?
Geen reacties
02-03-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering