Zeer aparte preektoon
Ds. D.W. Tuinier | 13 reacties | 27-10-2016| 15:37
Vraag
Ik bezoek al geruime tijd verscheidene (gereformeerde) kerken. Het valt mij op dat met name in de Gereformeerde Gemeenten en Oud Gereformeerde Gemeenten door de dominee of ouderlingen een zeer aparte preektoon wordt gebruikt. Het lijkt wel een soort zingen en een heel deprimerend geluid, waarvan ik persoonlijk ook vind dat je je zo gaat focussen op die preektoon dat je de inhoud niet goed op kan nemen. Mijn vraag is wat is de reden van dit bepaalde stemgeluid van dominees/ouderlingen tijdens het preken? Vinden ze dat eerbiedig richting God of zit er iets anders achter? Niemand kan me namelijk vertellen wat de reden hiervan is.
Antwoord
Ja, wat zal ik hierop antwoorden? Je hebt gelijk. Ik formuleer voorzichtig: in bepaalde kerkelijke gemeenten is men ermee groot gebracht. Het is traditioneel geworden. Op school is mij geleerd uit het bekende homiletisch handboek van dr. Hoekstra “dat de prediker natuurlijk zal spreken in overeenstemming met zijn aanleg.” Hij schrijft: ”Berucht is de onnatuurlijke toon, die als preektoon bekend staat. Sommige predikanten hebben zich aangewend deze toon alleen op de kansel te gebruiken. Er is grote variatie in de toonmisvormingen. Bij velen is de preektoon ontstaan door gestage onvoldoende voorbereiding voor de bediening van het Woord.” Aldus Hoekstra.
Anderzijds moet je ook weer waken voor een alledaags taalgebruik op de kansel. Populaire taal is zeker niet gewenst. De Woordverkondiging is en blijft een uiterst heilige zaak. Daarom moet Gods eer wegen. Dat vraagt eerbiedig en stijlvol spreken. Het mag zeker niet de bedoeling zijn dat u zo gefocust bent door de preektoon dat de inhoud van de verkondiging langs u heengaat, dat begrijpt u.
Ds. D. W. Tuinier
Dit artikel is beantwoord door
Ds. D.W. Tuinier
- Geboortedatum:28-04-1964
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Kampen
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
https://www.youtube.com/watch?v=hx7isMFZ4XI
Als dit is wat de vragensteller bedoelt dan begrijp ik zijn/haar probleem heel goed. Het komt bij mij zeer onwerkelijk over en het was voor mij bijna onmogelijk om geconcentreerd te blijven. Ongetwijfeld zullen ook hier gewenning en oefening een belangrijke rol spelen. Als je hier wekelijks naar luistert dan is het vast makkelijker om de lijn van de preek vast te houden.
Verder hoop en bid ik van harte dat de boodschap van deze en andere kerkdiensten vol is van Gods liefdevolle genade voor mensen.
" Met verbazing heb ik later toen ik al predikant was, dozijnen voorlezers en huisvaders het blijde Evangelie horen voordragen als hieven zij met David en zijn mannen de klaagzang over Ziklag aan. Een smaakte een voorganger het wel heel bont. Het was ergens onder een klein afdak. Een vriend die mij meegenomen had, grapte na afloop: 'Zou hij z'n meisje vroeger ook zo gevraagd hebben...?'"
Het is goed dat er een afstand is tussen de prediker en de luisteraar. Het gaat tenslotte om het woord van God.
Het is goed dat ook jonge predikers er op letten dat deze afstand er is.
Dit is mooi verwoord in een artikeltje dat laatst in het RD stond.
http://www.rd.nl/kerk-religie/theologiestudent-marijn-krooneman-21-bijna-even-oud-als-catechisant-1.1138945
Waarom is het goed een afstand te bewarentussen de prediker en de toehoorder?
Laten we naar de Heere Jezus kijken, hoe deed onze geliefde Heer dat, waren de discipelen niet heel dichtbij? En als Hij predikte zou Hij dan opeens een rare toon bezigen? Misschien was Zijn stem wat luider als Hij voor een grote menigte predikte, maar dat zal zeker wel het enige zijn.
Ik heb altijd geleerd dat je gewoon mag doen tegen God, gewoon in je bidden en spreken over Hem, en je niet anders voor doen als je over of tegen Hem praat, want Hij kent je toch wel.
Jezus liet ons God in Zijn hart kijken: Zijn vaderhart. Als we ons laten leiden door de Geest zijn we kinderen van de hemels Vader.
Paulus zegt dit, in Romeinen 10:8-9
Maar wat zegt zij? Dicht bij u is het Woord, in uw mond en in uw hart. Dit is het Woord van het geloof, dat wij prediken: Als u met uw mond de Heere Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u zalig worden.
Laten we niet wijzer zijn dan het Woord van God: God leeft in ons en wij worden zelfs de Goddelijke natuur deelachtig als we geloven.
Dat kan door kleding, gedrag en ook door de manier van spreken.
Het is mooi dat ds. Krooneman dat al op 21-jarige leeftijd goed aanvoelt.
Als zoiets door anderen nl. anders wordt gezien is dat zeer goed te begrijpen. Het is de toon die de muziek maakt. Helaas blijkt de gewraakte preektoon soms tot ergernis te leiden. Laat dan aub die preektoon omwille van de Boodschap achterwege... Overigens zijn sommigen (voor) de Joden een Jood en de (voor) Grieken een Griek... op een authentieke manier; ik ga er van uit dat dat ook invloed heeft op de toon. Maar maak er geen toneelstukje van.
Rest mij nog te zeggen dat ik groot respect heb voor mensen die moeten preken. Dat kan een zware last zijn. Als een 'toontje' hun helpt om een houding te hebben, best hoor. Respect.
Als je met een predikant getrouwd bent? Hoe moet het dan?
De oudjes zeiden altijd: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
Ik waardeer dit bijzonder. Deze ¨gewone¨ man komt met zijn boodschap heel dichtbij mij. Hij weet mij te raken met de woorden van God. Niet door het gezag dat van hem als predikant uitgaat maar door de kracht van het evangelie zelf. Ik ben dankbaar voor deze en soortgelijke predikanten. Ik heb vroeger anders meegemaakt en verlang daar niet naar terug. In die zin begrijp ik @prisma23 absoluut niet omdat hij/zij juist afstand wil creëren. Hoe dan ook, ik denk dat het geen punt is om elkaar op aan te vallen.