Hypochondrie van vader

drs. A.J. van den Noort | Geen reacties | 10-06-2015| 08:15

Vraag

Mijn vader van 79 jaar heeft nogal eens iets als het over zijn gezondheid gaat. Nu is dat zo gezegd heel ‘normaal’; als je ouder wordt is er steeds meer waar aan je iets gaat mankeren. De ene keer gaat hij naar de huisarts voor het hart, dan weer voor zijn schouder, dan weer voor plekjes op z’n rug en altijd is hij bang dat het iets ernstigs is en probeert hij doorgestuurd te worden naar de specialist, wat nu en dan wat voeten in de aarde heeft!

Eenmaal in het ziekenhuis wordt aangedrongen op allerlei verdergaande onderzoeken. Als het dan niets ernstigs blijkt te zijn, is er grote opluchting: gelukkig, het is niets ernstigs, dat is nu dan uitgesloten. Tot er na korte tijd weer iets uitgesloten dient te worden... Het doet ons aan hypochondrie denken. Kan hier sprake van zijn? En hoe moeten wij hiermee omgaan? Enerzijds kan het (een keer) echt iets zijn waar behandeling voor nodig is (en soms is dat wel zo), anderzijds kost dit heel veel aan tijd, geld en energie en kan je niet aan de gang blijven lijkt het. Neem een willekeurig persoon en ga die op iets specifieks onderzoeken en vaak zal er dan wel iets ter behandeling of verbetering uitkomen toch? Maar er is niet veel praten tegen. Moeten we mijn vader confronteren met de term hypochondrie? Of is een andere benadering aan te bevelen?


Antwoord

Beste vragensteller,

Hypochondrie is een regelmatig voorkomend verschijnsel. Vaak begint het in de tienerjaren al. Het is niet zo gebruikelijk dat iemand van 79 jaar dit pas een paar jaar heeft. Ik ken de voorgeschiedenis van je vader niet, of er sprake is van angst/paniekklachten, depressies, onzekerheid etc.

Het is daarom ook moeilijk om te zeggen wat een goede benadering is. Ik snap dat na de “zoveelste verwijzing en uitgebreid ziekenhuistraject”, waarbij telkens "niets" gevonden is, deze vraag bij jou naar boven komt.

Ik kan mij voorstellen dat zijn eigen huisarts hem goed kent, zeker als hij vaker op het spreekuur komt met van allerlei klachten. Mijn advies is om een telefonische afspraak met de huisarts van je vader in te plannen. Je kunt dit met de assistente van de huisarts van je vader regelen. Hierbij kun je dan je zorgen bespreken omtrent je vader. 

De huisarts van je vader mag geen informatie over je vader verstrekken, maar kan de gegevens van jou wel gebruiken om een keer een gesprek met je vader te hebben over de bezorgdheid wat betreft zijn gezondheid.

Ik hoop dat ik je zo verder heb geholpen.

Met vriendelijke groet,
Art van den Noort, huisarts

Lees meer artikelen over:

hypochondrie
Dit artikel is beantwoord door

drs. A.J. van den Noort

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kampen
  • Status:
    Inactief
42 artikelen
drs. A.J. van den Noort

Bijzonderheden:
Huisarts

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Met een wicca naar Anglicaanse dienst

Ik ga om met mensen uit reformatorische kring, evangelischen, vergadering-der-gelovigen, bruderverein, RK, atheïsten, wicca's (heksen), moslims, etc. Ik was eens met een wicca naar een Anglicaanse die...
Geen reacties
09-06-2003

Avondmaal dichter bij kinderen brengen

Wat kunnen mijn kinderen (basisschoolleeftijden) doen tijdens Avondmaalsdiensten om dit sacrament te -leren- begrijpen en het ook te maken als iets belangrijks en niet alleen voor 'grote' mensen? Ze v...
9 reacties
09-06-2012

Hoe was het Heilig Avondmaal

In de periode na de bediening van het Heilig Avondmaal wordt er wel gesproken/gevraagd van: Hoe was het ervoor, hoe was het tijdens en hoe was het daarna? Heeft u misschien enig idee wat hiermee bedoe...
3 reacties
09-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering