Schuldbelijdenis bij het ‘moeten trouwen’

drs. J. Hoekman | 3 reacties | 25-01-2017| 13:42

Vraag

We vragen ons af waarom er bij het ‘moeten trouwen’ schuldbelijdenis gedaan moet worden voor de kerkenraad. Waarom wordt het zevende gebod er zo uitgelicht? Wat is hier de oorsprong van dat dit zo gebeurt in de kerk? En waarom alleen bij dit gebod en ook op deze wijze (voor kerkenraad of gemeente)? Dit gebod weegt toch niet zwaarder dan de andere geboden?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Dat ligt eraan in welke kerk/denominatie je zit. In sommige gemeenten bespreek je dit met je predikant en belijd je dat dit niet het door God gewilde begin is. Dat je een voorschot hebt genomen op een zegen die in het huwelijksformulier staat. Zo gaat iedere kerkenraad daar verschillend mee om. Vroeger maakte men onderscheid tussen doodzonden en andere zonden, maar dat geldt niet in de meeste kerken heden ten dage! Maak dit tot een bespreekpunt in je kerkenraad of bij je predikant als je die hebt. 

In onze gemeente hebben we een beleidsplan waarin staat dat de kerkenraad in onze gemeente het vertrouwen heeft uitgesproken in de predikant dat hij ook daarin de juiste beslissing zal nemen. Het wordt wel besproken maar de beslissing laten ze aan mij over! 

Met broederlijke groet,
Ds. J. Hoekman
Van de Ark op Urk

Lees meer artikelen over:

schuldbelijdenis
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. Hoekman

  • Geboortedatum:
    27-01-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
107 artikelen
drs. J. Hoekman

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
John61
25-01-2017 / 22:35
Ik heb het een keer meegemaakt, zo'n openbare schuldbelijdenis. Ik vond het een beschamende, hypocriete vertoning, temeer omdat ik wist dat een groot deel van de gehuwden in de gemeente ook een voorschot op hun huwelijk had genomen, maar waar uit geen zwangerschap was voortgekomen. Dat had daarom ook geen gevolgen voor de huwelijksvoltrekking en leidde niet tot een openbare schuldbelijdenis.
nachtegaaltje
26-01-2017 / 12:49
Volledig mee eens John61! Qua schuldbelijdenis mogen we allemaal voorin de kerk staan. Rake opmerking wat je zegt over al dan niet zwanger zijn.
Johangroen
26-01-2017 / 12:57
helemaal eens met John61, ik heb in de gergeminned vroeger dit veel meegemaakt en de dominee had het daar moeilijk geweest en zei ook tegen de gemeente wie zitten hier allemaal die medeschuldig zijn? dan zag je vele rode hoofden.

en waarom alleen dit gebod zo groot maken? we maken ons schuldig aan alle geboden het is elke dag schuldbelijdenis doen. ik heb nooit begrepen waarom er zo gefocust word op het zevende gebod.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

IVF

Is IVF (In-vitrofertilisatie) verantwoord? Wat als je echt niet zwanger kunt worden, is dit dan een middel waarvan je gebruik mag maken?
Geen reacties
25-01-2018

Bidden vind ik zo moeilijk

Bidden vind ik zo moeilijk. Zo vaak heb ik het idee dat het alleen maar eenrichtingsverkeer is. Ik weet wel dat God alles hoort, maar ik merk er niets van. Nu hoor ik sommige mensen wel eens zeggen da...
4 reacties
25-01-2010

Jezus zo tegenstrijdig

Waarom is Jezus zo tegenstrijdig? Hij zegt: Eert uw vader en moeder, maar ook: wie niet haat zijn vader en moeder...
2 reacties
25-01-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering