Seksuele gevoelens onder controle krijgen

Eleos | Geen reacties | 23-02-2016| 14:12

Vraag

Hallo, ik ben 19 jaar en  al sinds de basisschool heb ik moeite om mij te beheersen rondom seks. Ik heb al veel geprobeerd afgelopen jaren om mijn seksuele gevoelens onder controle te krijgen. Dit is nog niet gelukt. Nu heb ik al ruim twee jaar verkering en voel ik mij schuldig tegenover mijn vriendin. Zij weet van mijn problemen en wij willen zo graag dat ik mij leer beheersen, maar ik ben inmiddels een beetje hopeloos. Wat kan ik doen?


Antwoord

Goede vraag!! Je beschrijft eigenlijk niet om wat voor seks het gaat wat je moeilijk kunt beheersen. En ook niet wat je al geprobeerd hebt voor controle. Daardoor kan ik niet zo heel concreet reageren. Ik kan wat algemeenheden zeggen.

Vaak -maar niet altijd- is er in geval van overmatig seksueel gedrag sprake van problemen met zelfwaardering. En is seks een manier om om te gaan met een gevoel van leegte of van minderwaardigheid. In dat geval kan het helpen als je een ander gevoel over jezelf krijgt. En dat je andere manieren dan seks vindt om zover te komen.

Het kan ook een manier zijn om om te gaan met spanning. Dan is het belangrijk om andere betere manieren te vinden om met spanning om te gaan. Het kan sowieso een disciplineprobleem zijn. Discipline is iets om enorm te trainen. Maar dat is voor mensen met disciplineproblemen heel moeilijk. Toch is het belangrijk.

Het kan ook nog gaan om specifieke seksuele voorkeuren, waar je niet goed raad mee weet. Je beschrijft het als iets vanaf de basisschool. Misschien zit je vast in een bepaalde stagnatie.

Kortom, het kan om van alles gaan. Het kan ook ingewikkelder zijn dan hierboven staat. En daarom is het lastig om inhoudelijk op je vraag in te gaan. Hoe jouw probleem in elkaar zit dat is wel iets om eens met een psycholoog of andere behandelaar te bespreken. Ik zou je daartoe willen aanmoedigen.

Kennelijk wil je zelf verandering. En ook voel je je er akelig over t.o.v. je vriendin. Dat snap ik. Het is niet goed voor je relatie. Het staat de intimiteit binnen de relatie in de weg. 
 
Het is een probleem waar veel mensen mee worstelen. Er zijn dan ook heel wat behandelvormen voor ontwikkeld. Online zul je het een en ander kunnen vinden. Maar omdat je er al zo lang mee te maken hebt, zou ik met een hulpverlener over de behandelmogelijkheden gaan praten. Het beste kun je met de huisarts overleggen over behandelmogelijkheden in jullie netwerk zodat die je kan adviseren en e.v. verwijzen.
  
Met vriendelijke groet,
Els de Bruin

Lees meer artikelen over:

seksverslaving
Dit artikel is beantwoord door

Eleos

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Nieuwegein
  • Status:
    Actief
112 artikelen
Eleos

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Maya-kalender

Ik las onlangs dit artikel over het aflopen van de Maya-kalender. Ik heb het stellige idee dat dit artikel niet uit reformatorische hoek komt. Hoe dien je hier als reformatorische christenen mee om te...
1 reactie
23-02-2010

Over het verleden praten

Van iemand met ernstige (psychische) problemen. Problemen komen voort uit hoe het er thuis aan toe ging (veel zaken zijn in de basis verkeerd gegaan). Als hier met de GGZ-hulpverlening of derden over ...
Geen reacties
23-02-2015

(...) Mijn dominee zegt echt het tegenovergestelde. Dat je niet mag komen als je dit en dat niet kent en dat je wel in de voorbereidingsweek moet onderzoeken of je dit en dat kent. (...)

 Aan ds. C. Harinck. Ik lees nu het boek “Lege handen” van ds. Huisman. Ik zou erg graag die dominee een vraag willen stellen, maar hij leeft niet meer. Ik merk aan uw voorwoord dat u het boek heeft g...
Geen reacties
23-02-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering