Carnaval
drs. J. Hoekman | 7 reacties | 28-02-2014| 09:32
Vraag
Mag een (protestantse) christen carnaval vieren?
Antwoord
Schrijver(ster)
Carnaval was van oudsher een eetfeest waarin men voorafgaand aan de 40 dagen vasten veel eten naar binnen werkte. Carnaval komt dan ook van de twee Latijnse woorden, carne = vlees en vale = vaarwel, dus vaarwel aan het vlees de komende 40 dagen, maar het kerkelijke feest van het vasten bestond eerder dan carnaval. Waarschijnlijk heeft de kerk het gemakkelijker gevonden om het heidense feest in een katholieke traditie om te zetten, in plaats van het feest met wortel en tak uit te roeien en uit te bannen! En waar de kerk water bij de wijn gaat doen, daar gaat satan zich ook met het feest bemoeien. En zo is het een feest van de losbandigheid en seksuele vrijheid geworden, waarin niet het geen vlees eten meer centraal staat, maar waarin we nu meters bier naar binnen werken.
Velen zeggen, maar er is toch niets aan de hand, want we halen als feestgangers gewoon een askruisje op. Dat askruisje op woensdag heeft te maken met... je raadt het al, met aswoensdag. En aswoensdag valt altijd één dag na carnaval. Dat is dan ook tegelijk het begin van de zogenaamde veertigdagentijd, waarin men in de in de Oude Kerk -en ook nu nog steeds, met name in de RK-traditie- begint met vasten. Dat duurt 40 dagen, omdat er tussen deze Aswoensdag en Pasen 40 dagen liggen, waarbij de laatste zondag Palmzondag is, of Palmpasen.
Er zijn dan ook heel wat mensen, vooral in de zuidelijke provincies, die in de kerk zijn geweest om op hun voorhoofd een kruis van as te laten tekenen. Deze as is het overblijfsel van de verbrande palmtakken die het jaar daarvoor waren gebruikt bij de viering van Palmpasen op Palmzondag. Het gaat bij het ritueel van het askruisje om het woord: bezinning. Om een houding van boetvaardigheid als voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen. Christus bereidde Zich voor als een Offer, als Lam Gods en werd weggeleid in de woestijn om verzocht te worden door de duivel. En nadat Hij 40 dagen en 40 nachten gevast heeft, had Hij honger. Hij was en is het offer voor uw en mijn zonden.
Ik hoop dat je zelf je conclusie trekt of je wel of niet naar carnaval wilt. Ik zou in deze komende lijdenstijd wel andere dingen willen doen en aan mijn hoofd hebben uit liefde voor wat mijn Heiland voor mij deed en doet, dan carnaval vieren.
Ds. J. Hoekman,
Ark op Urk
Lees ook: 'Aswoensdagkruisje ontvangen'
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. Hoekman
- Geboortedatum:27-01-1962
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Urk
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
ik deed om mijn e zonden,Hem al die jammeren aan!
petje af voor deze ds. hoekman, hij had niet eens hoeven antwoorden om zo,n vraag
Volledig eens met de dominee en Juni.
Maar, er zijn ook mooie kanten, er zijn ook genoeg mooie optreden. Denk aan de sleuteloverdracht in Maastricht, de optocht in Maastricht en Sittard en Beppie Kraft.
Carnaval vieren hoeft niet ordinair te zijn, en veel mensen willen juist niet veel drinken. Daarom zijn er dit jaar in Maastricht ook alcoholvrje tenten.
Ik zou zeggen, geniet van carnaval, maar hou je niet op aan die zuippartijen en ordinarie optredens, er zijn genoeg andere dingen.
Ik kom zelf uit Zuid-Limburg en vier geen carnaval, sterker nog, ik heb er een hekel aan, maar ik vind niet dat de hele carnaval per definitie slecht is.
Een paar tentjes alcoholvrij maken, daar wordt dit zotte feest echt niet christelijk van.
Ik probeer nou juist duidelijk te maken dat het ook fatsoenlijk kan.
Je kunt ook onbeschonken genieten van de optocht in Maastricht of naar de sleuteloverdracht kijken.
Verder vind ik de Bronk ook een grote zuippartij.
Mocht u nog vragen hebben of met mij willen discussiëren, vraag dan mijn mailadres maar op bij de redactie.