Onregelmatig menstrueren

drs. P. C. Hildering | Geen reacties | 11-03-2013| 08:08

Vraag

Ik ben een jonge vrouw van 19 jaar. Sinds mijn 12e heb ik mijn menstruaties en die blijven onregelmatig (met tussenpozen van zo'n 5 weken tot 2,5 maand). Een half jaar geleden leek mijn menstruatie iets regelmatiger te worden (4,5-6 weken), maar de laatste menstruatie kwam na 4 maanden. Ik gebruik geen medicijnen, ben niet aan het afvallen, heb geen overgewicht, er speelt geen of weinig stress, dus ik vraag me af of dit kwaad kan en wanneer ik hiermee naar de huisarts zou moeten gaan? Mijn menstruatie duurt vaak 6 dagen en alleen de eerste 2 dagen heb ik normaal bloedverlies, daarna is het erg weinig. Maar ik heb (de eerste dag van de menstruatie) wel een aantal keer enorme buikpijn gehad. Dit komt binnen een half uur opzetten. Ik word dan ook licht in mijn hoofd. Ik gebruik dan vaak Aleve Feminax of naproxen tabletten en dan zakt het wel af na een uur, maar ik vraag me af of er nog andere mogelijkheden hiertegen zijn. Omdat ik zo onregelmatig menstrueer weet ik niet wanneer het komt en ik ben bang dat het weer op school of stage gebeurt. Ik moet dan nog een poos reizen naar huis. Het is een keer gebeurt op school en ik kon echt niet meer lopen. Ik heb een tijdje de pil geslikt, maar daar werd ik heel somber en prikkelbaar van. Alvast bedankt voor uw reactie.


Antwoord

De beschreven onregelmatigheid is vervelend maar op zichzelf geen aanleiding tot ongerustheid. De achtergrond is hormonaal en heeft te maken met het al dan niet ovuleren (vrijkomen van eicel). Een periode zonder eisprong heeft meestal als gevolg lang wachten op de menstruatie, soms blijft die dan zelfs helemaal uit. Uit de beschrijving vermoed ik een combinatie van perioden met en perioden zonder eisprong. De menstruatie zelf is, zoals beschreven, normaal. De medicatie die wordt gebruikt wordt daarvoor geadviseerd, is dus een goede keuze.

De eerste keuze (tenzij er een contra-indicatie is of negatieve ervaringen) voor regulering is de pil. Die zorgt voor regelmatigheid en doet meteen de menstruatieklachten (90 procent kans) verdwijnen. Een negatieve ervaring met een pil betekent niet dat het geen optie is. Er zijn veel verschillende pillen en die zullen allemaal anders vallen. Op basis van een bijwerking kan meest een redelijk goede keuze worden gemaakt voor een beter vallende. Alternatief is om zelf de regie te gaan voeren met kuurtjes progestageen.

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

menstruatie
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Verlopen identiteitsbewijs bij toets

Volgens de Haagse Hogeschool moet je bij een toets: “Conform de OER, Toetsregeling, artikel 2.3 dien je je te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.” Echter, er staat niet in dat je met een ver...
Geen reacties
11-03-2019

Trilbewegingen met het hoofd

Ik ben een meisje van 15 jaar. De laatste tijd maak ik af en toe trilbewegingen (het lijken ook wel knikbewegingen) met mijn hoofd, terwijl ik dit zelf niet wil. Ik heb het gevoel dat ik dit niet onde...
1 reactie
11-03-2010

Blij vooruitzicht dat mij streelt

Waarom staat in de berijming van 1773 bij Ps. 17:8 in de eerste zin. "Blij vooruitzicht dat mij streelt" tussen haakjes?
Geen reacties
11-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering