Zindelijkheid bij kinderen
drs. A. Diepeveen- van der Marel | 6 reacties | 07-04-2015| 09:03
Vraag
Wij hebben een vraag over zindelijkheid bij kinderen. Onze dochter van ruim 3 is nog steeds niet zindelijk. We zijn er denk ik al een jaar mee bezig, met zo nu en dan een rustpauze ertussen. Als ze t.z.t. naar school gaat, zal ze toch zindelijk moeten zijn... Wanneer moet je je zorgen gaan maken m.b.t. de zindelijkheid? Heeft u nog tips voor ons?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste ouders,
De meeste kinderen zijn op hun derde zindelijk, maar dat geldt zeker niet voor alle kinderen. Ik heb voor jullie cijfers opgezocht waaruit blijkt dat zo'n kwart van de kinderen pas na het vierde jaar echt zindelijk is. Dat u zich pas echt zorgen moet gaan maken als het kind vijf is kan ik nu wel zeggen, maar ik begrijp ook dit anders voelt. De angst dat uw dochter niet zindelijk is voor ze naar school gaat is aanwezig en een school mag eisen dat een kind zindelijk is. Echter, de school denkt graag mee wanneer dit nog moeizaam verloopt. Als u tegen die tijd nog onvoldoende groei ziet op het gebied van zindelijk worden, kunt u ook in overleg met de huisarts/jeugdarts.
Zindelijk worden is afhankelijk van de ontwikkeling van het kind en ieder kind doet dit dus op zijn eigen manier. Een kind kan de druk van ouders of van andere broertjes/zusjes voelen als dit wat later is en daardoor juist moeite ervaren om zindelijk te worden. U kunt uw kind wel begeleiden in het proces van zindelijk worden. Doe dit met een positieve benadering, waarin u uw dochter prijst als ze een droge luier heeft. Zet haar regelmatig op een potje (drie maal per dag vooral na de maaltijd) of als ze er aan toe is op de wc. Lees boekjes voor waarbij dit thema speelt, maar leg niet te veel nadruk op het niet zindelijk zijn.
Begin er niet mee als er grote dingen staan te gebeuren, zoals een verhuizing of een bevalling. Vaak wordt geadviseerd in de zomer te starten. Als het nog niet zo goed gaat, blijf dan rustig en wordt niet boos. Houdt de structuur en regelmaat aan en blijf verwachtingsvol.
U kunt ook altijd een afspraak maken bij het consultatiebureau of CJG om uw vragen te bespreken en door te spreken over zindelijkheidstraining.
Vriendelijke groet,
Drs. Anja Diepeveen-van der Marel
Dit artikel is beantwoord door
drs. A. Diepeveen- van der Marel
- Geboortedatum:19-10-1976
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Veenendaal
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Functie: Orthopedagoog
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
En wat de drs. al zegt, veel belonen als ze iets op het potje doet.
We hebben haar toen ze zeven was 's avonds wakker gemaakt, echt wakker, we hadden een wachtwoord verzonnen als ze die zei was ze echt wakker, dan ging ze naar toilet, na verloop van tijd werd ze uit zichzelf wakker.
dit foefje hadden we van de schoolarts
Gun je kind de tijd. Het komt wel goed!
Ik weet natuurlijk niet hoe je het aanpakt, maar ik zou zeggen: neem er eens een week helemaal de tijd voor. 's Morgens na opstaan gelijk naar de wc, luier af en daarna pas weer om bij het naar bed gaan. Hou je kind scherp in de gaten. Zet m elke anderhalf uur op de wc en beloon hem bij een plas/poep. Ga niet in de piepzak zitten als het een paar keer op een dag verkeerd gaat, maar laat het je kind goed duidelijk zijn dat de luier geen optie meer is overdag. Vaak pakken ze het dan sneller op dan je denkt.
Succes!