In andere kerk trouwen
Ds. R. W. van Mourik | 16 reacties | 06-05-2013| 10:15
Vraag
Stel dat je later wilt gaan trouwen en je bent officieel HHK en Ger. Gem., mag je dan ook in de PKN trouwen? Niet omdat je je later bij die kerk gaat aansluiten, maar omdat je een persoonlijke band hebt met een dominee?
Antwoord
Op zich is het wat vreemd om je huwelijk door een predikant te laten inzegenen die niet tot je eigen kerk behoort. Nu ligt het bij jullie nog ingewikkelder omdat jullie allebei tot een andere kerk behoren. Er zal toch wel een keuze gemaakt worden tot welke kerk jullie willen behoren als je samen getrouwd bent. Allebei je eigen kerk aanhouden is niet aan te bevelen. Mochten jullie je huwelijk willen laten inzegenen door een predikant uit de PKN, dan moet je met hem contact zoeken en dat vragen. Hij zal wel willen weten onder welke verantwoordelijkheid deze huwelijksdienst zal vallen. Dat kan zijn eigen kerkenraad zijn, maar ook van één jullie kerken waar je bij hoort. Het is de vraag of de predikant een dienst mag leiden met zijn kerkenraad, terwijl jullie geen lid zijn en/of worden van de PKN. Daarnaast zullen de kerkenraden van jullie beide kerken niet zo snel bereid zijn om de predikant uit de PKN in hun kerk te laten voorgaan. Het is een lastige puzzel. Ik hoop dat jullie eruit komen.
Ds. R. W. van Mourik, Elburg
Dit artikel is beantwoord door
Ds. R. W. van Mourik
- Geboortedatum:07-02-1958
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Alblasserdam
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Maar of "speciale band" hieronder valt, weet ik niet.
Ik zou eigenlijk de dienst geleid laten worden door de predikant van de kerk waar jullie je gaan aansluiten. En als de predikant wat minder geschikt is, dan een andere predikant uit dat kerkverband die jullie wel aan staat.
Maar ja, HHK is eigenlijk ook PKN. Ik gok dat de PKN predikant een gereformeerde bonder is, en dan is er geen verschil met de HHK en lijkt het mij dat er geen probleem zal zijn.
@Alexander91
Je kan natuurlijk ook al een band met die dominee hebben gehad voor de scheuring, en die is niet over gegaan. Dan kan je natuurlijk als dominee en als (vul zelf maar een naam in) in een andere kerk zitten.
Ik denk dat je niet te hard moet zeggen dat HHK ook PKN is, want er zit natuurlijk wel verschil in. Zelf ben ik geen lid van één van die kerken, maar in mijn omgeving zijn er veel HHK-ers en PKN-ers. Als je die over één kam gaat scheren zijn ze toch niet allemaal even blij ;-)
Persoonlijk zou ik, als het zo belangrijk is, zelfs nog wel lid worden ervoor bij de PKN. Ik bedoel dan, niet voor altijd, maar enkel voor het huwelijk. Wellicht dat als je dit doet, de kerkenraden van de gemeenten waartoe jullie behoren, ook aan het denken zet.
Zelfs over een huwelijksinzegening is er kerkelijk gemor.
De regeltjes zijn kennelijk belangrijker dan het geluk en een mooie dag voor twee mensen.
En waarom ? Het kerkelijk huwelijk is bij ons Protestanten geen sacrament dus waar praten we over ?
Een zegen vragen over het huwelijk van twee mensen.
Zeker als het hier HHK versus PKN betreft, misschien waren deze mensen vroeger wel hervormd, zijn zij of de ouders overgegaan naar HHK en hun "oude" Hervormde dominee naar de PKN.
Maar, vraagsteller of -ster, in de praktijk geef ik je weinig kans in de HHK of GG, die laten waarschijnlijk geen PKNér toe. De beste kans heb je bij de PKN.
De kerkenraad was van "haar oude kerk", maar ik heb bijzonder veel leden van "mijn" kerkenraad in de kerk gezien.
We konden de reden goed uitleggen, en hebben werkelijk van niemand onbegrip te verwerken gekregen.
Gooi het open met je kerkenraad. Als jij kunt uitleggen waarom zul je je nog verbazen over de reacties!
Misschien is het juist wel goed dat ze niet blij zijn als ze over een kam geschoren worden, omdat dat misschien wel tot nadenken stelt. We hoeven niet allemaal dezelfde theologische theorie aan te hangen om toch een lichaam te zijn. Zolang het Hoofd maar Diezelfde is, ons Fundament.
@Rotterdam, je overdrijft een beetje, met het kerkelijk gemor. Bij alles wat we doen, mogen toch wel de Bijbel ernaast leggen en bekijken wat de beste weg is, en waarom we bepaalde wegen willen gaan? En tja, dat gaat wel op een menselijke manier :P. Een kerkdienst is ook geen sacrament, dus waarom laat de GG daar geen PKN predikant toe? En waarom alleen bij sacramenten?
De bijbel zegt "waar twee of drie in Mijn Naam vergaderd zijn......................"
Het gaat hier uitsluitend om kerkelijke regels.
De vraag waarom de GG geen PKN predikant toelaat kan ik niet beantwoorden, wellicht dat een lid van deze kerk dat wel kan. Ik heb werkelijk geen idee.
En als die huwelijksdag eenmaal daar is, dan hebben weinig trouwparen last van de scheuringen. Het is wat voor een probleem je er zelf van maakt.
Laten we het bij het onderwerp houden, en niet kerkscheuringen etc erbij betrekken, dan maak je er helemaal een heisa van...
Katlheen heeft gelijk - het is triest - in en in triest.
Lees het verhaal van Autumn ; zo kan het dus ook.
Als de vragenstellers inderdaad belijdend lid zijn van de HHK en de GG betekent dit dat zij beide ooit een bewuste keuze hebben gemaakt om lid te worden van die gemeente.
Na het huwelijk zal men samen naar 1 kerk gaan. Iemand zal dus een andere kerkkeuze moeten gaan maken. Wellicht dat jullie daar al uit zijn. Alweer een bewuste keuze dus.
Als deze keuzes bewust zijn en weldoordacht, waarom deze dan ook niet op je huwelijksdag bevestigen door voluit te kiezen?
Ik begrijp dat er een goede band is met een PKN dominee. Toch is dat niet het kerkverband waar jullie voor gekozen hebben.
Is er niet een manier te vinden om voluit voor je keuzes te staan, en tegelijkertijd uiting te geven aan jullie verbondenheid met deze dominee? Er zijn diverse rollen of situaties denkbaar op een trouwdag waar de Bijbel open gaat en er uit het woord van God wordt gesproken. Niet in de eerste instantie om mensen te plezieren of keuzes te bevestigen, maar tot heil van onze ziel, en tot eer van Hem.