De naam Jahweh in Opwekking 570

Ds. A. Jonker | 2 reacties | 16-12-2015| 11:04

Vraag

Bij ons in de gemeente (evangelisch) is er commentaar op opwekking 570, waarbij gesteld wordt dat de naam Jahweh niet gezongen mag worden door de joodse mensen, of als pijnlijk wordt ervaren. Hoe zit dit?


Antwoord

In de Tien Geboden wordt verboden om de Naam van de HEERE ‘ijdel’, dat is leeg/zo maar/ zonder inhoud te gebruiken.

Volgens de gangbare uitleg van christentheologen betekent dit gebod dat we de naam van de HEERE wel mogen gebruiken, maar alleen met de gepaste eerbied. We bidden in het Onze Vader er om dat de Naam van de Heere ‘geheiligd’ wordt.

Het gaat om de naam JHWH, volgens velen ‘Jahweh’, volgens anderen ‘Jahoe’ (zoals bekend gemaakt in Ex. 3:14 Ik zal zijn Die Ik zijn zal, Ik ben Die Ik ben)  en in de Statenvertaling weergegeven met HEERE. In het Jodendom is de traditie ontstaan om de Godsnaam  JHWH niet uit te spreken, maar te vervangen door andere aanduidingen. Zo spreekt men uit Adonai (Heere, Meester, Gebieder) of Hasjeem (de Naam), en door bepaalde Nederlandse gelovigen: De Eeuwige en ook wel geschreven als G’d.

Orthodoxe Joden zullen uit overtuiging de Godsnaam niet uitspreken en in hun spoor veel andere Joden (niet zo orthodox) ook niet. 

Joden die in Jezus als de Messias geloven, kunnen zich aansluiten bij het orthodoxe gebruik, maar ook aan een vrijer gebruik zoals dat bij veel niet-Joodse christenen. Dit zal bepalend zijn over de vraag of men Opwekking 570 meezingt ja of nee en of men dit wel of niet als pijnlijk ervaart.

Als christen weten we dat er veel verschillen tussen christenen zijn. Dit is ook het geval onder Joden en Joden die Jezus als Messias belijden.

Ds. A. Jonker

Lees meer artikelen over:

(Messiasbelijdende) JodenGods naamvloeken
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
118 artikelen
Ds. A. Jonker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
balksplinter
16-12-2015 / 11:31
Volgens mij moeten we sowieso geen onderscheid maken tussen de naam HEERE en de naam JHWH, de Één is een vertaling van de Ander, en dus komt het gebruik ervan op het zelfde neer.
hans0166
16-12-2015 / 12:48
@ balksplinter

JHWH is de persoonsnaam, HEERE een titel/aanspreeknaam, er is dus wel degelijk verschil. De Statenvertalers hebben dus in feite het gebruik overgenomen om de godsnaam niet te noemen.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Tegenstand van vader bij Heilig Avondmaal

Ik weet dat de Heere mij al op jonge leeftijd trok. Toen ik voor het eerst deelnam aan het Heilig Avondmaal heb ik tegenstand ervaren van mijn vader. Ik zat toen namelijk in dezelfde kerk als mijn oud...
12 reacties
16-12-2010

(...) Alleen in mijn slaapkamer, dan huil ik zo vaak om mijn zonden, om de benauwdheid, het verlangen naar de Heere en het Godsgemis; eenzaamheid en vaak niet begrepen te worden (...)

Ik zie er elke week weer heel erg tegenop om naar catechisatie te gaan. En dat komt omdat vaak wat er besproken wordt, voor mij niet zomaar woorden zijn. Ik ben er elke keer weer bang voor dat ik mij ...
Geen reacties
16-12-2008

Zelf misbruikt en incest gepleegd

Ik heb iets ergs gedaan toen ik jong was en vraag om raad. Ik weet de exacte data niet meer maar het was nog op de basisschool toen ik ongeveer 9-10 jaar was (denk ik). Vroeger speelde ik altijd buite...
3 reacties
16-12-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering