Cerezette

drs. N. Wolswinkel | 1 reactie | 21-12-2016| 09:30

Vraag

Mijn man en ik zijn inmiddels een tijdje getrouwd en de anticonceptie regelden we steeds met condooms. Ik heb ook erg veel last van menstruatiepijn en voor mijn menstruatie erg veel last van hormonen (d.w.z. emotionele buien). Nu sprak ik laatst iemand die zei dat ze Cerazette gebruikt en dat ze daardoor nooit meer hormoonpieken (die vervelende stemmingswisselingen) en geen menstruatie meer heeft. Is daar veel kans op? Dat lijkt me namelijk wel heel fijn. Ze zei ook dat Cerazette je hormoonspiegel constant houdt. Op internet las ik ergens dat je juist meer variërende hormonen kan verwachten. Wat is waar en wat is daarom slim om te doen?

En als je ermee stopt, ben je dan direct weer vruchtbaar? Wat ik ook raar vind, is dat degene die ik sprak dus nooit een menstruatie heeft. Als je het met pillen zo kunt regelen dat je het nooit meer hebt, waarom heeft God het dan gemaakt? Het lijkt mij iets natuurlijks, waardoor het niet goed voelt als je het een paar jaar niet hebt. Heeft je lichaam het niet nodig? Kan je Cerazette bij de apotheek halen of moet dat via de huisarts? En wordt het vergoed door de basisverzekering?


Antwoord

Er bestaan verschillende soorten van de pil. Hoe de pil verdragen wordt blijft moeilijk te voorspellen. De meeste vrouwen verdragen de pil prima.

Cerezette bevat alleen progestagenen, de meeste andere pillen bevatten progestagenen en oestrogenen. Bij Cerazette kan de menstruatie verdwijnen (20 procent). Maar veel vaker wordt het vloeien onregelmatiger of erger.
 
De richtlijn zegt: start met een gewone pil (waarbij je maandelijks ongesteld wordt) en gebruik Cerazette alleen wanneer er een contra indicatie bestaat voor oestrogenen (bijvoorbeeld bij borstvoeding), of wanneer andere pillen niet goed verdragen worden.
 
Mijn advies: wanneer je een pil overweegt gewoon handelen conform de richtlijn en dit met je huisarts regelen.
 
De pil heeft iets onnatuurlijks; maar dat geldt alle medicijnen. Een antibioticum is ook onnatuurlijk, je maakt bacteriën dood. Waar het om gaat is of het motief waarvoor je de medicijnen gebruikt klopt. Dat is aan de patiënt.
 
Na stoppen met een pil ben je heel snel weer vruchtbaar. Voor alle pillen is een recept nodig. Vergoeding hangt af van leeftijd en verzekering.

Drs. N. Wolswinkel

Lees meer artikelen over:

de pil
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Jorrianne
24-01-2017 / 21:47
Als je geen hormonen wilt gebruiken is de cursus sensiplan misschien wat voor je. Je leert van een consulente hoen je kunt ontdekken wanneer je vruchtbaar bent d.m.v. temperatuur en je slijm in de gaten te houden.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Auteur van bijbelboek Deuteronomium

Aan een dominee uit de Ger. Gem. Recent preekte een dominee uit Deuteronomium en stelde daarin dat Deuteronomium eigenlijk een soort afscheidsbrief van Mozes is. Maar als Mozes het boek Deuteronomium ...
1 reactie
20-12-2017

Schuldbelijdenis bij schoonfamilie

Ongeveer vier jaar geleden zijn mijn vrouw en ik gescheiden. Afgelopen voorjaar zijn we weer hertrouwd en gaan we als gezin weer verder. We hebben schuldbelijdenis afgelegd bij onze kerk (Ger. Gem.) o...
Geen reacties
20-12-2018

mailbox vol sexplaatjes

Ik heb een vraagje: Ik zit op een openbare vervolgopleiding. Bij mij zit in de klas een jongen die ook bij mij in de kerk zit (Ger. Gem.) voor een opdracht hadden we zijn e-mailadres gekregen plus wac...
Geen reacties
20-12-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering