Psychoanalyse en geloof

Redactie Refoweb | 2 reacties | 01-07-2016| 08:00

Vraag

Hoe moet ik vanuit christelijk perspectief kijken naar de psychoanalyse van bijvoorbeeld Anna Freud en Erik Erikson? Op internet vond ik op de wikipedia-pagina over dit onderwerp dat er vanuit christelijke hoek kritiek op is, maar wat deze kritiek precies inhoudt kan ik nergens vinden.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Nu moet ik zeggen, de vraag zelf is wel héél breed - en wat ik zou kunnen en willen antwoorden hangt nogal af van het doel van de vraag. Als de vragensteller theoretisch geïnteresseerd is in psychoanalyse en geloof, kan ik bijvoorbeeld de volgende boeken aanraden:

-Black, D.M. (2006). Psychoanalysis and religion in the 21st century: Competitors or collaborators? Atlanta, GA: Taylor & Francis.

-Meissner, W.W. (2003). The ethical dimension of psychoanalysis: A dialogue. New York, NY: State University of New York Press.

-Merkur, D. (2014). Relating to God: Clinical psychoanalysis, spirituality, and theism. Plymouth, UK: Jason Aronson.

-Vergote, A. (1998). Psychoanalysis, phenomenological anthropology and religion. Leuven: Leuven University Press.

-Westerink, H. (2009). Controversy and challenge. The reception of Sigmund Freud's psychoanalysis in German And Dutch-speaking theology and religious studies. Wien/Berlin: LIT Verlag.

Psychoanalytici zijn niet over één kam te scheren – de kritiek op de bedenker van psychoanalyse (S. Freud) is heel anders dan op latere psychoanalytici en het denken in de psychoanalyse heeft zich ook sterk ontwikkeld.

Op de vroegere psychoanalyse is een voornaamste kritiekpunt geweest dat er een antireligieus idee in verweven werd, namelijk dat  geloven een illusie zou zijn, een houvast voor mensen zodat ze hun angst voor de dood niet hoeven voelen. We hebben te danken aan Freud dat hij angst voor de dood en onbewuste drijfveren op de kaart heeft gezet, maar het idee dat geloof een illusoire afweer zou zijn is inmiddels lang achterhaald.

Als de vragensteller een specifiekere of persoonlijkere vraag heeft, hoor ik het graag en zal ik proberen te antwoorden.

Met vriendelijke groet,
Bart Gooijer,
Secretaris CVPPP

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2481 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Gerard
01-07-2016 / 09:53
De boeken van Martin & Deidre Bobgan gaan ook op verschillende zaken in
Bijvoorbeeld: PsychoHeresy: The Psychological Seduction of Christianity.
Zie hier: http://www.pamweb.org/mainpage.html
Gerard
01-07-2016 / 09:56
En: Psychology and the Church van Dave Hunt.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Vriendin onder kerkelijk censuur

Mijn vriendin staat onder kerkelijk censuur vanwege een conflict met haar ouders. Ze zegt dat ze veel troost van de Heere ontvangt en dit bevestigt haar in haar overtuiging dat ze hierin een gerechtva...
Geen reacties
30-06-2014

Cultuur van die tijd

De Heere Jezus leefde in een totaal andere cultuur dan de onze. Mijn vraag: In hoeverre heeft dat het evangelie beïnvloed? Zo wordt slavernij niet direct afgewezen en "mannen-die-met-mannen" gaan wel....
6 reacties
30-06-2012

Beloften van verbond en beloften van Evangelie

Aan dr. G. A. van den Brink. Welke gereformeerd theoloog heeft onderscheid gemaakt tussen beloften van het genadeverbond en beloften van het evangelie? Wie is er begonnen in de kerkgeschiedenis met di...
Geen reacties
30-06-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering