Preken van de drie stukken
Ds. W. van Vlastuin | 5 reacties | 20-06-2013| 09:43
Vraag
Aan dominee W. van Vlastuin. U mag lesgeven op het Hersteld Hervormd Seminarie aan de VU. Ik behoor zelf tot een van de vacante gemeenten van dit kerkverband. Ik las hier op Refoweb een vraag met betrekking tot een curatorium. Ik begreep uit uw antwoord dat dit in onze kerk niet zo werkt. Nu heb ik een andere vraag dan deze vraagsteller, maar het heeft er wel mee te maken. Hoe komt het dat er binnen de HHK zo'n enorm leerverschil is, zoals vroeger ook bij de Nederlandse Hervormde Kerk? Ik snap dat het lastig is om één duidelijk geluid te geven, maar ik merk tussen sommige predikanten en kandidaten zo'n enorm verschil dat ik het best apart vindt dat sommigen tot de HHK behoren. Predikanten van de PKN zijn soms 'behoudender' dan de gemiddelde HHK-dominee. Een aantal HHK-dominees zou zo bij een evangelische gemeente kunnen preken. Ze laten de "ellende" weg uit hun boodschap, terwijl we toch allemaal erkennen dat er drie stukken gepreekt moeten worden: ellende, verlossing en dankbaarheid; twee wegen en één Naam! Waarom ontbreekt dit? Worden de preken van de kandidaten niet gehoord of gecontroleerd? Kunt u mij duidelijkheid geven?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste vraagsteller,
In belijdenisgeschriften wordt aangegeven hoe we de Bijbel moeten verstaan en hoe we het Woord van God dienen uit te leggen. De drie stukken van ellende, verlossing en dankbaarheid geven een wezenlijk kader voor de prediking aan. Als deze drie stukken niet functioneren, kan het geen bijbelse prediking worden genoemd. Het is zaak dat voorgangers de scherpte van de wet, de ruimte van het evangelie en het wandelen in de weg van God laten doorklinken. Dan kan best de ene preek meer wet bevatten en een andere preek meer evangelie, maar in het geheel dienen deze diepe grondtonen aan de orde te komen. Een evangelie zonder wet is geen evangelie en een wet zonder evangelie is geen wet. Daarom leggen we er in de opleiding nadruk op dat deze drie stukken dienen te functioneren. Er wordt met studenten ook gepraat over hun prediking en ook de commissie toelating toetst de preken op het bijbelse gehalte. Kortom, als kerk zijn we aanspreekbaar op het functioneren van de drie stukken.
Hartelijke groet,
Ds. W. van Vlastuin
Dit artikel is beantwoord door
Ds. W. van Vlastuin
- Geboortedatum:06-03-1963
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Wezep
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik begrijp niet wat de dominee daar precies mee bedoelt. Het is toch een wonder dat God een verlossingsplan had terwijl wij bewust tegen Hem gezondigd hebben? Dan mag je dat toch ook voor jezelf toepassen?
We hoeven niet te meten hoe we onze ellende voelen...
Als je Hem leert kennen, leer je ook wie je bent.
Hij zo vol van liefde, goedheid en ik kan alleen maar zondigen en tegenwerken.
Ik denk dat de dominee bedoeld; dat je Zijn genade niet verdient hebt en dat het recht is, als Hij ons voor eeuwig voorbij zal gaan.
Dat betekent niet dat je dat wilt dat Hij je voorbijgaat, nee buiten Hem geen vergeving/vernieuwing.
Ik ben Zijn genade niet waard en heb het niet verdient....maar Jezus zoekt juist zondaren.
Verder zie ik ook veel verschil in de HHK per gemeente/dominee.
Tja er zijn bondsgemeentes en gekrookte riet gemeente HHk geworden...
Die 2 zijn nogal wat verschillend...
Wordt gehoorzaam aan het Woord en God zal zeker komen met Zijn Geest en je ook de ervaring zal gaan geven.