Het gaat in de dood eindigen

Ds. P. Molenaar | 2 reacties | 03-02-2017| 11:05

Vraag

Wat wordt er bedoeld met de uitdrukking: “Het gaat in de dood eindigen”?


Antwoord

Beste vrienden, 

Met deze vraag weet ik eigenlijk niet goed raad. Ik weet niet in welke sfeer deze uitdrukking genoemd wordt. Misschien in de sfeer dat een dominee zegt in het vuur  van zijn preek: “Het gaat in de dood eindigen.” Dan zal het zo iets van de ondergang of de verlorenheid van een mensenkind  betekenen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die uitdrukking  niet of in ieder geval  zeer weinig gebruik of gebruikt heb. Je kunt dat natuurlijk wel zeggen in verband met de zonden, want het loon der zonden is de dood. Je zou dit dan kunnen  verbinden met het oordeel, dat door de profeten werd aangezegd. Denk bijvoorbeeld aan Achab in de ontmoeting met  Elia. Duidelijk heeft Elia aan het huis van Achab de dood en het oordeel voorzegd. Het einde van dat alles is de dood. Zo kun je in een preek zeggen: “Het  gaat in de dood eindigen.” De Heere spreekt zeker Zijn oordelen uit, waarvan het gevolg is dat het inderdaad in de dood eindigt als gevolg van onze zonden. 

We gebruiken die uitdrukking niet zo gauw in de praktijk van alle dag, bijvoorbeeld als iemand ongeneeslijk ziek is. Hoogstens in verband met gebeurtenissen in de oorlog die in de dood eindigen. Ik geloof dus dat je deze uitdrukking het meest moet verbinden met de oordeelsprofetieën van het Oude Testament of ook met de ernstige prediking van het Nieuw Testament. Vergeet ook niet dat Jezus het meest in het Nieuwe Testament over het  oordeel heeft gesproken. Dat wordt wel eens vergeten. Vaak doet men net alsof het Oude Testament alleen spreekt over de toorn Gods en het Nieuwe Testament uitsluitend  over de liefde. Maar vergeten wordt dan dat Jezus in Zijn onderwijs het meest over de hel heeft gesproken, meer dan de apostelen en de profeten! De hel betekent toch de eeuwige dood! Dat betekent immers ook het eeuwig oordeel. We mogen bidden daarvoor bewaard te worden. Christus Zelf heeft het eeuwig oordeel en de eeuwige dood gedragen tot op het diepst, opdat zondaren genade zouden ontvangen! Daarom zoekt die genade, die Jezus wil geven! Hij wil onze smeking verhoren!

Misschien is deze uitdrukking ontleend aan Jesaja 38:12,13: “Gij zult mij ten einde gebracht hebben” of bijvoorbeeld Job 6:9. Misschien is het goed over die teksten  eens een Bijbelstudie te maken.  

Ds. P. Molenaar, Lunteren

Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. Molenaar

  • Geboortedatum:
    22-05-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
108 artikelen
Ds. P. Molenaar

Bijzonderheden:
Emeritus

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
handelingen2_21
03-02-2017 / 11:53
ik vermoed dat het uit het bevindelijke leven komt, dat een mens bij de bekering 'de dood op eigen werken moet leren schrijven'. om dan als een dode zondaar door Christus levend gemaakt te worden

Zoals wel meer met dat uitdrukkingen, dr zit wat in, maar het heeft weinig tot geen meerwaarde om andere uitdrukkingen dan de bijbel geeft te verzinnen.
bovendien wordt het dan als snel een onmogelijk voorwaarde
dorual1
04-02-2017 / 10:12
Het is inderdaad een uitdrukking die uit bevindelijke kringen komt. Het moet in de dood eindigen, betekent zoveel als dat je met alles wat van jezelf is, met al je goede werken en inspanningen aan een eind moet komen. Als je zo niets meer overhoudt waar je ook maar in enige mate jezelf aan zou kunnen optrekken om rechtvaardig voor God te verschijnen, dan zou dat betekenen dat je in de (eeuwige) dood terecht zult komen. Wat een wonder als er voor zo een vanuit het Woord van God de enige weg ter zaligheid wordt ontsloten. Tot Wie zullen wij anders heengaan? Gij hebt de woorden des eeuwigen levens! Als dit op een Bijbelse manier wordt beleefd, is dit een reden voor verwondering en dankbaarheid.
Als deze bevindelijke waarheid door sommigen of door velen wordt verdraaid als een voorwaarde in de zin van je moet er zo en zo diep doorheen, anders mag je niet de toevlucht tot Jezus nemen, dan verandert zij tot een obstakel. En dat heeft geen Bijbelse grond!
Toch zal ieder van Gods volk in meer of mindere mate de ervaring hebben dat hij of zij er zlef niet meer uit komt. Dat hij/zij God kwijt is en niet weet hoe het verder moet. Maar daarbij weet ieder van Gods kind als je zo als een verloren zoon of dochter naar de Vader terugkeert, to je verwondering mag ontdekken dat Hij op de uitkijk staat om je thuis te ontvangen!

Zijn er Schriftbewijzen om deze uitdrukking te rechtvaardigen? Het is geen letterlijke uitdrukking in de Bijbel, maar wat er mee bedoeld wordt, is wel ontleend aan Bijbelse gegevens, waarin duidelijk is dat God rijken in zichzelf met lege handen wegstuurt, maar armen met goederen vervult. Denk ook bijvoorbeeld aan Romeinen 6:21 Wat vrucht dan hadt gij toen van die dingen, waarover gij u nu schaamt? Want het einde derzelve is de dood.
Laat het gebrek aan zondekennis leiden tot zelfonderzoek, niet om je af te houden van Christus, maar juist om het failliet in jezelf te meer te ontdekken om daarvoor in de plaats de rijkdom die er in Christus is te mogen ontvangen!
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Werken in antroposofische instelling

Word je occult belast als je in een antroposofische instelling gaat werken? Het is de bedoeling om o.a. dagelijks spreuken van Rudolf Steiner op te zeggen. Mag ik dit weigeren? Ik had niet een duideli...
Geen reacties
02-02-2012

Altijd onzeker over geloof

Aan Michel van Heijningen. Ik las uw antwoord aan een meisje dat naar een popconcert is geweest met haar moeder. Ik wilde mij in de zangeres verdiepen omdat onze zoon ook al puber wordt en ik wil wet...
2 reacties
02-02-2012

Bronnentheorie

Geachte prof. M. J. Paul. Ik verdiep mij graag in de achtergronden van de oudtestamentische geschriften. Daarom heb ik onlangs de boeken “Who Wrote the Bible” en “The Bible with Sources Revealed” van ...
Geen reacties
02-02-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering