Frequentie Heilig Avondmaal

Redactie Refoweb | 3 reacties | 12-09-2014| 11:19

Vraag

In onze kerken viert men vier keer per jaar het Avondmaal. In veel evangelische en Pinkstergemeenten de eerste zondag van elke maand. In sommige gemeenten elke zondag. Maar als je de Bijbel leest, zie je dat Avondmaal maar één keer werd gevierd, namelijk bij het Pascha, vlak voor het Lijden van Christus. Eigenlijk zou er in onze gemeenten en kerken maar éénn keer per jaar Avondmaal gevierd moeten worden, namelijk Goede Vrijdag. Dat lijkt mij bijbelser. Ik weet wel dat daar natuurlijk weer bezwaren tegen zijn, maar dat is allemaal traditie. We zijn het nu eenmaal zo gewend en het zit er zo ingebeiteld. Kortom, waarom al deze verschillende frequenties en waarom in onze kerken dan niet één keer per jaar of gewoon elke zondag, net als de allereerste christengemeenten? Dat is echt bijbels!


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2470 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Johnvb
12-09-2014 / 15:46
Allereerst is het de vraag of de Heere Jezus wel op Goede Vrijdag is gestorven.
Wat? Ja, Hij zegt Zelf: Zoals Jona drie dagen en drie nachten in de buik van de vis is geweest, zo zal de Zoon des Mensen drie dagen en drie nachten in het hart der aarde.
Ga je terug rekenen met drie dagen én drie nachten kom je niet op de vrijdag.
Ja, maar de sabbat die aanstaande was?
Christus is op de veertiende Nissan gestorven, vijftien Nissan was Pesach. Zoals bij ons eerste Kerstdag altijd op 25 december valt is het ook met de Joosse feestdagen ze vallen altijd op dezelfde datum en dus niet op dezelfde dag. De eerste feestdag van een feest, meestal duren de Joodse feesten een heel aantal dagen, de eerste feestdag werd ook een sabbat genoemd, eer staat zelfs dat die sabbat een grote sabbat was, dat is dus de feestsabbat.
Dus, als je alles zo bijbels mogelijk wilt doen.....

Daarnaast staat er geschreven dat de apostelen en de eerste bekeerlingen dagelijks volhardende waren in de leer der apostelen, ze waren dagelijks volhardende in de tempel, dagelijks in de gemeenschap en van huis tot huis het brood brekende.... en ook dagelijks in de gebeden.
Het brood brekende, daar wordt dus het Avondmaal mee bedoeld. Dagelijks staat er!
Als we dan zo bijbels mogelijk willen leven.....

Doet dat zo dikwijls als gij dit brood eet, zegt onze Heiland Zelf. Zou Hij dan dikwijls bedoelen? Ons woordje vaak, of bedoeld de Heere Christus dan een keer per jaar?

Zomaar wat gedachten, ter overweging en ter overdenking!
Gods zegen!
karlo
13-09-2014 / 18:31
Tja, dat van die drie dagen en drie nachten heb ik nooit begrepen. Bij ons gedenken kom je toch niet verder dan twee nachten?!
Ruben92
15-09-2014 / 16:25
Calvijn vond zelfs dat het Heilig Avondmaal elke week gevierd moest worden.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Uitverkiezing alleen voor de Joden

Vertaling Mattheus 22:14. Laatst hoorde ik een preek van dr. Paul Visser over deze tekst. Hij vertelde dat deze tekst eigenlijk verkeerd is vertaald. De juist vertaling zou moeten zijn: “van de geroep...
16 reacties
12-09-2016

De kerk niet gemist

Inmiddels zijn wij als gezin een aantal jaar lid binnen een PKN-gemeente na overgekomen te zijn vanuit een andere reformatorische kerk. De afgelopen tijd zijn wij niet meer zo trouw in het bezoeken va...
Geen reacties
12-09-2024

Bidden als niet gelovige

Ik ben eigenlijk (nog) niet gelovig. Maar wat ik me dan afvraag, als ik nu dan ergens voor zou gaan bidden, heeft dat dan nut of niet? Omdat ik eigenlijk (nog) niet gelovig ben.
Geen reacties
12-09-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering