Preken van de drie stukken

Ds. W. van Vlastuin | 5 reacties | 20-06-2013| 09:43

Vraag

Aan dominee W. van Vlastuin. U mag lesgeven op het Hersteld Hervormd Seminarie aan de VU. Ik behoor zelf tot een van de vacante gemeenten van dit kerkverband. Ik las hier op Refoweb een vraag met betrekking tot een curatorium. Ik begreep uit uw antwoord dat dit in onze kerk niet zo werkt. Nu heb ik een andere vraag dan deze vraagsteller, maar het heeft er wel mee te maken. Hoe komt het dat er binnen de HHK zo'n enorm leerverschil is, zoals vroeger ook bij de Nederlandse Hervormde Kerk? Ik snap dat het lastig is om één duidelijk geluid te geven, maar ik merk tussen sommige predikanten en kandidaten zo'n enorm verschil dat ik het best apart vindt dat sommigen tot de HHK behoren. Predikanten van de PKN zijn soms 'behoudender' dan de gemiddelde HHK-dominee. Een aantal HHK-dominees zou zo bij een evangelische gemeente kunnen preken. Ze laten de "ellende" weg uit hun boodschap, terwijl we toch allemaal erkennen dat er drie stukken gepreekt moeten worden: ellende, verlossing en dankbaarheid; twee wegen en één Naam! Waarom ontbreekt dit? Worden de preken van de kandidaten niet gehoord of gecontroleerd? Kunt u mij duidelijkheid geven?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vraagsteller,
 
In belijdenisgeschriften wordt aangegeven hoe we de Bijbel moeten verstaan en hoe we het Woord van God dienen uit te leggen. De drie stukken van ellende, verlossing en dankbaarheid geven een wezenlijk kader voor de prediking aan. Als deze drie stukken niet functioneren, kan het geen bijbelse prediking worden genoemd. Het is zaak dat voorgangers de scherpte van de wet, de ruimte van het evangelie en het wandelen in de weg van God laten doorklinken. Dan kan best de ene preek meer wet bevatten en een andere preek meer evangelie, maar in het geheel dienen deze diepe grondtonen aan de orde te komen. Een evangelie zonder wet is geen evangelie en een wet zonder evangelie is geen wet. Daarom leggen we er in de opleiding nadruk op dat deze drie stukken dienen te functioneren. Er wordt met studenten ook gepraat over hun prediking en ook de commissie toelating toetst de preken op het bijbelse gehalte. Kortom, als kerk zijn we aanspreekbaar op het functioneren van de drie stukken.
 
Hartelijke groet,
Ds. W. van Vlastuin

Lees meer artikelen over:

Hersteld Hervormde Kerk (HHK)preek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Vlastuin

  • Geboortedatum:
    06-03-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Wezep
  • Status:
    Inactief
79 artikelen
Ds. W. van Vlastuin

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
dikkedina
20-06-2013 / 10:06
ik begrijp wel wat er bedoelt wordt met de 3 stukken. Ik heb het idee dat er bij ons (hhk) de nadruk wordt gelegd op de ellende en inderdaad zonder ellende heb je ook geen verlossing nodig maar; Wanneer is je ellende dan groot genoeg om de verlossing op je zelf toe te passen. Ik hoorde bv een predikant zeggen: Je ellende moet zo groot zijn dat je het rechtvaardig vindt dat God jouw voorbij gaat. Ik wil dat niet! Ik wil niet dat God mij voorbij gaat. Zonder Jezus kan ik niet sterven. Met al die zonden die ik gedaan heb kan ik niet voor God verschijnen!
Ik begrijp niet wat de dominee daar precies mee bedoelt. Het is toch een wonder dat God een verlossingsplan had terwijl wij bewust tegen Hem gezondigd hebben? Dan mag je dat toch ook voor jezelf toepassen?
rian2
20-06-2013 / 10:28
Ha dikkedina,'
We hoeven niet te meten hoe we onze ellende voelen...
Als je Hem leert kennen, leer je ook wie je bent.
Hij zo vol van liefde, goedheid en ik kan alleen maar zondigen en tegenwerken.
Ik denk dat de dominee bedoeld; dat je Zijn genade niet verdient hebt en dat het recht is, als Hij ons voor eeuwig voorbij zal gaan.
Dat betekent niet dat je dat wilt dat Hij je voorbijgaat, nee buiten Hem geen vergeving/vernieuwing.
Ik ben Zijn genade niet waard en heb het niet verdient....maar Jezus zoekt juist zondaren.

Verder zie ik ook veel verschil in de HHK per gemeente/dominee.
Tja er zijn bondsgemeentes en gekrookte riet gemeente HHk geworden...
Die 2 zijn nogal wat verschillend...
Ruth2
21-06-2013 / 19:22
Ik weet precies wat je bedoelt met de verschillen in de hhk, ik zit zelf in een "linkse" hhk en dat is idd, de dag en de nacht verschil met een "rechste" hhk gemeente!
meiske
22-06-2013 / 21:02
Dit 'probleem' speelt dus niet alleen in de gg. I'm wondered
moedervan2
26-06-2013 / 14:04
Als de Heere in je leven komt, zal Hij zeker ook een stukje van jezelf laten zien. Maar hoeveel dat is, dat bepaalt God zelf. De één gaat er diep aan onderdoor en ziet bijna geen licht meer. De ander wordt met koorden van liefde getrokken en ziet pas na zijn bekering een stukje ellende. God is daar vrij is. En je eigen ellende voelen is GEEN voorwaarde om tot Hem te komen. Er staat in de Bijbel: "En allen die Zijn Naam zullen aanroepen, die zullen zalig worden!" Er staat niet: "Alles die hun ellende voelen en Hem aanroepen.." Als jij de noodzaak ervaart om Hem aan te roepen, dan mag je Hem ook aanroepen. Met of zonder ervaring van ellende. We hoeven ook niet alles te voelen. We moeten het geloven. Veel mensen wachten op het juiste gevoel... God gaat vaak buiten ons gevoel om. We moeten ook gehoorzaam worden aan Zijn oproepen. We horen elke zondag hoe het er voor staat. We zijn stervende. Als de dokter zegt dat je dodelijk ziek bent, al voel je je nog heel gezond, dan weet ik zeker dat je dat heus niet ontkent en graag medicijnen zult innenem. Zo kan het ook gaan in de bekering.
Wordt gehoorzaam aan het Woord en God zal zeker komen met Zijn Geest en je ook de ervaring zal gaan geven.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Op dit moment heb ik een moeilijke tijd. Dan word ik vaak aangevallen met de gedachte: wat is nu groter, je schuld voor God of je verdriet over het tijdelijke? Dan kom ik hier niet uit. En voel ik me moedeloos; dat het bij mij dus niets is.

Op dit moment heb ik een moeilijke tijd. Dan word ik vaak aangevallen met de gedachte: wat is nu groter, je schuld voor God of je verdriet over het tijdelijke? Dan kom ik hier niet uit. En voel ik me ...
Geen reacties
20-06-2008

Ontstaan lesbische gevoelens

Hoe ontstaan bij een meisje lesbische gevoelens?
Geen reacties
20-06-2005

Verschillende doopvisies binnen een kerkverband

Ik ben belijdend lid van de Gereformeerde Gemeente, een gemeente waar de rijkdom van het verbond (door God aan ons getoond in de doop) duidelijk naar voren wordt gebracht. Nu hoor en lees ik regelmati...
Geen reacties
20-06-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering