Paulus' schipbreuk als allegorie van bekering (4)

Ds. C. Harinck | Geen reacties | 31-10-2016| 14:28

Vraag

Hierbij een vraag aan ds. C. Harinck i.v.m. de beantwoording van de vraag 'Paulus schipbreuk als allegorie van bekering' die iemand anders heeft gesteld. Dank voor uw uitleg m.b.t. het verschil tussen allegorie en allegorese. Ik vind het verhelderend en herken het nu beter. De vraag die bij me opkomt is: waarom maakt iemand gebruik van allegorese? Waarom zou je dat doen, als het misleiding is en een uitvinding van de duivel? Vervolgens is mijn vraag, wat ik met zo’n preek moet doen? Want blijkbaar gaat het hier om ernstig misbruik van het Woord.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vriend,
 
Met de allegorese kun je de Bijbel naar je hand zetten. Zo heeft Philo de Jood de allegorese gebruikt om heidense begrippen in het Jodendom en het Christendom te brengen. De begrippen als Woord, de Logos, licht, duisternis naam, stof, vlees enz. heeft hij geestelijk verklaard en ingevuld met heidense gedachten. Licht en duisternis zijn in God aan het strijden enz. Goede en kwade goden en veel meer. Hij gebruikte daarvoor de allegorese. De RK kerk verklaarde Matth 5:26 allegorisch, dus met eigen gedachten zo invullen, dat de leer van het vagevuur er uit kwam. Daarom was Calvijn zo tegen de allegorese. Je moet de Bijbel zelf laten spreken, niet je eigen gedachten er in leggen.

Ketters hebben vooral woorden als licht en duisternis gebruikt om er allerlei invulling aan te geven. Zo hebben de middeleeuwse mystieken en Jean de Labadie Rom. 9:3 misbruikt om te leren dat je  van je eigen zaligheid moet afzien tot Gods eer. Dat zou de hoogste geestelijke stand zijn, die God boven alle andere dingen behaagde .
 
Slotconclusie: Mensen verdraaien de Schriften tot hun eigen verderf: 2 Petrus 3:16. Het  is dus een ernstige  zaak.
 
Hopelijk weer wat wijzer geworden.
 
Ds. C. Harinck

Lees ook:

Paulus' schipbreuk als allegorie van bekering - deel 1

Paulus' schipbreuk als allegorie van bekering - deel 2

Paulus' schipbreuk als allegorie van bekering - deel 3

Lees meer artikelen over:

vergeestelijken
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
258 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Preek over mieren

Aan dominee A. T. Vergunst. Zou u mij kunnen vertellen in welk boek een preek van u over mieren staat (de tekst is uit Spreuken)?
1 reactie
31-10-2012

Iedere vorm van bevrediging is een vorm van seks

Ik heb een aantal vragen over seksualiteit op het web gelezen en ook de antwoorden hierop. Naar mijn gevoel mag, als ik die dingen lees, bijna alles op seksueel gebied gedaan worden zolang je je klere...
Geen reacties
31-10-2005

Kerkenraad tegen kindercrèche

In onze gemeente (Ger. Gem.) waar heel veel kinderen zijn, is er geen kindercrèche. Er is veel vraag naar, maar de kerkenraad wil het niet om de volgende redenen: een zaal moet geïsoleerd worden. Wat ...
12 reacties
31-10-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering