Postmoderne samenleving

G.A. Terlouw | Geen reacties | 27-01-2016| 15:41

Vraag

In hoeverre leven wij in een postmoderne samenleving? Je hoort met enige regelmaat dat we toch echt in een postmoderne samenleving leven. Maar is het niet zo dat dit alleen op het gebied van religie is? In een postmoderne samenleving is objectieve waarheid onmogelijk; iedereen mag zelf zijn eigen waarheid hebben. Maar al krijg je bijvoorbeeld een medicijn, heel Nederland zal de bijsluiter en het medicijn vertrouwen en niemand zal de informatie gaan achterhalen en eruit halen wat voor waarheid die zelf aangenaam vindt. Dit is maar een voorbeeld en ik geloof dat er nog veel meer te noemen zijn. Maar houden we onszelf niet ontzettend voor de gek wanneer wij zeggen dat we in een postmoderne samenleving leven?


Antwoord

Beste vragensteller,

De term postmodern is een filosofische duiding van het tijdperk waarin we leven. Een vaste waarheid bestaat niet. Dan moet je denken aan de waarheid van de Bijbel, de Koran, het marxisme of een andere ideologie. Wat dat betreft is er wel degelijk wat veranderd sinds de tweede helft van de vorige eeuw. Politieke partijen hadden bepaalde idealen. Katholieke idealen en opvattingen, of socialistische, noem maar op. Je ziet dat dit grotendeels verdwenen is. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en die is vooral individueel bepaald. Er zijn natuurlijk nog wel van die fundamentalistische groepen, die pretenderen over de waarheid te beschikken, zoals de SGP.

Tegelijk zie je een bepaalde vorm van pragmatisme: ik ga ervan uit dat de dokter gelijk heeft. En zo nemen we heel veel dingen van een ander aan. En toch ook weer niet. Als je ziek wordt, ga je zelf op zoek op internet: waar vind ik de beste behandeling, zijn er alternatieve behandelingen, enzovoorts. Dus ook het woord van een dokter wordt gewogen. 

De meeste mensen zullen zich niet afvragen in wat voor tijdperk ze leven. En velen vragen zich ook niet af wat de waarheid is. Wel zie je dat heel veel mensen op zoek zijn naar de zin van het leven. Boeken over spiritualiteit worden enorm goed verkocht. Blijkbaar is er toch iets in de mens wat zoekt. En zoeken buiten God en buiten de Bijbel, dat is jezelf voor de gek houden. En dat komt ook voor in de kerk: als we tevreden zijn met de refocode. Er is meer nodig. En mag ik jou dan ook een vraag stellen: heb jij De Waarheid, Jezus Christus, leren kennen?

Dit artikel is beantwoord door

G.A. Terlouw

  • Geboortedatum:
    26-11-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Middelburg
  • Status:
    Inactief
9 artikelen
G.A. Terlouw

Bijzonderheden:
Locatiedirecteur Calvijn College en ouderling Ger. Gem. Middelburg-Zuid

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geen maagd meer

Ik heb al een tijdje iets met een jongen en de tijd zit eraan te komen dat hij mij officieel verkering zal vragen. We kennen elkaar nog niet heel lang, dus alles is nog erg pril. Toch is er geen vraag...
2 reacties
27-01-2018

Genesisdieet

Ik vraag me al een tijdje af of de voedselregels uit Genesis (ook wel het Genesisdieet genoemd) nog gelden. Ik dacht zelf dat deze waren vervallen, maar hoe zit dat? En is het verstandig om hier versc...
2 reacties
27-01-2014

Stapjes van bekering

Lieve dominee uit de Gereformeerde Gemeente, Waarom worden in onze kerk bijna elke zondag de stapjes van bekering uitgelegd? Zo van, eerst Godskennis, dan zelfkennis, dan Christuskennis. Waarom is dat...
17 reacties
27-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering