Onreine dieren eten

Ds. C. den Boer | Geen reacties | 12-05-2014| 08:27

Vraag

Graag zou ik willen weten waarom christenen wel onreine dieren eten en geen sabbat houden. Is er iemand die dit kan uitleggen op grond van de Bijbel? De Bijbel is geschreven voor iedereen. De sabbat is als ingesteld in het paradijs en staat in de Tien Geboden. Geen onreine dieren eten is al ingesteld na de zondvloed, toen er nog geen Joden waren, maar was Noach en zijn gezin de "hele wereld".


Antwoord

Beste vraagsteller/-ster,

Het onderscheid tussen reine en onreine dieren is een zaak die op vele punten aan de orde komt in de ceremoniële wetten van het OT, aan Israël gegeven. Daardoor leerde God Zijn volk om niet te eten van dat waarvan God een afkeer had en in hun hele leven te mijden wat God niet kon behagen. Uiteraard mochten alleen reine dieren aan God geofferd worden.

Na de zondvloed, zo lezen we over het Noachietisch verbond (voor alle nakomelingen van Noach) in Gen.9:1-3 dat dit ceremoniëel onderscheid tussen rein en onrein voor wat betreft de dieren, vogels en vissen niet meer van kracht is. “Al wat roert, dat levend is, zij u tot spijze, Ik heb het u al gegeven, gelijk het groene kruid” (Gen. 9:3).

In Hand.15 (het zgn. apostelconvent) is later door de samengekomen apostelen bepaald, dat men aan een gemeente uit de heidenen een brief zou schrijven van de volgende inhoud (Hand.15:18vv: Het heeft de Heilige Geest en ons goed gedacht u geen meerdere last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen: a) zich onthouden aan wat de afgoden geofferd is; b) zich onthouden van het bloed en van het verstikte; c) zich onthouden van hoererij. Over de sabbat hier geen woord.

Ook aan het Petrus (lees Hand.10:11vv) heeft God geopenbaard in het visioen van het laken vol reine en onreine dieren), dat hij niet onrein mocht noemen wat God rein gemaakt had. M.a.w. ga maar naar die zgn. onreine heiden Cornelius en zeg hem, dat er genade voor hem is.

Later in de ‘gemengde’ gemeenten van joden en heidenen die in Christus geloofden bleef het punt van het eten van onrein (bijv. varkens-)vlees een moeilijk punt voor gelovigen uit het Jodendom. Maar Paulus legt er steeds de nadruk op dat dit geen halszaak is, al moet men wel met christenen die nog zwak zijn, geduld hebben. Het voornaamste is, dat wij in het geloof hebben geleerd rust te vinden in het volbrachte werk van Christus (Vgl. Hebr.10:1-18).

Wat het punt van de sabbat betreft: daarover zou veel uitvoeriger geschreven moeten worden dan ik nu doe. Het enige dat ik erover wil zeggen is:

1. De eerste christenen (uit de Joden) hebben ongetwijfeld voor zover mogelijk in de verstrooiing waar natuurlijk geen sprake was van een rustdag, toch zoveel mogelijk de sabbat gehouden.

2. Daarnaast hebben die eerste christenen ook de dag van Jezus’ opstanding uit de doden in de herinnering en in ere gehouden. Daarom lezen we bijv. in Openb. 1:10.

3. Het wezen van de Joodse sabbat (Ex.20; Deut.5) is nog steeds ook voor ons in de 21e eeuw het kloppend hart van onze zondagsviering.

Ik hoop, dat u wat aan deze uiteenzettingen mag hebben.

Uw ds. C. den Boer

Lees meer artikelen over:

ceremoniële wetonreinOude Testamentzondag
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. den Boer

  • Geboortedatum:
    20-04-1931
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Inactief
241 artikelen
Ds. C. den Boer

Bijzonderheden:

Dominee den Boer is op 11 juni 2019 overleden.

Website: dsdenboer.refoweb.nl
Lees ook: 'Digitale levenswerk ds. C. den Boer afgerond' & 'Ds. C. den Boer overleden'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Het woord 'zalig'

Het valt mij op dat woorden als μακάριος (makarios) en σώζω (sōzō) stelselmatig in de HSV vertaald worden met “zalig” of “zaligmaken”. Als ik naar de betekenis van deze Griekse woorden kijk, gaat het ...
Geen reacties
12-05-2016

Geen derde kindje meer

Wij zijn een gelukkig getrouwd stel van 30 jaar. Zeven jaar getrouwd en een kindje van vijf en een kindje van één. Na de geboorte van onze oudste zijn we begonnen met anticonceptie (pil) om een tweede...
21 reacties
12-05-2017

Mijn vrouw weet niet van mijn homoseksuele gevoelens

Ik ben een man van eind 20 en getrouwd met een vrouw. Al sinds mijn 15e heb ik homoseksuele gevoelens. Heb veel gebeden of dit over mocht gaan. Toen ik een relatie kreeg met mijn vrouw, dacht ik dat d...
7 reacties
12-05-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering