Samen aan het Avondmaal
Ds. J.A. Mol | 2 reacties | 19-10-2015| 09:12
Vraag
Als je een vriendschappelijke relatie met iemand beëindigt, kun je dan nog wel met die persoon aan het avondmaal?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vriend(in),
Je vraag is kort. Te kort om goed te kunnen beantwoorden. Wat bedoel je met “een vriendschappelijke relatie beëindigen”? Dat je in ruzie verder gaat leven? En dat je het niet wilt goed maken? Als het zo is, dan kun je zelf niet aan het avondmaal deelnemen. Dan is er werk aan de winkel: eerst goed maken. Ik weet dat situaties zeer complex kunnen liggen. Ik vermoed dat achter deze vraag een wereld aan problemen schuil gaat. Zoek hulp daarbij. Bij je predikant of neem een ouderling in vertrouwen. Je mag ook via Refoweb mij een persoonlijke mail (vragen@refoweb.nl) sturen. Sterkte en Gods zegen!
Met hartelijke groet,
Kand. J. A. Mol
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.A. Mol
Bijzonderheden:
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Probeer alles van jouw kant te doen om het goed te krijgen, dat betekent overigens niet dat je weer vrienden moet zijn, maar stel je nederig op. Probeer te begrijpen wat de ander bedoeld. Probeer niet langer je gelijk te halen, dat betekent niet dat je niet mag zeggen waarin de ander jou pijn heeft gedaan. Zeg dat je spijt hebt dat je diegene gekwetst hebt, ook al zijn de problemen bij de ander begonnen. Je maakt altijd fouten, ook als de ander schuldig is aan het probleem. Laat niets wat jij aan fouten gemaakt hebt, nog in de weg staan tot de oplossing. Wil de ander niets toegeven dan zij dat zo, dan ben jij in ieder geval vrij.
Aan de andere kant. Mocht je er wel alles aan gedaan hebben om het goed te maken, dan mag/moet je het bij Hem brengen. Geef de toorn/woede plaats (over aan Hem), Hij zal het vergelden. Er kunnen situaties ontstaan waarin vergeving of een nader tot elkaar komen niet meer mogelijk is. Als je het overgegeven hebt aan Hem, kan je het laten rusten. Dat kan soms moeite kosten, maar het is bevrijdend. Anders blijft er iets van woede in je hart voort woekeren en dat gaat aan je vreten op den duur.
Mocht je de volledige preek willen horen die ik aanhaal, dan kan je dat middels een reactie hieronder aangeven.