In andere kerk trouwen

Ds. R. W. van Mourik | 16 reacties | 06-05-2013| 10:15

Vraag

Stel dat je later wilt gaan trouwen en je bent officieel HHK en Ger. Gem., mag je dan ook in de PKN trouwen? Niet omdat je je later bij die kerk gaat aansluiten, maar omdat je een persoonlijke band hebt met een dominee?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Op zich is het wat vreemd om je huwelijk door een predikant te laten inzegenen die niet tot je eigen kerk behoort. Nu ligt het bij jullie nog ingewikkelder omdat jullie allebei tot een andere kerk behoren. Er zal toch wel een keuze gemaakt worden tot welke kerk jullie willen behoren als je samen getrouwd bent. Allebei je eigen kerk aanhouden is niet aan te bevelen. Mochten jullie je huwelijk willen laten inzegenen door een predikant uit de PKN, dan moet je met hem contact zoeken en dat vragen. Hij zal wel willen weten onder welke verantwoordelijkheid deze huwelijksdienst zal vallen. Dat kan zijn eigen kerkenraad zijn, maar ook van één jullie kerken waar je bij hoort. Het is de vraag of de predikant een dienst mag leiden met zijn kerkenraad, terwijl jullie geen lid zijn en/of worden van de PKN. Daarnaast zullen de kerkenraden van jullie beide kerken niet zo snel bereid zijn om de predikant uit de PKN in hun kerk te laten voorgaan. Het is een lastige puzzel. Ik hoop dat jullie eruit komen.

Ds. R. W. van Mourik, Elburg

Lees meer artikelen over:

predikanttrouwdiensttrouwen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. R. W. van Mourik

  • Geboortedatum:
    07-02-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Alblasserdam
  • Status:
    Actief
139 artikelen
Ds. R. W. van Mourik

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
16 reacties
Catherine
06-05-2013 / 11:37
Mijn oudste zus wilde graag vanuit onze eigen oude kerk trouwen, maar ze zou vanwege haar huwelijk , overgaan naar een andere kerkelijke gemeente. Deze ds, (dus van haar a.s. man) leidde, met toestemming van onze k.r., de trouwdienst. Het kan, als het een speciale reden heeft.
Maar of "speciale band" hieronder valt, weet ik niet.
Alexander91
06-05-2013 / 12:23
Hehe, hoe moeilijk wil je het hebben :P. Ik vraag me af hoe je een persoonlijke band kunt hebben met een PKN dominee als je in de GG of HHK zit. Moet bijna wel een familielid of vriend zijn dan?

Ik zou eigenlijk de dienst geleid laten worden door de predikant van de kerk waar jullie je gaan aansluiten. En als de predikant wat minder geschikt is, dan een andere predikant uit dat kerkverband die jullie wel aan staat.
Maar ja, HHK is eigenlijk ook PKN. Ik gok dat de PKN predikant een gereformeerde bonder is, en dan is er geen verschil met de HHK en lijkt het mij dat er geen probleem zal zijn.
Linc
06-05-2013 / 14:22
Het was makkelijker geweest als er in NL één kerk was geweest. Dan waren ook deze problemen er niet geweest. :)

@Alexander91
Je kan natuurlijk ook al een band met die dominee hebben gehad voor de scheuring, en die is niet over gegaan. Dan kan je natuurlijk als dominee en als (vul zelf maar een naam in) in een andere kerk zitten.
Ik denk dat je niet te hard moet zeggen dat HHK ook PKN is, want er zit natuurlijk wel verschil in. Zelf ben ik geen lid van één van die kerken, maar in mijn omgeving zijn er veel HHK-ers en PKN-ers. Als je die over één kam gaat scheren zijn ze toch niet allemaal even blij ;-)
mluther
06-05-2013 / 16:18
Altijd weer triest om zulke dingen te lezen. Wat heeft de kerkelijke verdeeldheid veel problemen veroorzaakt. Een dominee is toch een dominee, ongeacht welk kerkverband. Als het goed is ben je als dominee, van Gods wege geroepen om dit te worden. Persoonlijk zie ik er geen bezwaar in, om een dominee, waarmee je een persoonlijke band hebt, voor te laten gaan in je eigen kerkverband. Temeer daar het ook een geroepen knecht is. Er worden toch ook bijv. regelmatig GBS diensten (weet zo gauw geen ander voorbeeld) gehouden, waarbij een dominee van buiten het kerkverband voorgaat?

Persoonlijk zou ik, als het zo belangrijk is, zelfs nog wel lid worden ervoor bij de PKN. Ik bedoel dan, niet voor altijd, maar enkel voor het huwelijk. Wellicht dat als je dit doet, de kerkenraden van de gemeenten waartoe jullie behoren, ook aan het denken zet.
rotterdam
06-05-2013 / 17:34
Wat maken wij het leven van onze (jonge) mensen toch moeilijk.
Zelfs over een huwelijksinzegening is er kerkelijk gemor.
De regeltjes zijn kennelijk belangrijker dan het geluk en een mooie dag voor twee mensen.
En waarom ? Het kerkelijk huwelijk is bij ons Protestanten geen sacrament dus waar praten we over ?
Een zegen vragen over het huwelijk van twee mensen.
Zeker als het hier HHK versus PKN betreft, misschien waren deze mensen vroeger wel hervormd, zijn zij of de ouders overgegaan naar HHK en hun "oude" Hervormde dominee naar de PKN.
Maar, vraagsteller of -ster, in de praktijk geef ik je weinig kans in de HHK of GG, die laten waarschijnlijk geen PKNér toe. De beste kans heb je bij de PKN.
mluther
07-05-2013 / 02:00
@rotterdam Helemaal mee eens. In principe is het volgens mij niet eens nodig om je huwelijk kerkelijk in te zegenen. Als je in het gemeentehuis, ja hebt gezegd, ben je voor de wet getrouwd en dus ook voor de kerk. In o.a. Amerika is dat anders, daar is een pastor automatisch ook ambtenaar. Overigens haast ik me erbij te zeggen, dat ik hiermee niet zeg je dat je het huwelijk niet kerkelijk moet inzegenen.
Gouwenaar
07-05-2013 / 08:43
Mijn persoonlijke ervaring (wij zijn na ons trouwen in "mijn" kerkverband gaan kerken, maar de huwelijksdienst is geleid door de predikant van haar "oude kerk") is er goed over te praten.
De kerkenraad was van "haar oude kerk", maar ik heb bijzonder veel leden van "mijn" kerkenraad in de kerk gezien.

We konden de reden goed uitleggen, en hebben werkelijk van niemand onbegrip te verwerken gekregen.
Gooi het open met je kerkenraad. Als jij kunt uitleggen waarom zul je je nog verbazen over de reacties!
Alexander91
07-05-2013 / 09:17
@Linc, Er zit misschien verschil tussen HHK en PKN, maar ik scheer ze graag over een kam. Uiteindelijk kunnen wij niet scheiden waar God geen onderscheid in maakt :-) (geloofsuitspraak). De een kan een ingewand (meer denkers of doorkneders van het Woord, gegeven door het Hoofd) zijn, de ander een hand (een doener; uiting geving van het geloof, gegeven door het Hoofd), maar beide zijn ze van een en hetzelfde lichaam.
Misschien is het juist wel goed dat ze niet blij zijn als ze over een kam geschoren worden, omdat dat misschien wel tot nadenken stelt. We hoeven niet allemaal dezelfde theologische theorie aan te hangen om toch een lichaam te zijn. Zolang het Hoofd maar Diezelfde is, ons Fundament.


@Rotterdam, je overdrijft een beetje, met het kerkelijk gemor. Bij alles wat we doen, mogen toch wel de Bijbel ernaast leggen en bekijken wat de beste weg is, en waarom we bepaalde wegen willen gaan? En tja, dat gaat wel op een menselijke manier :P. Een kerkdienst is ook geen sacrament, dus waarom laat de GG daar geen PKN predikant toe? En waarom alleen bij sacramenten?
rotterdam
07-05-2013 / 11:27
@Alexander91 ; gemor is in dit geval een understatement.
De bijbel zegt "waar twee of drie in Mijn Naam vergaderd zijn......................"
Het gaat hier uitsluitend om kerkelijke regels.
De vraag waarom de GG geen PKN predikant toelaat kan ik niet beantwoorden, wellicht dat een lid van deze kerk dat wel kan. Ik heb werkelijk geen idee.
katlheen
07-05-2013 / 15:14
@alexander 91: de Bijbel ernaast leggen en bekijken wat de beste weg is....En wat zegt de Bijbel dan over al die kerkscheuringen? Wat zegt de Bijbel over menselijke institutionele regeltjes daar waar de Liefde zou moeten zijn? Notabene een huwelijksinzegening. Triest als je zo je huwelijk zou moeten beginnen.
Alexander91
07-05-2013 / 16:00
@kathleen, Je overdrijft hier een beetje. Heb ik die scheuringen op mijn geweten? Nee toch? Of ergens wel misschien? Ik heb ze in elk geval niet uitgevoerd, en liefst zou ik het terugdraaien. Maar we kunnen hier nu wel doen alsof die scheuringen er niet zijn omdat het verkeerd is, maar de realiteit is anders. Wat stel je voor: eerst even de scheuringen oplossen, en dan het huwelijk sluiten?
En als die huwelijksdag eenmaal daar is, dan hebben weinig trouwparen last van de scheuringen. Het is wat voor een probleem je er zelf van maakt.
Laten we het bij het onderwerp houden, en niet kerkscheuringen etc erbij betrekken, dan maak je er helemaal een heisa van...
Autumn
07-05-2013 / 16:05
Wij zijn getrouwd in een PKN-gebouw omdat we in die buurt trouwden. De voorganger was een vriend uit de evangelische gemeente, de ouderling een van het gebouw waar we trouwden incl diaken, de trouwbijbel werd overhandigd door een ouderling uit een andere PKN-gemeente waar we banden mee hadden en de band van de muziek kwam uit weer een andere kerk. Het was een prachtige dienst op deze manier. We hadden alles van tevoren goed overlegd en daardoor was het mogelijk om bepaalde personen te kiezen voor bepaalde functies van onze trouwdienst. (ook doordat we nog geen eigen gemeente hadden d.m.v. verhuizing hebben we deze keuze gemaakt) Door gesprek is veel mogelijk!
rotterdam
07-05-2013 / 17:29
@Alexander91 - Waarom deze berusting ? Waarom zouden we ons schikken in kerkscheuringen die nooit hadden mogen gebeuren. Ben ik niet gewend van jou.
Katlheen heeft gelijk - het is triest - in en in triest.
Lees het verhaal van Autumn ; zo kan het dus ook.
Alexander91
07-05-2013 / 19:08
@Rotterdam; ik berust er niet in hoor :P, maar voor deze vraag is het nogal een zijstap om over kerkscheuringen te gaan praten. Kerkscheuringen staan het missionaire werk enorm in de weg. Misschien is een dergelijk probleem als deze inderdaad wel een mooie gelegenheid om mensen uit verschillende kerken met elkaar in gesprek te brengen. Vaak blijken er meer overeenkomsten te zijn dan de verschillen die we juist enorm uitvergroten.
katlheen
09-05-2013 / 10:56
@Alexander91: het gaat me nu niet inhoudelijk om kerkscheuringen (je kent het wel, 3 protestanten bij elkaar is een scheuring), maar om het feit dat we door die kerkscheuringen zoveel moeite moeten doen om een feestelijke bijeenkomst te kunnen houden. Ik heb van dichtbij gezien hoe diverse activiteiten tot eer en lof van God, de grond in werden geboord omdat ze niet van de juiste kerkelijke gezindte waren.
kareljansen
16-05-2013 / 15:17
Veel discussie over kerkmuren, weinig begrip voor keuzes.
Als de vragenstellers inderdaad belijdend lid zijn van de HHK en de GG betekent dit dat zij beide ooit een bewuste keuze hebben gemaakt om lid te worden van die gemeente.
Na het huwelijk zal men samen naar 1 kerk gaan. Iemand zal dus een andere kerkkeuze moeten gaan maken. Wellicht dat jullie daar al uit zijn. Alweer een bewuste keuze dus.
Als deze keuzes bewust zijn en weldoordacht, waarom deze dan ook niet op je huwelijksdag bevestigen door voluit te kiezen?
Ik begrijp dat er een goede band is met een PKN dominee. Toch is dat niet het kerkverband waar jullie voor gekozen hebben.

Is er niet een manier te vinden om voluit voor je keuzes te staan, en tegelijkertijd uiting te geven aan jullie verbondenheid met deze dominee? Er zijn diverse rollen of situaties denkbaar op een trouwdag waar de Bijbel open gaat en er uit het woord van God wordt gesproken. Niet in de eerste instantie om mensen te plezieren of keuzes te bevestigen, maar tot heil van onze ziel, en tot eer van Hem.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Al een tijd heb ik zo'n last van onwerkelijke gedachten, alsof alles wat met de Heere en Zijn Woord te maken heeft niet waar is (...)

Al een tijd heb ik zo'n last van onwerkelijke gedachten, alsof alles wat met de Heere en Zijn Woord te maken heeft niet waar is. Dan is het of ik tegen een muur oploop als ik lees en bid. Ik wil absol...
Geen reacties
06-05-2006

Naar een remonstrantse kerk gaan

Is het zonde om naar een remonstrantse kerk te gaan? Ik begrijp dat vrouwen daar voorgaan en ze de bijbel niet als leidraad nemen.
Geen reacties
06-05-2004

Paulus en onthouding

Paulus schrijft, dat wie zich niet kan onthouden, moet trouwen. Maar hoe weet je dat je je niet kunt onthouden zonder al seks gehad te hebben? Kom je daar soms achter door zelfbevrediging? En hoe wist...
Geen reacties
06-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering