Stigmata

Ds. J.J. Tigchelaar | Geen reacties | 21-07-2014| 10:16

Vraag

Hoe moeten wij denken over stigmata?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

1. Het woord “stigmata” wordt meestal gebruikt voor het verschijnsel dat sommige mensen, meestal in de rooms-katholieke traditie, verwondingen hebben die zouden overeenkomen met die wonden die met de kruising van Jezus Christus samenhangen. Meestal dus bloedingen in de handpalmen, soms ook in de voeten, in de zijde en -minder dikwijls- aan het hoofd, als door een doornenkroon veroorzaakt. Deze verschijnselen kunnen permanent zijn of in een bepaalde periode voorkomen. Medisch is dit verschijnsel niet te verklaren. Het hangt waarschijnlijk samen met een psychische geestesgesteldheid. Sommigen noemen het autosuggestie of een hysterische persoonlijkheidsstructuur. Ook in de rooms-katholieke traditie wordt getwijfeld of deze stigmata altijd wel echt zijn of door de betrokkene, om een of andere reden, met kunstgrepen zijn teweeggebracht. Hoe daarover te denken?

2. Het woord “stigmata” wordt door Paulus gebruikt in de brief aan de Galaten (6:17). Het is een meervoud en kan vertaald worden door teken, litteken of brandmerk. De Kanttekeningen bij de Statenvertaling en alle door mij geraadpleegde commentaren verwijzen naar de slagen, geselingen, banden en wonden door steniging die Paulus in de dienst van het evangelie van Jezus Christus heeft opgelopen. Hij draagt als het ware het brandmerk van een slaaf, van zijn Meester. Er is geen enkele verwijzing en ook geen enkele reden om aan te nemen dat Paulus wonden of littekens had, die rechtstreeks overeenkwamen met de wonden van Jezus Christus bij zijn kruisiging.

3. Paulus beroept zich hier ook niet op, alsof de stigmata een bijzonder teken van heiligheid zouden zijn. Elke christen draagt de smaadheid van haar of zijn Heiland.

4. Toch is in de kerkgeschiedenis vanaf de dertiende eeuw dit verschijnsel, echt of gefingeerd, vaak verbonden met bijzondere mensen en met een waas van heiligheid. Het hangt samen met mystieke en extatische ervaringen. Sindsdien zijn ongeveer 300 gevallen beschreven. Het bekendst is dat Franciscus van Assisi de stigmata zou hebben vertoond. Zijn liefde tot Christus dreef hem tot een vorm van navolging, die tot de stigmatisatie zou hebben geleid.

5. Wat hier van waar is en hoe het uitgelegd moet worden, dat is niet de hoofdzaak waar het in ons geloof en levenswandel om gaat. Wij worden niet gered van de zonde door verwondingen die wij vertonen, of door tekenen die wij of anderen tijdens vervolging en marteling oplopen. Alleen het bloed van Jezus Christus maakt ons vrij.

6. Het is helaas opvallend en ook verwarrend dat de eenvoud van het geloof en de bekering zo vaak wordt ingeruild voor de aandacht voor bijzondere verschijnselen en/of ervaringen. En dan kan de wens opkomen ook zoiets mee te mogen of willen maken.

De mensen die, echt of gefingeerd, de stigmata vertoonden, kregen de naam bijzonder heilig te zijn, ze werden opgezocht en dikwijls om voorbede gevraagd. Laten we aan deze praktijk niet deelnemen. Niet passief en niet actief. We hoeven God niet om dat soort stigmata te vragen.

Wanneer Hij inderdaad dit wil geven, zal Hij er wel een reden voor hebben. Maar in de Heilige Schrift hebben we genoeg om te weten wat tot onze zaligheid nodig is.

Ds. J. J. Tigchelaar

Lees meer artikelen over:

Rooms Katholieke Kerk
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.J. Tigchelaar

  • Geboortedatum:
    05-12-1931
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
130 artikelen
Ds. J.J. Tigchelaar

Bijzonderheden:

Emeritus predikant en adviseur predikantenopleiding Church of Central Africa


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

kind Jacob

Vroeger kregen mensen een naam die een betekenis had en daarom vraag ik me af waarom iemand dan zijn kind Jacob noemt, omdat dat bedrieger betekent.
4 reacties
21-07-2011

Vader werkt veel te veel

Ik maak mij erg veel zorgen over mijn ouders. Mijn vader werkt echt heel veel en ik vind eigenlijk echt veel te veel. ‘s Ochtends vroeg begint hij en ‘s avonds laat stopt hij pas. Ik vind dat echt vre...
Geen reacties
21-07-2017

Tot eer van Hem willen leven

Misschien een hele slechte gedachte van mij, maar de laatste tijd vraag ik met schroom om een bekering zoals God al Zijn volk bekeerd heeft. Ik kan het niet nalaten maar mijn gedachten zijn dan dat Hi...
5 reacties
21-07-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering