Jonge kinderen mee naar Avondmaalsdienst
Ds. D.W. Tuinier | 20 reacties | 12-09-2016| 14:50
Vraag
Graag zou ik de volgende vraag aan ds. Tuinier willen stellen. Over een paar weken is het bij ons in de gemeente bediening van het Heilig Avondmaal. Wij vinden het best moeilijk om onze jonge kinderen mee te nemen naar een avondmaalsdienst. Als ik zie hoe het er aan toe gaat vind ik er niet veel eerbied van uit gaan. Wij hebben een kleine gemeente en er gaan hele families aan. Men loopt elkaar bijna omver om aan te gaan. En als ik dan zie hoe men er doordeweeks bijloopt en wat er allemaal mee door kan, kan ik dat echt niet met elkaar rijmen. Ik wil helemaal niet over iemands hart oordelen, want dat komt mij niet toe, maar ik begrijp het gewoon niet. Weet ook echt niet hoe ik dit aan onze kinderen uit moet leggen.
Antwoord
Dank u wel voor uw vraag. Ik deel uw zorg. Laat deze verdrietige gang van zaken u niet weerhouden uw kinderen mee te nemen naar de Avondmaalsdienst. Dan begrijpen zij er helemaal niets meer van. Als zij met de vragen komen, die u mij schetst, is het vroeg genoeg om eerlijk te antwoorden: Ik vind dit ook moeilijk. Maar... ieder zit voor zichzelf in de kerk. Hij/zij zal daarvan persoonlijk verantwoording voor moeten afleggen. De belangrijkste vraag is: hoe is het met jou/mij persoonlijk met betrekking tot de Heere, Zijn Woord en instellingen?
Samengevat: u hebt uw zorgen. Dat mag. Ga niet mee in een negatieve cirkel. Brengt het in uw gebed bij de Heere. Gods Geest werkt vernieuwend. Uit uw zorg, op een eerlijke en bewogen wijze, bij uw kerkenraad. Richting uw kinderen probeert u positief, goed en groot te spreken van de Heere en Zijn dienst. Waarschuw in ernst voor de zonde. Indien nodig, geeft u aan dat sommige zaken voor u ook onbegrijpelijk zijn. Maar daarvoor hebt u een beter, het beste Adres: de troon van Gods genade (Hebr. 4:16).
Ds. D. W. Tuinier
Dit artikel is beantwoord door
Ds. D.W. Tuinier
- Geboortedatum:28-04-1964
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Kampen
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
"Ik wil helemaal niet over iemands hart oordelen, want dat komt mij niet toe...."
maar ik doe het tóch.
Ben hezt helemaal eens met jou
Van deze zinnen krijg ik zulke kriebels. Hoezo er gaan hele families aan?? God werkt door de geslachten heen. Hoe mooi is het om met grootouders, ouders, broers en zussen avondmaal te vieren?
Hoe men er door de weeks bijloopt.... broeken? eh... naakt? spaghettibandjes... ik lees niks concreets van u.. is het niet uw eigen visie op welke kleding bij een avondmaalganger hoort?
Wat er allemaal mee door kan? Wat kan er dan niet meer door bij een avondmaalganger? Lopen ze dronken op straat? Vloeken ze? Stelen ze? Hebben ze tv?
Ik zou zeggen: wordt eens concreet over wat u van deze mensen vindt. Wat kan niet volgens u? En kunt u dit bijbelgetrouw onderleggen? Als ik de toon lees in uw vraag denk ik eerder dat u uw eigen maatstaven oplegt aan de avondmaalgangers. Het klopt niet tov wat u vindt hoe een bekeerd mens zich moet gedragen.
Ik zou zeggen zorg eerst eens dat u zelf aan kunt gaan. U hebt werk genoeg te doen dan zich bezig te houden met de avondmaalsgangers. Wat moeten u kinderen er wel niet van vinden dat u niet aangaat? Welk getuigenis kunt u geven van de Zaligmaker?
Als Paulus schrijft dat ze waardig moesten eten betekende dat alleen dat ze het avondmaal niet mochten gaan gebruiken om hun maag te vullen. En ook geen voorafmaaltijden houden die het verschil tussen rijken en armen zou laten zien. Ze moesten zich beproeven dat ze het avondmaal op die manier die hij voorschreef hielden. Dat is alles.
En als de vragenstelster bezorgd is of de mensen die aan gaan wel een nieuw leven met God kennen, dan moet ze met die mensen gaan praten. Ga vragen naar het wonder in hun leven gebeurd. Om er zelf misschien door geraakt te worden, om ook naar een leven met de Heere Jezus te gaan verlangen. Tot haar eigen eeuwig heil. Want daarvoor is het avondmaal ingesteld. Niet voor de persoonlijke gelovige alleen maar om Jezus dood voor zondaren te tonen aan ieder die het ziet. Om mensen jaloers te maken en naar die verlossing door Jezus bloed te doen verlangen.
Beetje lang verhaal misschien maar ik vind die woordenstrijd soms zo triest. Heb elkaar lief!
@ Janneke25: "Er is een kerkelijk recht en een Goddelijk recht om aan het Heilig Avondmaal te gaan" Waarom deze retoriek? Zo ontzettend niet waar! De kerk (of wat er voor door moet gaan) heeft alle mogelijke belemmeringen opgeworpen om je redding te mogen omhelzen en je vast te klampen aan het Heil. "Ik kan het niet uit mijzelf, ik heb U nodig, kom mijn ongeloof te hulp!" De Here Jezus heeft de gedachtenis aan Hem en aan Zijn werk zó eenvoudig gemaakt dat hij er eenvoudige alledaagse middelen voor gebruikte om dat duidelijk te maken. Ordinair brood en ordinaire wijn. Gewoon levensmiddelen. Niks heiligs aan!
Heerlijk dus wanneer er in een gemeente zoveel mensen zich mogen spoeden naar de tafel waar het Heil wordt verkondigd en zichtbaar wordt gemaakt in het teken van brood en wijn. Armoede wanneer deze gang door evenzo grote zondaren wordt belemmerd omdat het niet zou voldoen aan een menselijke maat. God bepaalt de maat en hij zegt: "Komt en wie dorst heeft kome" Wie zijn wij dan om daaraan extra voorwaarden te stellen?
We hoeven niet altijd in zwart, maar toch wel enige vorm, van wat netheid betreft.
Onze dominee ger gem pas ook nog in kerkblad voor gewaarschuwd, dus wie zijn wij om beter te weten
Iemand die met lege handen komt om ze te laten vullen met de genade van God. We noemen het Heilig Avondmaal en daar hoort eerbied bij en geen vanzelfsprekendheid. Niet voor niets is er een week van voorbereiding op het te vieren Heilig Avondmaal om jezelf te onderzoeken of er niets tussen God en jezelf staat en of we in het geloof zijn. Dit is in ieder geval de gang van zaken in onze Chr.Ger.Kerk en ik onderstreep dit van harte.
Waar slaat jou reactie op, kinderen horen ook juist voorgelicht te worden, op de juiste wijze, al is het soms moeilijk, op school wordt een foute som ook niet goed gerekend, bij God is ook maar een weg goed, en niet die ons toevallig beter uitkomt
Janneke25,
Alles wat jij benoemt waar het aan moet voldoen staat nergens bij de instelling van het Avondmaal zelf. Zoek het op in de bijbel. Ik ben bang dat de Heere Jezus het Heilig Avondmaal zoals het in onze kerken word gevierd niet meer zou herkennen. Hij heeft het niet over waar geloof, niet over een kledingcode voor bekeerde mensen, dat er een tafelwacht of formulier moet zijn.
Wel dat we in blijdschap terugdenken (doe dat tot Mijn gedachtenis) aan de dood van de Heere Jezus, wat dat voor jezelf persoonlijk en voor de wereld betekend. Dat de weg tot verzoening geopend is. En de discipelen hebben ook geen week van voorbereiding gehad. Dus dat is misschien een mooie gewoonte maar het komt niet uit de bijbel.
Ik heb er de bijbel eens op nagelezen. Johannes heeft het alleen over de voetwassing. En bij Lukas zegt de Heere Jezus zelfs dat de hand van wie Hem verraadt met Hem aan de tafel is. En dan is de instelling van het Avondmaal al geweest.
Ik laat gewoon liever de bijbel spreken en hecht daar hogere waarde aan als aan de formulieren.
Het is triest om te lezen dat er zijn die het Heilig Avondmaal als iets vanzelfsprekends houden wat er gewoon bij hoort. Het zou iedere keer weer een wonder moeten zijn als we de vrijmoedigheid hebben om aan Zijn tafel te mogen komen en we mogen geloven dat onze zonden vergeven zijn door Zijn bloed. Daarom dus zoveel verschillende reacties op de vraag van de vragenstelster maar laten we elkaar in zijn/haar waarde laten ook dat hoort bij het christen zijn.
Zo'n "wijze reactie" is vaak het einde van alle tegenspraak maar hij is natuurlijk niks waard wanneer je de zinnen leest die daaraan vooraf gaan. In het woord "Triest" zit volgens mij een behoorlijke veroordeling....
Want een ding weet ik wel. Dat het triest is dat er zoveel verschillende meningen en kerken zijn. God wil dat we een gemeente zijn. We zijn nl een lichaam, Zijn lichaam.
En gaf Hij zelf tijdens de laatste maaltijd die Hij met Zijn discipelen at niet aan hoe Hij wil dat we met elkaar omgaan?
Het Evangelie van Johannes, 13:14 - Indien dan Ik, de Heere en de Meester, uw voeten gewassen heb, zo zijt gij ook schuldig, elkanders voeten te wassen.
Kunnen en willen we dat? Dan moet ik helaas ook mezelf een onvoldoende geven.
Het is best te begrijpen dat je de vraag hier stelt, maar is het niet veel beter om met je vragen rechtstreeks naar je eigen kerkenraad te gaan?
Vertel wat je bezig houdt en de moeite die je hebt.
Geef anderen de ruimte om te vertellen waarom dingen gebeuren en wellicht heeft men er zelfs nooit bij stil gestaan dat de situatie moeilijk kan zijn voor anderen...
Zijn er wel grote aanwijsbare zonden bij avondmaalgangers? Hoeren bezoek, dronkenschappen, occultisme, feesten en uitgaan, vloeken... Dan moet je niet in je kerkbank een oordeel vellen, maar dan moet je in gesprek gaan met desbetreffende. Daarna naar de kerkraad. Kortom: aan het werk!