Reinigende werking van Siloam
Ds. W. van Weelden | 3 reacties | 06-03-2014| 09:39
Vraag
Waarom doet Jezus mee aan geloof in de reinigende werking van Siloam? In de tijd van Jezus geloofden de Joden dat Siloam een genezende werking had. Jezus geeft de opdracht aan de blinde om zich in dat water te wassen (Johannes 9). Maar juist daardoor stimuleert hij toch het bijgeloof in de genezende werking er van?
Antwoord
De vraag is helder. Ik vraag me alleen af waar het hier nu mis loopt. Want waarom zou de Heere Jezus bijgeloof stimuleren? Is daar een reden voor aan te wijzen? Helpt Hij er mensen mee? Past het in de verkondiging van het evangelie? Ik dacht van niet. Ik kom in de evangeliën geen opmerking tegen die deze richting heen wijst.
Waarom komt de vraag op? Ik denk bij de kortsluiting over Siloam. De Bijbel spreekt over de genezende kracht van dat badwater. Daarom waren er ook zoveel mensen bij elkaar. Maar de vraagsteller geeft er een draai aan. De Joden geloofden dat Siloam een genezende werking had. Met andere woorden. Natuurlijk heeft Siloam geen genezende werking. De Joden denken het alleen maar. En hoe komt het nu dat de Heere Jezus hen in die waan bevestigt?
Wellicht doet de vraagsteller er goed aan om de Bijbel op dit punt serieus te nemen. Dan vervalt vanzelf zijn vraag. Daarom eindig ik met de bekende oproep: studeer dapper!
Ds. W. van Weelden
Dit artikel is beantwoord door
Ds. W. van Weelden
- Geboortedatum:13-11-1956
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Oud-Alblas
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Helaas blijft dit voor mij een vraag
Uit archeologisch onderzoek blijkt, dat er nog een badwater is geweest aan de Mestpoort. Zoals de naam aangeeft, zal het niet zo frisse plaats geweest zijn. Je zal je er maar moeten wassen met grond en speeksel in je ogen.