Aanhalen van Calvijn en Luther
Kand. G.A. van Ginkel | 14 reacties | 06-02-2015| 11:15
Vraag
Waarom halen predikanten heel vaak Calvijn, Luther enz. -allemaal uit de oude tijden- aan in de prediking? Er zijn vandaag aan de dag toch ook mensen die heel goed de Bijbel kunnen uitleggen?
Antwoord
Luther, Calvijn, Kohlbrugge... Tja, de predikanten willen wellicht graag laten horen dat zij spreken met enig gezag. Ook is het niet onaardig je kennis te etaleren. Luther en Calvijn zijn onverdachte autoriteiten. Kohlbrugge ook. Met hen kun je je zonder vrees afficheren. Uiteraard alles in dienst van het Woord... (zullen we hopen).
Echter, waar de voorgangers werkelijk het Woord verkondigen is er geen enkele noodzaak om er een ander bij aan te halen. Misschien kunnen ze die tijd beter gebruiken om te bidden om de Geest... De beste exegeet is tenslotte de Geest van Christus. Verder is het aan te bevelen biddend Schrift met Schrift te vergelijken. Immers Scriptura sacra sui ipsius interpres. Niet zozeer de uitleg van Luther of Calvijn, alswel de uitleg van de Schrift zelf is normatief! De Schrift spreekt!
Uiteraard zijn er ook hedendaagse theologen die geciteerd kunnen worden. Kennelijk put men het liefst uit onverdachte en beproefde oude bron! En... misschien worden hedendaagse theologen ook niet zo goed gekend.
Kand. G. A. van Ginkel
Dit artikel is beantwoord door
Kand. G.A. van Ginkel
- Geboortedatum:13-01-1958
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Maartensdijk
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ook is het zinvol om ons te spiegelen aan de grondleggers van de reformatorische kerken. Net zoals een bedrijf soms uit koers raakt en weer teruggrijpt naar haar missie en visie, moet de kerk dit ook doen.
En alleen de Bijbel openden en daar de hulp van de Heilige Geest eens voor inriepen.
Die woont tenslotte niet voor niks in de gelovige.
Misschien dat de prediking dan weer wat levendiger wordt en de Heilige Geest weer via de dominee de harten van toehoorders kan raken, net als vroeger bij de prediking van de apostelen.
De kerk hoort ten alle tijden terug te grijpen op het enige fundament, en dat is Gods Woord.
Hoe nuttig en nodig het ook was destijds dat bepaalde mannen een verandering veroorzaakten, het blijven zeer feilbare mensen die beslist niet dichter bij Christus leefden en meer zegeningen ontvingen dan ieder ander lid van Zijn Lichaam, nu ten dage.Wij zijn door Christus gekocht, en niet door een prediker, reformator of Paulus.
Ja. Maar aan uitleg alleen heeft een mens niet genoeg.
Een predikant zei het laatst zo:
"Bid vooraf thuis de predikant maar vast vol met de Heilige Geest.
Daar zult u óók de vruchten van plukken".
Van harte mee eens.
Met mijn opmerking heb ik niets willen afdoen aan de Enige Autoriteit, nl. Gods Woord. Wanneer Gods Geest in ons werkt, is dit Het Kompas.
Wat ik wel heb willen zeggen is dat wanneer we in de leer gaan bij onze voorvaderen, we menigmaal een heldere uitleg van de Bijbel tegenkomen. Ik denk dan ook dat we hierin niet van mening verschillen. In de Bijbel worden we echter gespiegeld met dwaalzieke schapen, die de natuurlijke neiging hebben om af te wijken van de Enige Weg en humeuren weg gaan. Jesaja 53:6
Wat regelmatig gebeurt, namelijk dat de geschiedenis zich herhaalt, dat allerlei dwalingen onze kerken en eigen hart binnensluipen, daarmee is niet nieuws onder de zon.
Op grond van Hebreeen 13:7 en Spreuken 23:26 denk ik dat we ook bij onze vaderen in de leer mogen. Het is zelfs onverstandig om dat niet te doen.
In deze tijd merk je dat dit grote goed nogal eens terzijde wordt geschoven en de waarde ervan onder druk komt te staan. Daarentegen komen er steeds meer predikers die het grote evangelie verkondigen op tv... zij beloven een leven van voorspoed en geluk voor degenen die Jezus aannemen en volgen, heel wat anders dan wat Luther en Calvijn verkondigden.
Laten we L & C koesteren... naast de Bijbel lezen, God heeft door hen veel wonderen gewerkt voor Europa. Evenals Spurgeon, Thomas Watson, de Purinteinen en andere bijzondere predikers uit het verleden. Want het is niet verkeerd om preken van hen in ons op te slaan... tenslotte zijn zij de mond van de Heere geweest in een tijd dat de 'nije leer' de doodstraf opleverde. Voor hen was het erg belangrijk een recht en goed evangelie te preken, het kostte hen tenslotte alles.
Als het citeren van oudvaders een vertroebeling van de leer zou opleveren, dan moeten we ons afvragen of we wel vertrouwen hebben in onze predikanten. Ik neem aan dat zij in hun opleiding leren hoe zij om moeten gaan met citaten. Ik vind het wel verkeerd als men plagiaat pleegt door halve preken over te schrijven zonder zelf gedegen onderzoek te doen. Kritisch blijven ook tov oudvaders is prima denk ik. Ook kan ik erg kritisch zijn tov 'nieuwe' leringen van predikers in de huidige tijd. Altijd schrift met schrift blijven vergelijken en altijd de Bijbel er naast leggen... dan vallen dwalingen sneller door de mand.