Kind laten dopen als moslim en christen

Ds. P. van der Kraan | Geen reacties | 14-05-2016| 10:08

Vraag

Kan een stel dat voor de wet is getrouwd, maar nog niet voor de kerk omdat de situatie dat nog niet heeft kunnen toelaten (maar wel in het verschiet ligt) en waarvan de één moslim is en de ander belijdend lid van de kerk en ze beiden hun kind christelijk willen opvoeden, hun kind laten dopen binnen de PKN? Hoe zit dit kerkrechtelijk?


Antwoord

Beste vrienden,
 
Wat betreft de wat ingewikkelde situatie beperk ik mij tot de vraag over de doop. Daarop is de vraag trouwens ook toegespitst. Het antwoord hangt een beetje af van de gemeente waar de doop bediend zal worden, maar ik vermoed dat de gang van zaken wel ongeveer zal zijn zoals ik die probeer te schetsen. De kerkorde biedt in ieder geval deze mogelijkheid.
 
Wel vaker komt het voor (zeker in gemeenten die behoren tot de PKN) dat slechts één van de ouders (doop)lid is en dus alleen die ouder de doopvragen met het “ja” kan beantwoorden. De andere ouder staat erbij en kijkt er (letterlijk) naar. De doop wordt immers bediend binnen die bepaalde gemeente/dat bepaalde kerkverband en dat schept verplichtingen voor de doopvrager. Eén van die verplichtingen is dat je toont door middel van lidmaatschap blijk te geven bij de gemeente te willen behoren. De doop hangt immers niet zomaar in de lucht, komt ook niet uit de lucht vallen, maar is een sacrament dat in de gemeente door haar dienaren wordt bediend. Vandaar die relatie tussen lidmaatschap (doop -of belijdend-) en de gemeente/het kerkverband. Aan wie bij de gemeente/het kerkverband niet behoort of wenst te gaan behoren, kunnen ook de genoemde verplichtingen niet gevraagd worden. 
 
Het wordt al weer anders als de partner die geen lid is, er blijk van geeft of de belofte aflegt  om in de nabije toekomst wel lid van de gemeente/het kerkverband te willen worden. In zulke en vergelijkbare situaties komt het voor dat aan deze partner niet de doopvragen worden gesteld die in de regel worden gesteld, maar wel aangepaste vragen. Dat kan een vraag zijn waarin men belooft de christelijke opvoeding niet in de weg te zullen staan (wat negatief geformuleerd) of dat de niet-kerkelijke partner ook zijn of haar bijdrage wil leveren aan een christelijke opvoeding (iets positiever geformuleerd). Dat deze vragen worden gesteld is uiteraard geen verplichting voor de kerkenraad van de gemeente waar de doop van het kind wordt aangevraagd, maar deze weg kan vanuit pastorale overwegingen worden gevolgd.
 
In ieder geval is het antwoord op de hoofdvraag (of het kindje gedoopt kan worden binnen een gemeente onder de paraplu van de PKN): ja.  

Ds. P. van der Kraan

Lees meer artikelen over:

doop
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. van der Kraan

  • Geboortedatum:
    06-02-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Arnemuiden
  • Status:
    Actief
129 artikelen
Ds. P. van der Kraan

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Spiralen

Sinds enkele jaren slik ik de pil. Hierbij krijg je best verschillende soorten hormonen binnen. Mede hierom overweeg ik om mij te laten steriliseren of om een spiraaltje te laten plaatsen. Maakt het q...
2 reacties
14-05-2011

Judas de antichrist

Mijn vraag is of Judas wat te maken heeft met de antichrist. Vaak wordt de antichrist in verband gebracht met het Romeinse Rijk of de Europese Unie, maar zou Judas niet de antichrist kunnen zijn, gezi...
Geen reacties
14-05-2019

Kopzorgen van huwelijk

Ik ben bijna twee jaar getrouwd, maar ik voel mij de laatste tijd erg ongelukkig. Mijn man maakt bijna dagelijks verwijtende opmerkingen. Ook praat hij vaak slecht over mijn familie. Ik heb het al hee...
5 reacties
14-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering