Gewetensvraag over tweede huwelijk
drs. W.H. Hoorn | 2 reacties | 24-02-2017| 08:05
Vraag
Kun je als belijdend christen naar een tweede huwelijk van een familielid waarbij het eerste huwelijk zonder wettige reden is ontbonden?
Antwoord
Beste vragenstell(st)er,
Dit is een gewetensvraag, waar een groot aantal bijkomende en persoonlijke, en mij niet bekende, zaken in kunnen meespelen. Daarom is het ook moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te kunnen geven. Want de redenen en motieven waarom mensen besluiten om een huwelijk te ontbinden, alsmede de omstandigheden waaronder dit kan gebeuren, zijn net zo legio en veelvoudig als de redenen die mensen kunnen aanvoeren om opnieuw in het huwelijk te treden en de omstandigheden waaronder dit gebeurt.
Het is mij niet duidelijk wat u verstaat onder een “wettige reden.” Bedoelt u daarmee wettig in Bijbelse of in burgerlijke zin? Betreft het ontbonden huwelijk een kerkelijk huwelijk, of slechts een burgerlijk huwelijk? Is dit ook al dan niet het geval met dit nieuwe huwelijk? Bent u op de hoogte van de redenen voor het ontbinden van het eerste huwelijk en de omstandigheden waaronder dit is gebeurd, alsmede de redenen voor deze nieuwe verbintenis? Etc.
Dit soort vragen hebt u aan uw eigen geweten te toetsen. Want, zoals gezegd; dit is een gewetensvraag. En bovendien een gewetensvraag waarvan de achtergronden mij niet bekend zijn. Daarom kan ik in deze kwestie ook niets voor u besluiten, maar u slechts adviseren om deze vraag in biddend opzien en op Bijbelse gronden voor uzelf te beantwoorden. “Een iegelijk zij in zijn eigen gemoed (dat is zijn/haar eigen geweten) ten volle verzekerd”, zo zegt ons de apostel Paulus in Rom. 14:5. Hopend dat u in uw geweten over deze kwestie verzekerd zult kunnen worden.
Vriendelijke groeten,
Drs. W. H. Hoorn
Dit artikel is beantwoord door
drs. W.H. Hoorn
- Geboortedatum:30-01-1959
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Dedemsvaart
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Niet beroepbare kandidaat
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Mijn zwager en schoonzus gingen samen op vakantie voor ze trouwden. Toch was ik bij hun huwelijk. Mogelijk heb ik bij mijn vriendin gebak gegeten, wat van zwart verdiend geld, is gekocht. Toch was ik op haar verjaardag. Zo zou ik de rij nog wel langer kunnen maken.
Wij kijken naar de buitenkant en God kijkt naar de binnenkant en wij weten niet alles, wat er is gebeurd!
Probeer zelf in afhankelijkheid van God te leven, in alles!
En probeer daar met anderen over te praten en eventueel te vragen hoe hun leven is. Maar ga niet oordelen en veroordelen, want daar bereik je niks mee en dat is ook niet wat God van je vraagt.
De huwelijksdag zelf is niet het moment om eventueel protest of moeite te uiten. Als je vrienden of familie je kennen en ze weten hoe je in het leven staat, dan is het soms helemaal niet nodig iets te zeggen. Doe je het wel dan graag voor de bruiloft. Wees op de dag zelf gewoon aanwezig, als je kunt....
Maar goed dit is mijn mening, je mag zelf kiezen en bent zelf verantwoordelijk. Wijsheid toegewenst...!