Eed bij kroning
Redactie Refoweb | 1 reactie | 15-04-2013| 08:52
Vraag
Ik heb een vraag voor iemand van een van de christelijke politieke partijen. Binnenkort wordt Willem-Alexander gekroond tot koning van ons land. Nu hoorde ik pas op de radio een interview met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. In dit interview gaf ze aan niet de eed aan de koning af te kunnen leggen. Een van de redenen was dat de Tweede Kamer verantwoording schuldig is aan de bevolking en niet aan het staatshoofd. De tweede reden die zij noemde was de volgende: Premier Rutte heeft aangegeven dat de eed geen gevolgen heeft in constitutionele zin. Dit houdt dus in dat de aanwezige parlementariërs een toneelstukje opvoeren. Nu moet ik toegeven dat ik me in haar mening kon vinden en een eed aan Willem-Alexander onmogelijk kan rijmen met vraag en antwoord 101 uit de Heidelbergse Catechismus, waar gesproken wordt over "vordert" of "eist" (afhankelijk van de vertaling), terwijl deze eed alleen een stukje folklore lijkt te zijn... Mijn vraag is dan ook met welke redenen de christelijke partijen deze eed wel afleggen. Voor de duidelijkheid: deze vraag is niet gesteld vanuit republikeins sentiment of een anti-monarchistische overtuiging.
Antwoord
Het afleggen van de eed is bepaald geen folklore en wat dat betreft sluiten we ons aan bij het artikel van oud-voorzitter van de Eerste Kamer, de heer Korthals Altes, die stelt dat het een wettelijke ambtsplicht is om de eed af te leggen.
De link naar zijn artikel stuur ik je bij deze ter informatie toe.
Met vriendelijke groet,
Janie de Jong, secr. SGP-fractie Tweede Kamer
Dit artikel is beantwoord door
Redactie Refoweb
Bijzonderheden:
Mailadres: vragen@refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik had hier nooit zo erg over nagedacht, maar kan me eerlijk gezegd in dezen meer vinden in Marianne Thieme dan in Frits Korthals Altes.