Open staan voor alle mensen

Ds. P. van der Kraan | Geen reacties | 17-03-2015| 09:04

Vraag

Wel of niet een vrouw in het ambt? Wat zegt de Bijbel er over? Tweede vraag: Waarom kunnen hedendaagse Protestantse Kerken niet het voorbeeld volgen van de Keltische kloosters en open staan voor alle mensen, ongeacht godsdienst, cultuur, geaardheid, afkomst, etc.


Antwoord

Voor de vraag naar de vrouw in het ambt verwijs ik naar eerdere antwoorden (zie de tags hieronder, red.) die met betrekking tot deze kwestie zijn gegeven en op Refoweb zijn te vinden.

Met betrekking tot de tweede vraag betreffende openstelling van protestantse kerken voor alle mensen is me niet duidelijk wat je ermee bedoelt, vooral niet vanwege de vergelijking met Keltische kloosters. Je verzuimt namelijk om erbij te schrijven wat volgens jou genoemde kloosters voor hebben bij protestantse kerken. De vraag is daarom wel heel open. Tegen deze achtergrond kan ik er dit van zeggen dat in vrijwel alle protestantse kerken de erediensten openbaar zijn en dus toegankelijk voor iedereen, op voorwaarde dat men zich  gedraagt in overeenstemming met wat van een bezoeker van een eredienst mag worden verwacht: eerbied en respect. We spreken immers niet voor niets van ‘openbare eredienst’.

Als je echter met ‘openstaan voor’ bedoelt dat ieder mens van welke godsdienst, cultuur, geaardheid, afkomst hij ook is, dient toegelaten te worden tot het lidmaatschap van een protestantse kerk, komen de dingen er anders uit te zien. Want protestantse kerken hebben een belijdenis en die is niet uit de lucht komen vallen, maar doorgaans als gevolg van aanvallen op de kerk (van binnenuit of van buitenaf) ontstaan. Een kerk met een belijdenis zou geen belijdende kerk zijn als ze zich niet aan haar eigen belijdenis houdt, die weliswaar vrucht van mensenwerk is, maar gezien kan worden als ‘spreekbuis’ van de Heilige Schrift en daaraan onderworpen is. Kortom, er mag van iemand die toetreedt tot een bepaalde protestantse kerk op zijn minst instemming met de belijdenis van die kerk verwacht worden, ook al zou dat gevolgen kunnen hebben voor zijn manier van geloven, belijden en leven. Immers, een algemene, vage christelijke opinie, waarin iedereen zich wel enigszins kan vinden, zou van de kerk één of andere vage vereniging maken en daarmee het einde van haar bestaan als kerk inluiden.

Ds. P. van der Kraan

Lees meer artikelen over:

positie van vrouwvrouw in ambt
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. van der Kraan

  • Geboortedatum:
    06-02-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Arnemuiden
  • Status:
    Actief
129 artikelen
Ds. P. van der Kraan

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geestelijke psychische dubbelheid

Ik las op Refoweb het antwoord 'Heere, bevrijd me van weerstand' van ds. A. De Lange. Ik ben niet de vraagsteller, maar het komt me wel heel bekend voor. In zijn antwoord stond onder andere dit: “c...
Geen reacties
16-03-2023

Verkering uit door kerkelijke verschillen

Ik heb het pas uitgemaakt met mijn vriendin. Zij was van de Ned. Herv. Kerk (hele strenge kant) en ik ben Geref. Vrijgem. Direct in het begin heb ik gezegd dat ik het geloof heel belangrijk vond en da...
Geen reacties
16-03-2003

Zingen tot Gods eer

Zingen tot Gods eer vind ik zo bijzonder, zo mooi. Sommige gebeden door middel van zang opzenden tot Hem. In het zingen tot Gods eer (vooral Psalm 68:10, 43:4, 89:1, 32:1 en 52:7) besteden wij onze ad...
4 reacties
16-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering