Biologisch eten
BSc J.H. Nijsink-Haase | 8 reacties | 16-04-2013| 09:53
Vraag
Wij zijn een jong gezin met drie kinderen. We hebben het afgelopen jaar ons eetpatroon veranderd. We proberen zo gezond mogelijk te eten en te drinken. Toch, als je met een kritische blik met je boodschappenwagentje door de supermarkt loopt en op etiketten leest wat er in het product zit, valt het vaak tegen en gaat het product nogal eens weer terug het vak in. Door bijvoorbeeld E-nummers die in het product zitten, of teveel suikers, of geen suikers maar wel zoetstoffen! Wij vonden het nog best wel een zoektocht naar wat echt eerlijk en gezond is. Uiteindelijk zijn we nu helemaal overgegaan op biologisch eten, samen met het eten uit een natuurwinkel en gedeeltelijk uit de supermarkt. Wij vinden biologisch eten ook veel lekkerder (bijvoorbeeld kippenvlees alleen al) en hebben er een goed gevoel bij dat het toch net iets beter is, onder meer door betere behandeling dan niet biologische spullen. Zouden jullie ons antwoord kunnen geven of biologisch eten inderdaad gezonder voor je is en of de producten ook echt een betere behandeling krijgen dan niet biologische producten? Zo ja, denkt u dat er ook steeds meer biologische producten gaan komen?
Antwoord
Bedankt voor uw vraag. U geeft aan dat u bewust biologisch bent gaan eten. Biologische producten moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo krijgen dieren bijvoorbeeld biologisch voer en diergeneesmiddelen mogen alleen gebruikt worden om ziekten te genezen. Er mag bijvoorbeeld niet preventief antibiotica worden gebruikt, dieren krijgen meer ruimte, boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en er wordt geen gebruik gemaakt van genetische modificatie. Wat dat betreft krijgen biologische producten of dieren die hiervoor worden gebruikt een betere behandeling. In de niet-biologische dierhouderij wordt vaak preventief antibiotica gegeven aan alle dieren, als één dier ziek is. Dit wordt gedaan om besmetting te voorkomen. Bacteriën kunnen daardoor resistent worden voor antibiotica. Mensen kunnen ook besmet raken met deze bacteriën en zijn dan zelf ook moeilijk te behandelen met antibiotica.
Doordat dieren in de biologische dierhouderij naar buiten kunnen, kunnen ze ook in contact komen met dieren uit de omgeving. Daardoor is de kans wel groter dat ze besmet worden met bacteriën zoals salmonella, of parasieten zoals toxoplasmose.
Voor de verwerking van biologische producten gelden ook bepaalde criteria. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische ingrediënten. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van toevoegingen. Deze worden alleen gebruikt als ze echt nodig zijn. Dit kunnen E-nummers zijn. In biologische producten zijn bepaalde E-nummers toegestaan. Veel mensen schrikken van E-nummers op het etiket, E-nummers hebben een negatieve klank. E-nummers zijn door de Europesche Unie goedgekeurde hulpstoffen en moeten aan bepaalde criteria voldoen. Bij biologische producten mogen natuurlijke E-nummers worden gebruikt. Zo wordt de gele kleurstof E100 uit geelwortel gehaald.
Biologische producten bevatten niet per definitie meer voedingsstoffen. De hoeveelheid vitamines in een voedingsmiddel hangt bijvoorbeeld ook weer af van het seizoen en hoe vers het product is. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar het complete voedingspatroon van iemand. Het is belangrijk om gevarieerd te eten met o.a. voldoende groente, fruit en volkorenproducten.
Of er meer biologische producten gaan komen durf ik niet met zekerheid te zeggen. De afgelopen jaren zijn er meer biologische producten op de markt gekomen en is ook de verkoop gestegen, het is mogelijk dat deze trend doorzet.
Hartelijke groeten,
Anneke Nijsink-Haase
Dit artikel is beantwoord door
BSc J.H. Nijsink-Haase
- Geboortedatum:07-03-1988
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Functie: Diëtist
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Zelf ben ik ook al een paar jaar bezig met bewuster en kritischer omgaan met levensmiddelen. Voor ons is het niet haalbaar om alles biologisch te kopen maar wel heel veel. En als je inderdaad kritisch naar veel supermarktproducten kijkt, kun je veel laten liggen.
Een hele tijd ben ik op dit vlak nogal fanatiek geweest; alles biologisch, geen E-nummers etc. Inmiddels heb ik veel meer gelezen over de gevolgen van biologisch geteeld voedsel en uit verschillende onderzoeken blijkt dat er geen bewijs is dat
Er is nog niet bewezen dat biologisch voedsel gezonder is. Van biologisch eieren is zelfs bekend dat deze vaak meer dioxine bevatten dan gewone eieren. Daarnaast heb ik in een onderzoek gelezen dat het niet haalbaar is om iedereen biologisch te laten eten omdat daar niet gevoeg grond voor beschikbaar is.
Nog steeds ben ik een groot voorstander van het consumeren van biologische voeding en voor eerlijke producten, toch ben ik daar nu wat genuanceerder in geworden. Er zitten niet alleen maar voordelen aan.
Op de vraag of biologische producten ook echt een betere behandeling krijgen, is m.i. niet een sluitend antwoord te geven. In principe zou alles wat biologisch heet inderdaad moeten voldoen aan de voorwaarden die daarvoor bestaan maar de realiteit is wel dat er ook met biologische producten dingen mis kunnen zijn. (producten die niet biologisch bleken te zijn etc.) Overal zijn misstanden en die zijn nooit volledig uit te sluiten, tenzij je alles zelf gaat verbouwen:)
Ten slotte nog iets wat me pas opviel: in de natuurwinkel kocht ik groente en toen ik thuis de verpakking bekeek, bleek het uit Egypte te komen. Persoonlijk probeer ik dat te vermijden. Het liefst eet ik alleen groenten en fruit waarvoor zo min mogelijk milieu wordt belast.
Concluderend wil ik aangeven dat ik het erg goed van jullie vind dat jullie er zo mee bezig zijn maar ik hoop dat jullie ook beseffen dat je het nooit 100% goed kunt doen.
Ik zie het voor me, een vliegtuig vol met spercieboontjes, fasten your seatbelts...
Maar goed, ook daar zijn veel misstanden in. De vraag is bijvoorbeeld in hoeverre fairtradeproducten dit daadwerkelijk zijn, of hoeveel procent daarvan en of je ervan kunt uitgaan dat je inderdaad een eerlijk product koopt. Helaas is niet alles uit te sluiten en heb je altijd je gezonde verstand nodig, met een flinke dosis realisme.
Concluderend: zoveel mogelijk groente en fruit probeer ik uit Nederland te krijgen maar producten die hier niet kunnen worden geproduceerd, koop ik alsnog biologisch en/of fairtrade. Maar als het gaat om sperziebonen of bijvoorbeeld komkommers die in de zomer in de schappen van bepaalde supermarkten liggen, die uit Spanje worden gehaald omdat dat goedkoper is, daar wil ik niet aan meedoen.
Ik hoop dat onze buurlanden jouw voorbeeld niet volgen en alleen eigen land producten kopen dat zou nl een giga werkloosheid veroorzaken in een exporterend land als nedeland