Overstap van GKv naar Gereformeerde Gemeenten
Ds. J. Driessen | Geen reacties | 01-10-2001| 00:00
Vraag
Binnen ons kerkverband (vrijgemaakt) zijn vele bewegingen, stromingen en vernieuwingen aan de orde van de dag. Behoudende kerkleden worden eigenlijk niet meer voor vol aangezien. Ik heb nu een aantal keren gekerkt in de plaatselijke gereformeerde gemeente te Lelystad. Even zovele keren heeft de prediking of leesdienst mij daar in het hart geraakt, ook de serene rust voor de dienst, het voluit zingen van de psalmen etc. spreekt mij zeer aan. Binnen ons kerkverband heeft men de deur opengezet voor vele gezangen, met als gevolg een sterke vermindering van het aantal te zingen psalmen. Naast de vele liturgische vernieuwingen is er welhaast alleen nog sprake van prediking die de zekerheid van het heil in Christus benadrukt en ver voorbij gaat aan worsteling en zonde(val). Nu overweeg ik de overstap te maken naar de gereformeerde gemeente maar wil eerst wat meer informatie betreffende hun opvattingen over inenting, verzekering en televisie, zingen van gezangen tijdens en het spelen voor en na de dienst (ben van oorsprong organist) en in hoeverre wordt men tot die gemeente toegelaten als er (nog) sprake is van deze fenomenen binnen mijn gezin. Ik begrijp meerdere vragen, maar ik hoop dat ik ze beantwoord krijg.
Antwoord
Het meest kenmerkende verschil tussen de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) ligt dacht ik op het terrein van de vragen rond de toeëigening van het heil.
Voor wat betreft opvattingen over de andere door u genoemde onderwerpen leven er binnen de verschillende plaatselijke gemeenten ook verschillende opvattingen. Hoe dat in Lelystad is kan ik niet beoordelen. U kunt daarom mijns inziens het best om een gesprek vragen met een van de ouderlingen van deze gemeente.
Ds. J. Driessen
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J. Driessen
- Geboortedatum:25-07-1939
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Ds. Driessen is op 12-02-2021 overleden.