In familie veel onenigheid

drs. A. Meijer | Geen reacties | 05-11-2015| 08:46

Vraag

Ik heb twee lastige vragen. In mijn familie is er veel onenigheid. Nu is mijn opa opgenomen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. In hoeverre kan mijn oma een aantal kinderen weigeren om op bezoek te gaan? Naar mijn idee kan zij dit niet eisen, want we hebben het hier over volwassen mensen die op bezoek willen bij hun vader. De volgende vraag die ik wil stellen betreft het dilemma of een oudste dochter (die geen eerste contactpersoon is) -ook al vreemd- het zorgdossier mag in zien, omdat er nauwelijks gecommuniceerd wordt door de eerste contactpersoon. Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is en ik hoop ook heel erg dat de slechte verstandhoudingen tussen mijn oma haar kinderen niet nog meer verstoord raakt door dit nieuwe drama.


Antwoord

Beste vragensteller, 

Jouw vragen zijn meer juridisch dan medisch van aard. Dus het is maar de vraag of de juiste persoon jouw vragen beantwoordt ;-). Aangezien ik soms wel dit soort vragen krijg zal ik doorgeven wat ik wel weet.

Als jouw opa niet meer wilsbekwaam is dan worden beslissingen genomen door zijn wettelijk vertegenwoordiger. De beslissingen rondom begeleiding en zorg worden door hem/haar genomen in het belang van jouw opa. Dat geldt niet perse voor alle beslissingen. Is jouw opa volkomen wilsonbekwaam of kan hij nog enigszins meebeslissen? Dat maakt wel uit! 

Als er geen mentorschap is aangewezen dan is in principe jouw oma degene die deze rol op zich mag nemen. Vaak noemen we dat 'de eerste contactpersoon'. Zij hoort dus te handelen in het belang van jouw opa.
 
Dat kinderen niet op bezoek mogen bij hun vader vind ik een vreemde, onwenselijke situatie. Wil jouw opa dat ook niet? Kan hij zich daarin niet meer uiten? Het is voor mij uiteraard lastig te beoordelen om welke redenen jouw oma het bezoek weigert (dat maakt uit of het wel of niet legitiem is). De slechte relatie tussen oma en kinderen maakt het wel gecompliceerd. Hebben jullie al aan mediation gedacht? 

Bij jouw tweede vraag gaat het om het inzien van een dossier. Dat mag in principe niet zonder toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger. Dus ook niet als oudste dochter. 

Vriendelijke groet,
A. Meijer

Lees meer artikelen over:

familie
Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
286 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Soms zo eenzaam

Ik ben een jongere van 20 jaar, ben aan het laatste jaar van mijn studie bezig en heb het ontzettend naar mijn zin op mijn opleiding. Ook heb ik best veel vrienden, ga gezellig me ze uit in het weeken...
Geen reacties
05-11-2009

Cranio Sacral-therapie

Graag zou ik advies willen over Cranio Sacral-therapie en of dit bijbels verantwoord is.
Geen reacties
05-11-2008

(...) Zij is mijn eerste vriendin, dus hoe weet ik nou dat ik bij een ander niet zou twijfelen? Mijn twijfels zijn reëel, zeggen ook anderen.(...)

Ik twijfel heel vaak aan mijn vriendin, maar in de antwoorden van Alie Hoek-van Kooten staat dat je dat waarschijnlijk met iemand anders ook hebt. Zij is mijn eerste vriendin, dus hoe weet ik nou dat ...
Geen reacties
05-11-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering