Persoonlijkheidstoornis en bekering
Ds. K. van den Geest | 1 reactie | 24-12-2013| 11:38
Vraag
Kan iemand met een antisociale persoonlijkheidstoornis tot bekering komen?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
De antisociale persoonlijkheidsstoornis wordt op Wikipedia als volgt beschreven: "Het DSM-IV definieert de antisociale persoonlijkheidsstoornis als een pervasief patroon van veronachtzaming en schending van de rechten van anderen dat zich openbaart vanaf het zestiende levensjaar. De stoornis kan worden gediagnosticeerd als sprake is van drie of meer van de volgende gevallen:
-De persoon past zich niet aan aan de sociale normen met betrekking tot wettig gedrag, wat blijkt uit het verrichten van handelingen die tot arrestatie (kunnen) leiden.
-De persoon maakt gebruik van misleiding, wat zich uit in herhaaldelijk liegen, gebruik van aliassen of het oplichten van anderen voor persoonlijk voordeel of plezier.
-De persoon is impulsief en maakt geen plannen voor de toekomst.
-De persoon is snel geïrriteerd en agressief, wat zich uit in regelmatig fysiek geweld.
-De persoon is roekeloos en veronachtzaamt de veiligheid van zichzelf en anderen.
-De persoon is doorlopend onverantwoordelijk, wat zich uit in een aanhoudend onvermogen om een stabiel werkgedrag te vormen of financiële verplichtingen af te handelen.
-De persoon toont geen berouw of spijt en is onverschillig als hij anderen heeft geschaad, verwond of mishandeld of van hen heeft gestolen."
Deze kenmerken laten zien, dat wat we in geloofstermen 'onbekeerlijkheid' zouden noemen bij deze stoornis aanwezig is. Echter, in het algemeen is het moeilijk om te onderscheiden tussen verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheidsbesef. Of anders gezegd: als iemand niet beseft dat hij/zij verantwoordelijk is voor zijn daden, is hij/zij dan niet langer verantwoordelijk te stellen? Dat ligt complex, we kunnen dit ook benoemen in verband met ander psychotisch gedrag.
Dus blijft de persoon in kwestie verantwoordelijk. Wel zal de ziekte of stoornis tegelijk barmhartigheid vereisen van de omgeving. En juist vanuit dat gezichtspunt zou ik zeggen: de barmhartigheid van de Heere is zo groot, daar moeten wij nooit te klein of te menselijk van denken! Bij Hem is veel vergeving (Psalm 130)! Meer dan bij mensen! Laat het oordeel aan Hem! Bid om zijn ontferming. Omring de persoon met Christus´ liefde. Dat is ‘alles’ wat wij kunnen doen. Maar dat ‘alles’ is juist veel (Jak. 5:16)!
Ds. K. van den Geest
Dit artikel is beantwoord door
Ds. K. van den Geest
- Geboortedatum:12-10-1957
- Kerkelijke gezindte:Nederlandse Gereformeerde Kerken
- Woon/standplaats:Deventer
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Bij iedereen is de bekering weer anders. Bij iemand die goed kan begrijpen hoe alles moet op de hierboven geschreven gebieden zal het dus anders gaan dan bij iemand die dat niet of minder kan begrijpen. Laat je hierdoor dus niet ontmoedigen. ''God is machtig dus zal Hij door onderwijzing hen die dwalen brengen in het rechte spoor''.
Hij onderwijst. Bid dan om de Heilige Geest. Mensen verschillen in karakter en God werkt ook bij mensen met een karakter dat wat anders is dan bij andere mensen.