Beginnen met oudvaders
Ds. C. den Boer | 5 reacties | 19-11-2013| 09:49
Vraag
Vaak hoor ik dat de jongeren van tegenwoordig te weinig (godsdienstige) kennis hebben en meer zouden moeten lezen, bijvoorbeeld oudvaders. Telkens probeer ik dat dan te gaan doen, maar ik haak al snel af omdat ik gewoon niet weet waar ik moet beginnen. Kunt u misschien enkele boeken noemen die raadzaam zijn om mee te beginnen, of is er misschien ergens een overzicht van?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste vraagstel(st)ler,
Ik vind je vraag heel fijn. Misschien kan je het beste een boekwinkel binnenstappen en daar je vraag stellen. Maar dat moet dan wel een boekwinkel zijn waar boeken uit de tijd van de Nadere Reformatie voorradig zijn. Ik denk aan boekhandel Coster in Barneveld. Maar ik weet natuurlijk niet, waar je precies woont. Mijn eerste advies is: Begin met het lezen van het bekende boek van John Bunyan, “De christenreis naar de eeuwigheid”. Daar zijn ook uitgaven voor jongeren over verschenen en ik zelf heb er ook een verklaring van geschreven (C.den Boer, “Een vreemd'ling hier beneen”, gedachten over Bunyans Christenreis; uitgave De Banier, 2004). Verder denk ik aan “De Redelijke Godsdienst” van Wilh. a Brakel (een soort dogmatiek waaruit ook vandaag nog veel te leren is); wel wat moeilijk misschien (gebruik dan een uitgave met hedendaags taalgebruik). Het beste is misschien: een dagboek van Mc. Cheyne (een Engelse 'oudvader' die heel leerzaam, eenvoudig en inspirerend schrijft); voor elke dag een meditatie.
Veel zegen toegewenst bij het lezen,
Ds. C. den Boer (Barneveld)
Dit artikel is beantwoord door
Ds. C. den Boer
- Geboortedatum:20-04-1931
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Barneveld
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dominee den Boer is op 11 juni 2019 overleden.
Website: dsdenboer.refoweb.nl
Lees ook: 'Digitale levenswerk ds. C. den Boer afgerond' & 'Ds. C. den Boer overleden'
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Goede en 'makkelijke' oudvaders zijn.
Thomas Boston - bijv. 'Om de uitnemendheid van Christus', iets moeilijker 'De viervoudige staat', maar goed te volgen.
Matthew Meade - 'Jong onder het juk van Christus' (een echte aanrader!) of 'De bijna-Christen ontdekt'
Hellenbroek is een redelijk gemakkelijke Nederlandse oudvader, evenals Smytegelt en Brakel. ook het boek 'De bekering' van Th. van der Groe is goed te volgen.
De spiegel wordt je daarin goed voorgehouden!
En als een boek niet keer op keer naar de Bijbel verwijst en opbouwt vanuit de Bijbel, kan je het weggooien, dan is het niet meer dan de mening van de schrijver.
Of "de fransman van Geneve" of "Van geslacht tot geslacht" (van ds. Meeuse).