Boetedag op moederdag

ir. Raymond H. Warnaar | 4 reacties | 02-06-2014| 13:26

Vraag

Wat ik niet snap en begrijp is waarom de boetedag van de Ger. Gem. gehouden is op moederdag. Vorig jaar is mijn dochter aan kanker overleden en juist dan is moederdag een beladen dag; dit zal niet alleen voor mij gelden. Ik heb er vannacht echt wakker van gelegen, juist omdat ik het een soort van spotten heb gevonden dat mensen tijdens het taart stoppen in de mond zeggen, “tja het zou elke week boetedag moeten zijn, maar die taart is wel lekker.”


Antwoord

Geachte zuster,

Wat ik vanuit de media begrepen heb, is dat de synode van de Ger. Gem. gezocht heeft naar een datum die niet te dicht bij biddag en kerkelijke feestdagen in de buurt zou mogen liggen. Zo is er zondag 11 mei uitgekomen. Dezelfde dag als moederdag, de dag waarop mannen en kinderen hun vrouw en/of moeder bedanken door haar extra aandacht en liefde te geven, maar ook door God te danken voor de gaven die hij door hen aan ons wil geven. En zo'n dag zal extra zwaar wegen wanneer het allerlei herinneringen kan oproepen aan mensen die we liefhadden en er niet meer zijn.

Toch was 11 mei weer gewoon moederdag, tenminste in ons gezin. Een dag van aandacht en liefde en dankbaarheid. En het was ook boetedag, een dag om opnieuw in te zien en te belijden dat we tegen God gezondigd hebben. Een vreugdedag en een dag van verootmoediging. Dat kan! Niet alleen op 11 mei, maar op elke dag en zondag van ons leven. Daarom ben ik persoonlijk niet zo'n voorstander van een enkele speciale boetedag, wat niet wegneemt dat het goed kan zijn om af en toe spontaan speciale aandacht te vragen voor zaken die in onze gemeenten, in ons land en in mijn persoonlijk leven niet goed zijn en veranderen moeten.

Maar zou dat ons niet elke dag bij de Heere moeten brengen? Met onze dwaasheden, met onze zonden, maar ook met onze pijn en verdriet? Hij wacht toch elke dag om genadig te zijn, om ons te vergeven en ook om ons te troosten. Kom tot Mij allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal u rust geven (Matt. 11:28 e.v.).

Ja, dat van die taart en boetedag is wellicht een droevig resultaat van ons dualistisch denken. Met dat laatste bedoel ik de tendens dat we de dienst van de Heere (vooral op zondag) los gekoppeld hebben van ons dagelijks leven. Wat zou het mooi zijn als we dat allemaal beleden hebben op 11 mei. Dat we de dienst en de zegeningen van God veel te weinig in verband gebracht hebben met de dagelijkse zegeningen die we ook van Hem ontvingen. Wat doen we de Heere toch ontzettend veel tekort en verdriet door zelf de teugels van ons leven in handen te willen houden en door maar een klein gedeelte van ons leven, van onze tijd en van onze gaven aan Hem terug te geven!

Als we dat inzien, dan kan in je hart weer die lofzang gaan klinken: Neem mijn leven, laat het Heer, toegewijd zijn aan uw eer. Maak mijn uren en mijn tijd tot uw lof en dienst bereid!

Ik wens u dat van harte toe en daarbij veel sterkte en bovenal Gods zegen en nabijheid,

Raymond Warnaar

Dit artikel is beantwoord door

ir. Raymond H. Warnaar

  • Geboortedatum:
    17-08-1968
  • Kerkelijke gezindte:
    ICF (zendingsgemeente CGK)
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Inactief
94 artikelen
ir. Raymond H. Warnaar

Bijzonderheden:

Directeur NET Foundation (wereldwijd voorgangers toerusten), toeruster/spreker, voormalig evangelist in Latijns-Amerika en ouderling ICF Apeldoorn.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
Hermon
02-06-2014 / 16:54
Ik weet dat er dominees zijn die hun gemeente gevraagd hebben moederdag om deze reden maar op de zaterdag ervoor te vieren. Zou voor hen dan een vreugdedag niet te verenigen zijn geweest met boetedag?
sydneylover
02-06-2014 / 17:14
Ik vond de keus van 11 mei ronduit onbegrijpelijk, kan dat aan mijn jongste kinderen die prachtige kadootjes voor moeder hadden gemaakt echt niet uitleggen, en heb dat dus ook niet gedaan.
Om vervolgens te gaan zeggen om moederdag dan maar te verplaatsen vond ik helemaal bespottelijk, temeer als je denkt dat moederdag is geïntroduceerd in de US als een christelijk initiatief tijdens de Burgeroorlog in de 19e eeuw. Professor Smalhout had daar een mooie column van in de Telegraaf van 10 mei jl.

Wat ik tevens niet begreep is waarom niet is gekozen om deze boetedag in september te houden, bijvoorbeeld op de zondag dicht bij Jom Kippoer. De Gergem belijdt zich erg verbonden te weten met Israël, er is een deputaatschap voor Israël, er is een jaarlijkse Israëldag: waarom dan niet de prachtige Joodse symboliek van de Grote Verzoendag gevolgd? Dat is voor de Joden ook een boetedag.

Ik vond het idee rondom een boetedag helemaal niet verkeerd, maar ik heb nog niemand gehoord die ronduit toegaf dat deze datum wel erg onhandig is gekozen. En tevens of het een eenmalig gebeuren is, of iets dat jaarlijks terug zou moeten keren.
Hermon
02-06-2014 / 17:17
Persoonlijk ben ik trouwens niet zo'n voorstander van één enkele speciale moederdag. Inderdaad, voor veel mensen om allerlei redenen alleen maar een extra pijnlijke dag en de commercie vaart er wel bij... Maar dat niet alleen, iedere zondag mag het wel moederdag zijn, toch? Wat moet moeder met één verwendagje in het jaar, als ze 364 dagen haar gezin verzorgd en verwend? Beetje oneerlijke verdeling, lijkt me. Ten diepste ook gewoon vernederend, dat er een geplande dag in het jaar moet zijn om moeder eens (terug) te verwennen...
ceciel72
06-06-2014 / 09:16
Moederdag waar is goed voor de commercie... Het is beter om het hele jaar door aan moeder te denken.. Boetedag is belangrijker maar moeten we dit niet elke dag belijden na de zondeval???
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Kinderdoop

Aan ds. Heikamp. Ik heb een vraag over de (kinder)doop. Wij, mijn ouders, broers, zussen en ik, gaan naar een Baptistengemeente. Wij hebben de volwassendoop. In mijn vorige klas zat een jongen die uit...
Geen reacties
02-06-2010

De Heere Jezus voer ten hemel

De Heere Jezus voer ten hemel, met hemelvaart. De zon en de hemel zijn toch duizenden lichtjaren van de aarde verwijderd? Deed de Heere Jezus er ook zo lang over?
Geen reacties
02-06-2010

Kist in de kerk tijdens rouwdienst

Ik heb een vraag over het al dan niet plaatsen van de kist tijdens een rouwdienst voor in de kerk. In de gemeente waarin ik thuis hoor, HHK,  is het niet gebruikelijk dat de kist met de overledene tij...
Geen reacties
02-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering